ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

20+1 πράγματα που δεν ήξερες για το παγωτό και θα μείνεις… παγωτό! (VIDEO)

Post by: 11/07/2020 0 comments

Υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει το παγωτό; Είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία απόλαυση του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Δεκάδες γεύσεις να δοκιμάσεις, με διάφορα toppings από πάνω και με διαφορετικές ποικιλίες: παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, σορμπέ, γρανίτα, παρφέ, παγωτό μηχανής… ότι τραβάει η όρεξή σου υπάρχει!

Ξέρεις, όμως, πώς ξεκίνησε το παγωτό; Αυτές είναι μερικές πληροφορίες και στατιστικά που θα σε αφήσουν… παγωτό!

  1. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ανακάλυψε το παγωτό. Υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα για την ύπαρξη κάποιου είδους παγωμένου γλυκού σε διάφορες περιοχές. Ο Μέγας Αλέξανδρος συνήθιζε να απολαμβάνει χιόνι με νέκταρ και μέλι. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων έστελνε υπηρέτες του στα βουνά να του φέρνουν παγωμένο χιόνι το οποίο συνδύαζε με φρούτα και χυμούς. Όμως, το παγωτό λέγεται ότι μάλλον πρώτοι ανακάλυψαν οι Κινέζοι και το έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο.
  2. Το παγωτό με τη σημερινή του μορφή ανακαλύφθηκε γύρω στα 1600 μ.Χ. στην αναγεννησιακή Φλωρεντία, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, έκανε έναν διαγωνισμό μαγειρικής για τα πιο πρωτότυπα και μοναδικά πιάτα.
  3. Πρώτα ανακαλύφθηκε το παγωτό σοκολάτα και μετά το παγωτό βανίλια. Όμως, η πιο αγαπημένη γεύση παγωτό στον κόσμο είναι η βανίλια. Μετά έρχονται η σοκολάτα και η φράουλα.
  4. Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του παγωτού είναι ο αέρας, ο οποίος εμποδίζει τα παγωτό να παγώσει τελείως. Περίπου το 50% του όγκου του παγωτού είναι αέρας.
  5. Ο βασιλιάς Κάρολος Α’ της Αγγλίας πλήρωνε το σεφ του 500 λίρες το χρόνο για να μην αποκαλύψει τη συνταγή του για παγωτό.
  6. Η Αικατερίνη η Μεγάλη ήταν τόσο εθισμένη στο παγωτό, ώστε είχε ειδικό σερβίτσιο παγωτού φτιαγμένο από φίνα πορσελάνη Σεβρών.
  7. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον λάτρευε τόσο πολύ το παγωτό, που το καλοκαίρι του 1790 ξόδεψε μόνο για παγωτό περίπου 5000 σημερινά δολάρια.
  8. Το παγωτό ήταν μια εξωτική πολυτέλεια που πολύ λίγοι μπορούσαν να απολαύσουν, μέχρι την ευρύτερη διάδοσή του, στα μέσα του 1800. Η βιομηχανική παραγωγή παγωτού ξεκίνησε το 1851 στη Βαλτιμόρη, από τον Τζέικομπ Φούσελ.
  9. Το χωνάκι ανακαλύφτηκε κατά λάθος. Σύμφωνα με το μύθο, το 1904, σε μια παγκόσμια έκθεση στο Σαίντ Λούις του Μιζούρι των ΗΠΑ, η ζήτηση για παγωτό ήταν τόσο μεγάλη που ο παγωτατζής ξέμεινε από κυπελάκια. Έτσι, ζήτησε τη βοήθεια του γειτονικού καταστήματος που έφτιαχνε βάφλες. Ο Σύριος που είχε το κατάστημα, σκέφτηκε να τυλίξει τις βάφλες του σε κώνους, μέσα στους οποίους ο παγωτατζής έβαζε το παγωτό. Το κοινό λάτρεψε το συνδυασμό, ο οποίος γρήγορα υιοθετήθηκε από όλους τους παγωτατζήδες. Λένε, ότι για να φας ένα παγωτό χωνάκι πρέπει να το γλείψεις 50 περίπου φορές.
  10. Ο πονοκέφαλος που σου δημιουργεί μερικές φορές το παγωτό (σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία), γνωστός και ως brain freeze, οφείλεται στο μήνυμα που στέλνουν στον εγκέφαλο οι αισθητήρες θερμοκρασίας που υπάρχουν στον ουρανίσκο. Το παγωτό έρχεται σε επαφή με τον ουρανίσκο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία και η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου.
  11. Η κατανάλωση παγωτού στην Αμερική αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, αφού πολλές ζυθοποιίες και αποστακτήρια στράφηκαν προς την παραγωγή παγωτού.
  12. Η διάδοση του παγωτού σε όλο τον κόσμο, οφείλεται εν μέρει στα αμερικανικά στρατεύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία είχαν στο μενού τους την αγαπημένη απόλαυση.
  13. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρεμούσαν κουβάδες με κρέμα από τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, για να φτιάχνουν παγωτό ενώ πετούσαν σε μεγάλα ύψη.
  14. Οι έρευνες δείχνουν ότι το παγωτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς και πιο άνετα.
  15. Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού στον κόσμο είναι η ΗΠΑ, μετά η Αυστραλία και τρίτη η Νορβηγία.
  16. Στον Καναδά, τρώνε περισσότερο παγωτό το χειμώνα παρά το καλοκαίρι.
  17. Στο Τόκυο της Ιαπωνίας μπορείς να βρεις παγωτό με γεύση χταπόδι, γαρίδα και μοσχαρίσια γλώσσα.
  18. Οι δοκιμαστές παγωτών χρησιμοποιούν χρυσό κουτάλι για να αποφεύγουν και την παραμικρή μεταλλική επίγευση των συνηθισμένων κουταλιών.
  19. Ο Τζον Χάρισον, ένας από τους πιο διάσημους δοκιμαστές παγωτών και για χρόνια επίσημος δοκιμαστής παγωτών της βιομηχανίας Dreyer’s Ice Cream στις ΗΠΑ, έχει ασφαλίσει τη γλώσσα του για 1 εκατομμύριο δολάρια. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του, δοκίμαζε κατά μέσο όρο 60 διαφορετικές γεύσεις παγωτών κάθε μέρα.
  20. Η πιο κερδοφόρα μέρα για τους παγωτατζήδες εξακολουθεί και είναι η Κυριακή.
  21. Σύμφωνα με τη NASA, το παγωτό είναι στο τοπ 3 των γεύσεων που λείπουν στους αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές. Οι άλλες δύο είναι πίτσα και αναψυκτικά.


Φωτό από: Biba

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons