ΣΥΝΤΑΓΕΣ

8 διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις ένα αυγό!

Post by: 10/07/2021 0 comments
  • Το αυγό είναι μια αγαπημένη γεύση πλούσια σε πρωτεΐνη.
  • Μπορείς να τα απολαύσεις για πρωινό, ως μικρό γεύμα, αλλά και συνοδευτικό πιάτων
  • Βραστά, ομελέτα, ποσέ, καγιανάς: όπως και να τα μαγειρέψεις είναι σκέτη απόλαυση.

Τα αυγά είναι από τις πιο αγαπημένες γεύσεις, πλούσια σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Είναι βασικό είδος της διατροφής μας και για αυτό υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείς να μαγειρέψεις ένα αυγό.

Μπορείς να τα απολαύσεις σαν πρωινό, σαν ένα μικρό γεύμα, σας γαρνιτούρα σε σαλάτες ή γκουρμέ πιάτα, αλλά και μέσα σε σούπες.  Γίνονται εύκολα και απλά.

Να 8 διαφορετικοί και εύκολοι τρόποι να μαγειρέψεις ένα αυγό:

  1. Σφιχτό

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βραστό νερό. Γεμίζεις ένα κατσαρολάκι με νερό, το βάζεις να βράσει, ρίχνεις το αυγό και το αφήνεις για 10 με 12 λεπτά. Αν θέλεις να το καθαρίσεις πιο εύκολα, βάλτο αμέσως σε παγωμένο νερό. Μπορείς να το απολαύσεις είτε σκέτο με λίγο αλάτι και πιπέρι, είτε να το προσθέσεις σε σαλάτες και σάντουιτς.

  1. Μελάτο

Τα μελάτο αυγό έχει ακριβώς την ίδια διαδικασία με το σφιχτό, αλλά χρειάζεται το μισό χρόνο βρασμού, δηλαδή περίπου 6 λεπτά. Έτσι, το ασπράδι θα βράσει, αλλά ο κρόκος θα παραμείνει ρευστός.

  1. Σκραμπλ

Τα αυγά σκραμπλ έχουν βελούδινη, κρεμώδη γεύση και είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές με αυγά. Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνεις λίγο βούτυρο, τα αυγά και αρχίζεις να ανακατεύεις συνεχώς με μια μαλακή σπάτουλα. Μην τα μαγειρέψεις σε πολύ δυνατή φωτιά, για να μην ξεραθούν. Αν θέλεις, πιο πλούσια και κρεμώδη γεύση, πρόσθεσε στο τέλος λίγη κρέμα γάλακτος. Τα βγάζεις από τη φωτιά και γαρνίρεις με μυρωδικά, όπως σχοινόπρασο ή άνηθο.

  1. Ομελέτα και Φριττάτα

Η ομελέτα είναι αφράτη και τα αυγά μπαίνουν στο τηγάνι, αφού πρώτα χτυπηθούν λίγο ώστε να ανακατευτούν οι κρόκοι με το ασπράδι. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Η ομελέτα μαγειρεύεται σιγά-σιγά σε αντικολλητικό τηγάνι και καθώς στερεοποιείται, προσθέτουμε διάφορα συστατικά στο κέντρο, όπως τυρί, αλλαντικά, λαχανικά, οτιδήποτε. Στο τέλος, τη διπλώνουμε και την σερβίρουμε ζεστή και ζουμερή με μυρωδικά. Η φριτάτα είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, μόνο που δεν είναι διπλωμένη και τα συστατικά δεν βρίσκονται στο κέντρο, αλλά είναι ανακατεμένα και διάσπαρτα σε όλο το μείγμα. Σερβίρεται είτε ζεστή, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

  1. Με πατάτες και φέτα

Η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση. Διάβασε όλη τη συνταγή εδώ.

  1. Μάτια

Η πιο κλασικός τρόπος για να μαγειρέψεις αυγά, με τον κρόκο να μοιάζει σαν ανοιξιάτικος ήλιος μέσα στο τηγάνι! Σπας το αυγό μέσα στο τηγάνι και το αφήνεις να ψηθεί, αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός. Δεν γυρνάς το αυγό γιατί θα παραψηθεί. Αν θέλεις μπορείς να ρίχνεις με ένα κουτάλι λίγο από το καυτό λάδι στην επάνω πλευρά του αυγού, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα, χωρίς όμως να παραψήσεις τον κρόκο. Σερβίρεις με αλάτι και πιπέρι και λίγο φρυγανισμένο ψωμί για να βουτάς στον κρόκο.

  1. Ποσέ

Η πιο γκουρμέ εκδοχή αυγών, με πολλές εφαρμογές στη μοντέρνα κουζίνα. Ουσιαστικά είναι ένα αυγό που βράζει χωρίς το κέλυφος. Το ασπράδι μαγειρεύεται αργά, ενώ ο κρόκος παραμένει ζεστός και ρευστός. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ρίχνεις λίγο ξύδι σε νερό που βγάζει. Ανακατεύεις με μια κουτάλα ώστε να δημιουργήσεις μια δίνη και ρίχνεις απαλά το αυγό στο κέντρο της δίνης. Το ασπράδι θα συγκεντρωθεί στο κέντρο και μετά από περίπου 5 λεπτά βγάζεις το αυγό προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα.

  1. Στραπατσάδα ή Καγιανάς

Ένα πολύ καλοκαιρινό πιάτο, που θυμίζει χωριό. Ρίχνουμε λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα. Σοτάρουμε και μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σιγοψηθούν. Τρίβουμε λίγη φέτα και γαρνίρουμε με μυρωδικά. Σκέτη απόλαυση!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons