ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Post by: 25/11/2023 0 comments

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενός προβλήματος που συνεχίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζουν. Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η αξιοπρέπεια και η ισότητα των φύλλων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν στη φτώχεια, υποφέρουν από καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Η σεξουαλική βία αποτελεί δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο και σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι περιπτώσεις αυτές δεν βλέπουν ποτέ το φως της δικαιοσύνης.

Η βία εμποδίζει τις γυναίκες να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να μορφωθούν, με αποτέλεσμα ο αναλφαβητισμός να ευνοεί τις συνθήκες βίας. Από την άλλη, η ενδο-οικογενειακή βία, θύματα της οποίας είναι κυρίως γυναίκες, αποτελεί συχνό φαινόμενο σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικές τάξεις. Συνήθως, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στην οικογένεια, δέχονται τέτοια ψυχολογική πίεση που δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς.

Στη χώρα μας μάλιστα, η ενδο-οικογενειακή βία θεωρείται ως ένα θέμα ταμπού και «πρόβλημα» της εκάστοτε οικογένειας.  Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και το trafficking (εμπόριο ανθρώπων) συγκαταλέγονται επίσης στις μορφές βίας.

Σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκοπική έρευνα για τη βία κατά των γυναικών (2014, FRA / Fundamental Rights Agency – Europa / Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ: • 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω • 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της • 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της • 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού • 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας • 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο • 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση) • 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

Η βία κατά των γυναικών δεν συνδέεται μόνο με κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, αλλά πολλές φορές ευνοείται από νόμους που θέσπισαν οι άντρες για τους άντρες. Συχνά μάλιστα, οι γυναίκες θυσιάζονται στο βωμό παραδόσεων, εθίμων και θρησκευτικών κανόνων, χωρίς σχεδόν ποτέ να τιμωρούνται οι υπαίτιοι.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons