ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – 14 Ιουνίου

Post by: 14/06/2017 0 comments

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή : λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Φέτος το  κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά.», μήνυμα που προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά συστηματικά.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

#giveblood είναι το hashtag της φετινής καμπάνιας, που για μία ακόμα χρονιά έχει ως σκοπό να τονίσει την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετά αποθέματα από όλες τις ομάδες αίματος και τους τύπους αίματος για να αντιμετωπιστεί κάθε συνθήκη. Παρέχοντας αίμα, κάθε δωρητής βοηθά άλλους ανθρώπους που χρειάζονται επειγόντως αίμα.

-108 εκατομμύρια αιμοδοσίες συγκεντρώνονται παγκοσμίως, οι μισές από αυτές βρίσκονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

– 62 χώρες συλλέγουν το 100% της παροχής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Η έναρξη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας έγινε το Σάββατο, 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με Διαδραστική συζήτηση με θέμα ‘Το βήμα στον Αιμοδότη’ και Έκθεση Art & Design από σπουδαστές των ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 19:00-21:10 και περιλάμβανε πάνελ από γιατρούς και εκπροσώπους συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Νίκος Αγγελίδης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους του εθελοντικού κινήματος αιμοδοτών ώστε να παρακινήσει την μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία στις 21.30 με τη συμμετοχή των Λουδοβίκος των ΑΝΩΓΕΙΩΝ, Zekiye Yurekli  “Ala Turka Ala Greka”, Xρίστος Τζιφάκις – Κιθάρα flamenco.

Χρήσιμα links

http://www.posea.gr/

http://www.aimodosia.org/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons