ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας – 20 Μαρτίου

Post by: 20/03/2022 0 comments

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς ορίζει διαφορετικά την έννοια “ευτυχία”, το κοινό σημείο όλων είναι ότι την αναζητούν. “Από γερό μυαλό γεννιέται η ευτυχία” έχει πει ο Σωκράτης, “Δεν είναι δυνατό όλοι οι άνθρωποι να είναι ολοκληρωτικά ευτυχισμένοι και μακάριοι, αλλά μόνο λίγοι” έχει πει ο Πλάτων, “Οι ευτυχισμένοι θα πρέπει να ξέρουν πως όσο πιο γεμάτο είναι ένα ποτήρι, τόσο πιο εύκολα χύνεται” έχει πει ο Μαρκ Τουέιν, και τα αποφθέγματα για την “ευτυχία” δεν έχουν τέλος.

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για το πώς μπορείς να βρεις την ευτυχία, σεμινάρια, ημερίδες, ψυχαναλύσεις, ατελείωτες συζητήσεις με ειδικούς αλλά και φίλους, για να καταλήγουμε σε συμπεράσματα του τύπου “η ευτυχία είναι στιγμές” ή “ευτυχισμένοι είναι αυτοί που ζητούν τα λίγα”. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου έχει γράψει το best seller βιβλίο αυτογνωσίας «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» και αυτή εδώ η διαδικτυακή παρέα του site www.tsemperlidou.gr φαίνεται πως σκέφτεται ακριβώς το ίδιο. Τα δικά μου λίγα για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πολλά και το αντίθετο. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά στον ορισμό της ευτυχίας;

Η αλήθεια είναι πώς δεν μπορούμε, αλλά αυτό που είναι εφικτό είναι να χρησιμοποιήσει ο καθένας τη δική του ευτυχία για το μεγαλύτερο καλό. Με hashtag #InternationalDayofHapiness, στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, είναι να συμβάλλει ο καθένας μας για έναν πιο ευτυχισμένο κόσμο. Τόσο η δική μας ευτυχία όσο και των ανθρώπων γύρω μας είναι αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής προσπάθειας. Μετά από χρόνια έρευνας πάνω στην έννοια της ευτυχίας, έχει αποδειχθεί ότι η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο. Οι σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο, είναι διαμορφωμένες τελείως αντίθετα, κι ενώ είμαστε περικυκλωμένοι από τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν αισθανόμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με σχεδόν κανέναν από αυτούς. Η κοινωνική απομόνωση είναι τόσο ισχυρή αιτία του πρόωρου θανάτου, όπως το κάπνισμα, και η επιδημία της μοναξιάς είναι δύο φορές πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ανατραπούν. Απάντηση στη φιλοσοφική έννοια της ευτυχίας δεν είναι εύκολο να δοθεί, αλλά μπορούμε όλοι να συνδεθούμε με έναν τουλάχιστον άνθρωπο. Η Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας είναι μία καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε, να αναθερμάνουμε μία ήδη υπάρχουσα σχέση ή να δημιουργήσουμε μία καινούργια. Αν πρέπει να μας αφήσει όμως ένα ακόμα πιο «δυνατό» μήνυμα η σημερινή ημέρα, αυτό είναι να αγωνιστούμε για την ευτυχία των παιδιών με όποιον ρόλο έχουμε απέναντι σε αυτά. Ευτυχισμένα παιδιά σημαίνει και ευτυχισμένοι ενήλικες και vice versa. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευτυχία είναι απόφαση κι εμείς θέλουμε να βλέπουμε την ευτυχισμένη πλευρά της ζωής.

Φωτό από: elterri-5.livejournal.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons