ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου

Post by: 10/12/2021 0 comments

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για όλες τις γυναίκες και όλους τους άντρες. Μεταξύ αυτών, είναι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

Η Διακήρυξη έθεσε τις βάσεις για περισσότερες από 80 συνθήκες και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εργασία του για τον καθορισμό των βασικών αρχών, ο ΟΗΕ εστιάζει πλέον τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που συντονίζει τη δράση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για τη βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είμαστε μία παγκόσμια κοινότητα που μοιράζεται ίδια δικαιώματα, ιδανικά και αξίες, αφού χιλιάδες συνάνθρωποί μας ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ενημέρωση και ζουν υπό το καθεστώς φόβου, και σκλαβιάς.

Οι προνομιούχοι μπορούν απλά να αλλάξουν κανάλι στην τηλεόραση όταν δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν, όταν οι εικόνες τους φαίνονται πολύ βίαιες, όταν είναι μπροστά μικρά παιδιά. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε, χιλιάδες άνθρωποι το βιώνουν καθημερινά. Παραπονιόμαστε για την κρίση όταν κυκλοφορούν παντού φωτογραφίες με έναν πατέρα να κρατάει αγκαλιά το νεκρό μωρό του και να κοιτάζει ψηλά σαν να περιμένει μία ανώτερη δύναμη να του απαντήσει. Και δεν είναι ο μόνος…

Εμπόριο γυναικών, παιδική εργασία, είναι μόνο μερικές καταστάσεις από αυτές  που καταπατούν τα δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Διαβάστε, ενημερωθείτε, ξυπνήστε, πράξτε, γίνετε ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://www.celebratehumanrights.org

Πηγή www.unric.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons