ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Post by: 08/04/2023 0 comments

Αυτή είναι η συνταγή της οικογένειάς μας, της οικογένειας Τσεμπερλίδη για μαγειρίτσα.

Μέσα στις προετοιμασίες για το Πάσχα, ξεχωριστή θέση έχει κάθε χρόνο η παρασκευή της παραδοσιακής μαγειρίτσας για το βράδυ της Ανάστασης. Για να ετοιμαστείτε έγκαιρα, σας δίνουμε τη συνταγή από τώρα.

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια (περίπου 1 κιλό)
  • Αντεράκια (προαιρετικά) καλά πλυμένα, μέσα-έξω
  • ½ κιλό κρεμμύδια ξερά
  • ½ κιλό κρεμμύδια φρέσκα (η συνολική αναλογία κρεμμυδιών και κρέατος είναι 1/1)
  • 1 ματτσάκι άνηθο
  • 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
  • 2 λεμόνια
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά τα εντόσθια και τα αντεράκια. Τα αντεράκια τα γυρίζουμε το μέσα έξω με τη βοήθεια από ένα καλαμάκι για σουβλάκι και τα ξαναπλένουμε.

2. Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και τα αντεράκια. Γυρίζουμε τη συκωταριά μετά από 7-8 λεπτά. Το ζεμάτισμα δεν θα κρατήσει πάνω από 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κρεατικά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε σε μπουκίτσες.

3. Χύνουμε το νερό – στο οποίο ζεματίσαμε τα κρεατικά – από την κατσαρόλα, τη σκουπίζουμε και βάζουμε το βούτυρο και το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο multi. Το γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και να γίνει διαφανές (όχι να τσιγαριστεί).

4. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, όπως στη σαλάτα και τα γυρίζουμε μέχρι να μαραθούν (περίπου 10 λεπτά). Αν είναι στεγνά προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο.

5. Αφού ετοιμαστούν και τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τη συκωταριά και τα αντεράκια ψιλοκομμένα, καθώς και τον άνηθο. Τα γυρίζουμε συνεχώς επί 5-10 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε ζεστό νερό (να γεμίσει η κατσαρόλα), αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει περίπου 1 – 1 ½ ώρα.

6. Στύβουμε τα λεμόνια, χτυπάμε πρώτα τ’ ασπράδια με λίγο κρύο νερό και λίγο αλάτι, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος το λεμόνι. Προσθέτουμε προσεκτικά λίγο – λίγο από το ζουμί της σούπας και ανακατεύουμε συνεχώς. Τέλος περιχύνουμε τη σούπα με το μίγμα των αυγών και κουνάμε την κατσαρόλα, ώστε να πάει το μίγμα παντού.

Καλή σας επιτυχία, καλή Ανάσταση!

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons