ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Το φαινόμενο του χαμαιλέοντα: Γιατί αντιγράφουμε τη συμπεριφορά των άλλων;

Post by: 26/01/2023 0 comments

Το φαινόμενο του χαμαιλέοντα είναι ένα φαινόμενο που μας κάνει να μιμούμαστε τους τρόπους, τις χειρονομίες ή τις εκφράσεις του προσώπου, των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρούμε συχνότερα. Είναι κάτι που γίνεται υποσυνείδητα, για να ταιριάζει η συμπεριφορά μας με εκείνη των ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή.

Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τον χαμαιλέοντα, που αλλάζει την όψη τού δέρματός του, για να καμουφλάρεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκεται.

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει έναν φίλο να χρησιμοποιεί την αγαπημένη σου φράση ή χειρονομίες ή να έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει το ίδιο. Σχεδόν όλοι το έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το φαινόμενο του χαμαιλέοντα έρχεται φυσικά στους ανθρώπους και δεν είναι κάτι που εξασκείται.

Γιατί το κάνουμε;

Η μίμηση ενός ατόμου, ασυνείδητα ή όχι, είναι κάτι που κάνουμε όλοι τακτικά. Ενώ μπορεί να μιμηθούμε ένα άτομο συνειδητά για να γελάσουμε, είναι ασαφές γιατί μιμούμαστε υποσυνείδητα άλλους ανθρώπους. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι, για να έρθουμε πιο κοντά τους και να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας και να είμαστε αρεστοί. Όπως και να δείξουμε ότι ταιριάζουμε μαζί τους.

Εάν ζείς ή αλληλεπιδράς με ένα άλλο άτομο για αρκετό καιρό, επιλέγεις μερικές από τις συμπεριφορές, τους τρόπους, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες του.

Φανερώνει ενσυναίσθηση.

Όταν ένα άτομο έχει πραγματικά ενσυναίσθηση, δίνει μεγαλύτερη προσοχή και δημιουργεί βαθύτερες σχέσεις με το άτομο με το οποίο αλληλεπιδρά, γεγονός που το καθιστά πιο πιθανό να το μιμηθεί.

Είναι λογικό λοιπόν, οι άνθρωποι που δεν δίνουν και πολλή βάση και σημασία στα συναισθήματα των άλλων, να μην προσπαθούν να μιμηθούν.

Πού βοηθάει;

Είτε βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους είτε με άτομα που γνωρίζεις χρόνια, το φαινόμενο χαμαιλέοντα μπορεί να σε κάνει να γίνεις πιο συμπαθής και κοινωνική. Μπορείς να υιοθετήσεις συνειδητά αυτή την τεχνική, για να είσαι πιο άνετη και να κάνεις τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά σου. Εκφράσεις του προσώπου, ένταση και τόνος της φωνής είναι πράγματα που μπορούν να αντιγράφουν, όπως επίσης το γέλιο, το χασμουρητό, η χαρά, η λύπη αλλά ακόμα και η λιγούρα!

Όταν μιμείσαι έναν άνθρωπο, σε βλέπει σαν κάποιον που καταλαβαίνει τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό του κάνει πιο εύκολο να επικοινωνήσει μαζί σου. Νιώθει πως μπορείτε να συνεννοηθείτε.

Φωτό από: Houcine Ncib / Unsplash

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons