ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Post by: 21/11/2023 0 comments

Τα Εισόδια είναι η εορτή εισόδου της Παναγίας στο ναό, γιατί οι γονείς της την είχαν ταγμένη να ζήσει εκεί. Η Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, ήταν στείρα μέχρι μεγάλη ηλικία. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν στον Θεό να τους αξιώσει να αποκτήσουν ένα παιδί, και είχαν τάξει ότι θα το αφιέρωναν στο ναό. Έτσι κι έγινε. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, η Άννα και ο Ιωακείμ, συγκέντρωσαν τις παρθένες της γειτονιάς, συνόδευσαν την Μαρία στο ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία, για να μεγαλώσει εκεί.

  • Ο αρχιερέας προφήτης Ζαχαρίας, ήταν ο πατέρας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Όταν άκουσε ο Ζαχαρίας ότι την Μαρία, την είχαν ταμένη στον Θεό, την πήρε και την πήγε στο Βήμα του ναού, λέγοντας: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ».
  • Εκεί που ήταν το Βήμα του ναού, ήταν η στάμνα του Μωυσή, στην οποία κάποτε υπήρχε το μάννα, η ράβδος του Ααρών, το χρυσό θυμιατήριο και οι πλάκες που ήταν γραμμένες οι εντολές. Μόλις μπήκε η Παναγία, έπεσαν όλα και την προσκύνησαν. Έπειτα, ο Ζαχαρίας την έβαλε στο ενδότατο μέρος του ναού, κάτι σαν το σημερινό ιερό. Εκεί έμπαινε μόνο ο αρχιερέας μία φορά τον χρόνο.Υπήρχε η λανθασμένη εντύπωση πως η Παναγία έμενε σε ειδικό χώρο, μαζί με τις υπόλοιπες παρθένες. Η Παναγία έμενε μόνη της και τρεφόταν από τον άγγελο.
  • Στο ναό έμεινε 12 χρόνια, μέχρι που αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.Η Παναγία ήταν και είναι η μόνη γυναίκα που έχει εισέλθει στο ιερό ναού. Κι αυτό γιατί ήταν η μητέρα του Θεανθρώπου.

Καμία άλλη γυναίκα δεν επιτρέπεται να μπει στο ιερό μέχρι και στις μέρες μας.

  • Η είσοδος (Εισόδια) της Παναγίας στο ναό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου. Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας τη ς Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.
  • Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, η γνωστή Αθηναϊκή εκκλησία επί της οδού Ερμού στην Αθήνα.

Φωτό από: Realitatea.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons