ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να βάλεις όρια μέσα σε μια φιλία;

Post by: 17/02/2021 0 comments

Όσον αφορά τις φιλίες, παρόλο που μπορεί να μη το έχεις σκεφτεί ποτέ, πρέπει να υπάρχουν όρια. Όπως και με οποιαδήποτε σχέση, τα όρια στις φιλίες βοηθούν και τα δύο άτομα να διατηρήσουν τη σχέση αυτή υγιή και ισορροπημένη.

Όχι μόνο είναι χρήσιμα για τις δικές μας ανάγκες, αλλά είναι επίσης, χρήσιμο για τους άλλους, για να γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Στις φιλίες, οι άνθρωποι μοιράζονται τόσα πολλά και περιμένουν την υποστήριξη και την βοήθεια ο ένας από τον άλλο. Εκεί λοιπόν, μπαίνουν τα όρια. Γιατί χωρίς όρια, υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί πικρία και δυσαρέσκεια, που οδηγούν σε ρωγμές στη φιλία.

Πού μπαίνουν όρια λοιπόν;

1. Πώς αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλο;
Πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε κανονίσει για καφέ και εσύ να έχεις ήδη ξεκινήσει. Όμως ο φίλος σου να ακυρώσει τελευταία στιγμή. Μπορεί να είναι ο κολλητός σου φίλος, μπορεί να είστε σαν αδέρφια, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν πρέπει να σε σέβεται και να σε υπολογίζει. Κι εσύ αντίστοιχα το ίδιο.

2. Πρέπει να σέβεστε τις ανάγκες ο ένας του άλλου.
Μία φιλία δεν είναι να δίνει μόνο ο ένας. Πρέπει και οι δύο να φροντίζουν για τις ανάγκες του φίλου τους. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να κάνετε πάντα ό,τι θέλει ο ένας, αλλά θα πρέπει να ακούγονται και οι δύο απόψεις. Δηλαδή, να καλύπτονται οι επιθυμίες και οι ανάγκες και από τις δύο πλευρές.

3. Ο φίλος που σε θυμάται όταν σε χρειάζεται.
Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι φιλίες. Άνθρωποι που μπορεί να γίνονται κολλητοί σου για ένα διάστημα, επειδή τότε σε έχουν ανάγκη και έπειτα σε ξεχνάνε. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι, φίλοι που όταν είναι single σε παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο και θέλουν να βρίσκεστε συνέχεια και, μόλις βρουν σύντροφο, σε ξεχνάνε και εξαφανίζονται.

4. Όχι στην εκμετάλλευση.
Φυσικά και φιλία σημαίνει να είσαι 100% δίπλα στο φίλο σου και να τον στηρίζεις. Υπάρχει όμως, μία λεπτή γραμμή μεταξύ του χρειάζομαι τη βοήθειά σου και του σε εκμεταλλεύομαι. Ναι, όταν θα έχει ανάγκη ο φίλος σου, θα τον στηρίξεις. Πρέπει όμως, να θέσεις όρια, ότι δεν θα επαναπαυθεί σε αυτό και θα εκμεταλλευτεί την καλοσύνη σου. Όταν θα χαλάσει το αμάξι του, μπορείς να τον πας κάποιες φορές στη δουλειά. Αν όμως, το αμάξι του είναι εντάξει, δεν υπάρχει λόγος να αλλάζεις εσύ τη διαδρομή σου, για να τον πας στη δουλειά, γιατί εκείνος μπορεί να βαριέται να οδηγήσει.

5. Σε στηρίζω και είμαι με το μέρος σου αλλά όχι πάντα.
Οι φίλοι μας είναι εκεί για να μας στηρίζουν. Να είναι με το μέρος μας, να μας προστατεύουν και να μας υπερασπίζονται. Είναι απόλυτα λογικό να περιμένεις από το φίλο σου να είναι δίπλα σου στα δύσκολα. Αλλά υπάρχει ένα όριο εδώ. Και το όριο αυτό έχει να κάνει με τη λογική. Αν εσύ είσαι λάθος κάπου, ένας πραγματικός φίλος πρέπει να στο πει. Όχι φυσικά να φύγει από δίπλα σου, γιατί τους φίλους τους αγαπάμε στα εύκολα και στα δύσκολα. Να σου πει όμως, ότι είσαι λάθος. Να σου εξηγήσει τί συμβαίνει για το καλό σου και να είναι δίπλα σου. Και εσύ αντίστοιχα το ίδιο. Το ότι είναι φίλος σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον υποστηρίξεις ή να σε υποστηρίξει να κάνεις κάτι κακό ή κάτι λάθος.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons