ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αγία Μαρίνα.

Post by: 17/07/2021 0 comments

Η Μαγαλομάρτυς Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 289 μ.Χ. και πέθανε από μαρτύρια σε ηλικία μόλις 15 ετών, το 304 μ.Χ. Είναι προστάτιδα των παιδιών και μάλιστα όσων είναι άρρωστα ή έχουν ειδικές ανάγκες, των εγκύων, του τοκετού, των πασχόντων από ασθένειες του ήπατος και των νοσοκόμων.

Η μνήμη της τιμάται στις 17 Ιουλίου. Στη Δύση, ονομάζεται Μαργαρίτα της Αντιόχειας και εορτάζεται στις 20 Ιουλίου.

Η ζωή της.

Η μητέρα της πέθανε λίγο μετά τη γέννησή της. Ο πατέρας της, που ήταν ειδωλολάτρης ιερέας, την έδωσε σε μια Χριστιανή γυναίκα να την αναθρέψει. Μαζί της μεγάλωσε ως βοσκός. Από την γυναίκα αυτή, η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστιανισμό. Έτσι, σε ηλικία 12 ετών έλαβε το Βάπτισμα.

Στα 15 της αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή κι εκείνος την έδιωξε.

Ο έπαρχος της Ανατολής Ολύμβριος διέταξε να τη συλλάβουν και, βλέποντας την ομορφιά της, της πρότεινε να γίνει γυναίκα του, φτάνει να αρνηθεί το Χριστιανισμό. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε με κάθε τρόπο.

Τότε ο έπαρχος διέταξε να βασανιστεί φρικτά. Ο ίδιος την έδειρε με ραβδιά, ώσπου κοκκίνησε η γη από το αίμα. Μετά την κρέμασε και τελικά την έκλεισε στη φυλακή.

Ο δράκος κι ο σκύλος.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, συνέβησαν διάφορα θαυμαστά περιστατικά. Εμφανίστηκε ο διάβολος μεταμορφωμένος σε δράκοντα, για να φοβηθεί. Εκείνη, όμως, προσευχήθηκε στον Θεό και ο δράκοντας μεταμορφώθηκε σε σκύλο.

Ο θάνατός της.

Βλέποντας ο έπαρχος ότι η Μαρίνα δεν αλλάζει πίστη, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες και τη βύθισε σε καυτό νερό. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παρόντες να γίνουν Χριστιανοί. Τότε, ο Ολύμπιος, αποφάσισε να την αποκεφαλίσει.

Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Έθιμα.

Παλαιότερα, στην Αθήνα οι μητέρες πήγαιναν τα παιδιά τους ανήμερα της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών. Τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο της εκκλησίας. Πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους θα αποβάλλουν τις αρρώστιες από τις οποίες ταλαιπωριόντουσαν.

Φωτό από: floridamonastery.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons