ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Η Μόδα των Ιδεών

Post by: 09/06/2022 0 comments

Εκτός από τη Μόδα στα ρούχα, στο design, στους προορισμούς διακοπών, μόδα στο φαγητό ακόμα και στη δεοντολογία, υπάρχει και η Μόδα των Ιδεών.

Κατά καιρούς, κάποιοι κύκλοι, διαφορετικοί κάθε δεκαετία, δημιουργούν και μια νέα φιλοσοφημένη έννοια, απόλυτα σωστή και σημαντική για την κοινωνία. Για ένα διάστημα, στην αρχή, γίνεται κούφια καραμέλα στο στόμα συνεδρίων, εταιριών, δημοσιογράφων και Μέσων, που την επαναλαμβάνουν χωρίς να την ασπάζονται ή να την εφαρμόζουν. Έρχεται όμως μια επόμενη γενιά νεότερων και πιο συνειδητοποιημένων ανθρώπων, που υπηρετεί την ιδέα εφαρμόζοντάς την στην καθημερινότητά της, σαν μέρος της ζωής της.

Βιωσιμότητα του Πλανήτη.

Ας πούμε η ιδέα για το Περιβάλλον, για τη Βιωσιμότητα του Πλανήτη υπήρξαν κούφια λόγια για πολλά χρόνια. Όμως ήρθε μια ολόκληρη γενιά που σέβεται το περιβάλλον, που δεν τρώει κρέας, που ταξιδεύει με τρένο αντί για αεροπλάνο, ώστε να μη ρυπαίνει τον πλανήτη, που λυπάται να ξοδεύει άσκοπα το νερό και αγαπάει τα αδέσποτα.

Διαφορετικότητα και συμπερίληψη.

Για χρόνια ήταν της μόδας, στα λόγια, η Ιδέα της Ισότητας και ειδικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Σήμερα, ιδέες της Μόδας είναι το diversity (διαφορετικότητα) και το inclusion (συμπερίληψη). Τώρα, όλες οι εταιρείες παπαγαλίζουν αυτές τις δύο νέες έννοιες, που πάλι υπογράφουν την ανάγκη για ισότητα και ίσες ευκαιρίες. Ευκαιρίες ισότητας όχι μόνο ανάμεσα στα φύλα, αλλά και στις διαφορετικές εθνικότητες, στη θρησκευτική λατρεία, σε πρόσωπα με ειδικές ανάγκες, σε άτομα που περιλαμβάνουν όλες τις ηλικίες, όχι μόνο τους νέους. Κάθε ανθρώπινο ον χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται και να απηχείται σε όλους τους εργασιακούς χώρους ή τομείς της οικονομίας. Στην πράξη, μια επόμενη γενιά θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τη σταυροφορία γύρω από αυτή τη φιλοσοφία του σεβασμού της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στην οικονομία.

Παρατηρώ στις μέρες μας ένα μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την έννοια Επανεκκίνηση (Restart). Η ιδέα ξεκίνησε φυσικά από τεχνολογική ορολογία, όταν οι μηχανές, οι υπολογιστές και τα προγράμματα κάνουν επανεκκίνηση. Φιλοσοφικά, όμως, η επανεκκίνηση αφορά και τον άνθρωπο, την ψυχολογία μας. Πόσες αναποδιές ή προκλήσεις μάς σπρώχνουν να ξεκινήσουμε από την αρχή, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη ζωή μας ή αλλάζοντας τον εαυτό μας, για να προσαρμοστεί στο νέο κεφάλαιο που έρχεται, καθώς αλλάζουμε σελίδα. Η λέξη έγινε της μόδας μετά το μεγάλο κύμα της πανδημίας. Για να επανέλθει η κανονικότητα, χρειαζόταν, οι άνθρωποι, ο τουρισμός, η βιομηχανία και η οικονομία να κάνουμε ένα restart.

Θα έρθει κάποια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα αλλάζουν 6 φορές αντικείμενο εργασίας στη ζωή τους. Θέλουν- δεν-θέλουν. Αυτή κι αν είναι επαναλαμβανόμενη επανεκκίνηση και προσαρμοστικότητα.

Αλλά, το μεγαλύτερο νόημα στη λέξη του restart, έδωσαν τους προηγούμενους μήνες τα τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που μηδένισαν τη ζωή τους, έφυγαν άρον-άρον με μια τσάντα στο χέρι, με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους και σκορπίστηκαν στις χώρες της Ευρώπης για να επιβιώσουν. Μέχρι να ξαναγυρίσουν, αν ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους, θα χρειαστεί να μάθουν ή να συνηθίσουν μια ξένη γλώσσα, μια νέα κουλτούρα, ένα ξένο κρεβάτι, μια νέα κοινωνική ασφάλιση, ένα νέο σχολείο.

Μακάρι να έχουν δύναμη και αντοχές όλοι όσοι τολμούν ή αναγκάζονται να κάνουν ένα νέο restart, μια επανεκκίνηση στη ζωή τους. Σε αυτούς, η λέξη δεν είναι κούφια Ιδέα της Μόδας, αλλά τρόπος ζωής που τον πληρώνουν συχνά με κόστος την απώλεια, την αγωνία, την οδύνη και με μόνο όπλο την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons