ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς μπορούμε να συνέλθουμε από την αποτυχία;

Post by: 31/10/2023 0 comments

Να σηκώσει το χέρι όποιος δεν αποτύχει έστω και μία φορά!!! Κανείς; Κι όμως, ναι κανείς. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει αποτύχει.

Και ενώ το ότι έχουμε όλοι αποτύχει κάποια στιγμή, είναι τόσο κοινό, οι αντιδράσεις μας και το πώς αντιμετωπίζουμε την αποτυχία είναι τόσο μοναδικά όπως κι εμείς.

Το μόνο σίγουρο είναι σε κανέναν δεν αρέσει η αποτυχία, ό,τι αποτυχία κι αν είναι αυτή. Προσωπική, σχέσεων, επαγγελματική, συναισθηματική, και βάλτε διάφορους άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς. Και ακόμα πιο σίγουρο ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη, είναι μέρος της ζωής. Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, μπορούμε όμως να επιλέξουμε πώς θα τη  χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας.

  • Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Εάν δεν αποτύχουμε, δεν μαθαίνουμε. Οπότε αναρωτηθείτε, τί μάθατε, πώς θα το εκμεταλλευτείτε για την επόμενη προσπάθεια, τι θα αλλάξετε την επόμενη φορά;
  • Πάρτε παράδειγμα από τους άλλους. Ποιους άλλους; Όλους τους άλλους που απέτυχαν πριν από εσάς. Και αν ψάξετε, θα δείτε ό,τι σχεδόν όλοι οι πετυχημένοι και διάσημοι έχουν αποτύχει κάποια στιγμή στην καριέρα και στη ζωή τους. Η J. K. Rowling, συγγραφέας των βιβλίων Χάρι Πότερ, ξεκίνησε ως άνεργη και το πρώτο βιβλίο της σειράς που την έκανε διάσημη και πάμπλουτη, απορρίφθηκε 12 φορές. Ο Bill Gates απέτυχε στην πρώτη του επαγγελματική απόπειρα, το ίδιο και ο Steve Jobs. Όλοι αυτοί όμως δεν το έβαλαν κάτω, πήραν την αποτυχία και την μετέτρεψαν σε κινητήριο δύναμη για να προχωρήσουν. Έμαθαν από τα λάθη τους και τελικά πέτυχαν.
  • Κάθε φορά χρησιμοποιήστε τη λέξη «ακόμα». Δεν πέτυχα αυτό που ήθελα «ακόμα», δεν είμαι αρκετά καλός σε αυτό «ακόμα», δεν το έχω καταφέρει «ακόμα». Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περιθώριο βελτίωσης, αντιμετωπίζουμε την αποτυχία σαν εμπόδιο, σαν ένα βήμα που πρέπει να περάσουμε κι όχι σαν καταστροφή ή σημείο χωρίς επιστροφή.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε βιαστικοί, θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα, άμεση επιτυχία. Και όταν δεν έρχονται άμεσα, τα παρατάμε, ή απογοητευόμαστε. Μετριάστε λοιπόν τις απαιτήσεις σας, μειώστε έτσι το άγχος για την αποτυχία. Φτιάξτε ένα πλάνο βασισμένο σε λογικές προσδοκίες, σε προσεκτικά βήματα. Δείτε μακριά και φανταστείτε τον εαυτό σας να κατακτά τους στόχους του. Βάλτε προσεκτικά τα θεμέλια και κάντε υπομονή. Και θεωρείστε κάθε αποτυχία ως ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την επιτυχία.
  • Όταν αποτυγχάνουμε, μεγεθύνουμε στο μυαλό μας το γεγονός και αυτό γιγαντώνεται. Ηρεμήστε για λίγο και σκεφτείτε όλες τις προηγούμενες επιτυχίες, μικρές, μεγαλύτερες, σπουδαίες και ασήμαντες. Κάντε μια λίστα και διαβάστε την. Να ανατρέχετε σε αυτήν κάθε φορά που αισθάνεστε πεσμένοι.
  • Ο μεγαλύτερος κριτής μας είναι ο εαυτός μας. Τι σας λέτε στον καθρέφτη; Επιβραβεύετε τον εαυτό σας; Σας λέτε μπράβο κάθε φορά που καταφέρνετε κάτι όσο μικρό κι αν είναι αυτό; Πόσο τιμωρείτε τον εαυτό σας όταν χάνει ή αποτυγχάνει; Εάν εσείς οι ίδιοι θεωρείτε τον εαυτό σας αποτυχημένο ή άχρηστο, τότε πρέπει να διορθώσετε τον εαυτό σας. Καλύτερα να πείτε: αυτή τη φορά δεν πήγε τόσο καλά αλλά κατάλαβα τι πρέπει να αλλάξω. Ακόμα κι αν οι αποτυχίες είναι συνεχόμενες, μην πτοείστε. Δεν είναι κάτι μόνιμο.
  • Ξεχωρίστε την αποτυχία από το ποιος είστε. Οι αποτυχίες μας δεν είμαστε εμείς. Και σίγουρα δεν μας βλέπουν έτσι οι άλλοι, όπως κι εμείς δεν βλέπουμε έτσι τους άλλους. Ή δε θα έπρεπε.
  • Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τις αποτυχίες μας και να τις βλέπουμε και κρίνουμε στη σωστή τους διάσταση. Να τις μελετάμε, να παίρνουμε τα μαθήματα, να αλλάζουμε ό,τι δεν πήγε καλά.
  • Ακόμα κι αν μας πάρει η αποτυχία από κάτω, πρέπει να βλέπουμε ότι μια αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε οι δύο, ούτε οι τρεις. Επειδή όμως κάθε αποτυχία είναι μια απώλεια, πάρτε το χρόνο να θρηνήσετε. Βάλτε όμως όρια για το πόσο θα θρηνήσετε και τηρήστε τα.

Αν αγκαλιάσουμε τις αποτυχίες μας σαν δικά μας δημιουργήματα, αν δεν τις βλέπουμε σαν εχθρούς αλλά σαν δασκάλους και πάρουμε τα μαθήματα, θα βελτιωθούμε πολύ σαν άνθρωποι.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons