ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς κάποιοι κανόνες των φιλικών σου σχέσεων μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση σου;

Post by: 08/07/2022 0 comments

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που είναι και φίλοι, εκτός από σύντροφοι και εραστές, και εφαρμόζουν τους κανόνες της φιλίας στη σχέση τους, έρχονται πιο κοντά και αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία δυσκολίες και σκοπέλους.

Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα βελτιώνεται και η επικοινωνία μεταξύ τους, η αγάπη, τα συναισθήματα δέσμευσης και η σεξουαλική τους ζωή.

Η καραντίνα και ο εγκλεισμός μας σε ένα σπίτι για τόσο καιρό, έκανε τη συνύπαρξη ένα δύσκολο εγχείρημα. Η πίεση, τα νεύρα, οι εντάσεις ήταν στο προσκήνιο σε καθημερινή βάση. Εκεί που το κάθε μέλος της οικογένειας έλειπε για πολλές ώρες και συναντιόμασταν μόνο για λίγο κάθε βράδυ, στη διάρκεια της καραντίνας μείναμε όλη μέρα όλοι κλεισμένοι μέσα.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και τα διαζύγια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το άγχος της υγείας, η επαγγελματική ανασφάλεια, οι λογαριασμοί, η στέρηση των ελευθεριών μας, έκαναν τα νεύρα μας μια τεντωμένη χορδή που με το παραμικρό είναι έτοιμη να σπάσει.

Δοκιμάστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν αντιμετωπίζετε το σύντροφό σας όπως αντιμετωπίζετε τους φίλους σας. Δείχνετε την ίδια κατανόηση; Την ίδια καλή διάθεση;

Κάντε μια λίστα με τους «κανόνες» που έχετε για τις φιλίες σας, τους όρους που διέπουν τις φιλικές σας σχέσεις και δείτε αν κάποιοι από αυτούς μπορούν να εφαρμοστούν και στις ερωτικές σας σχέσεις.

  • Οι φίλοι στηρίζουν ο ένας τον άλλο για να πετύχουν τους στόχους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς.
  • Οι φίλοι σέβονται και προστατεύουν ο ένας τα όρια του άλλου.
  • Οι φίλοι ξέρουν να ακούν ο ένας τον άλλο.
  • Οι φίλοι κάνουν κριτική, χωρίς όμως να μειώνουν ή να προσβάλλουν τον άλλο.
  • Οι φίλοι προστατεύουν ο ένας τα νώτα του άλλου.
  • Οι φίλοι είναι ειλικρινείς μεταξύ τους.
  • Οι φίλοι διαφωνούν μεταξύ τους, χωρίς όμως κακοπροαίρετη κριτική ή κακία.

Εάν παρατηρήσεις όλα τα παραπάνω σημεία, είναι κανόνες και συμφωνίες που θα μπορούσαν να ισχύσουν για όλων των ειδών τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μπορείς να τροποποιήσεις ή να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι που δεν σου ταιριάζει.  Το θέμα είναι να δημιουργήσεις μια λίστα με τους κανόνες που εσύ θεωρείς  σημαντικούς για τη φιλία και να προσπαθήσεις να τους εφαρμόσεις και στις ερωτικές σου σχέσεις. Θα δεις σίγουρα σημαντική διαφορά προς το καλύτερο.

Φωτό από: Christopher Burns / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons