ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οι πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη.

Post by: 30/05/2021 0 comments

Το τι κάνει μια πόλη βιώσιμη είναι πολύπλοκη υπόθεση. Για εμάς τους ταξιδιώτες, η αειφόρος ανάπτυξη αφορά και τον τρόπο, με τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις αλλαγές και πόσο ευχάριστο ή εύκολο είναι να αλληλεπιδράσουν με μια πόλη με οικολογικό τρόπο. Συνεπώς, τα κριτήριά μας περιλαμβάνουν προορισμούς που έχουν πράσινα προγράμματα για τους ταξιδιώτες, πράσινες επιλογές διαμονής, στοιχεία κυκλικής οικονομίας και πολιτική, που ενσωματώνει αυτές τις πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.

Ζυρίχη, Ελβετία
Σκεφτείτε τη Ζυρίχη και αμέσως σας έρχεται στο μυαλο ανεπτυγμένη οικονομία, λειτουργικές, δημόσιες συγκοινωνίες, υπαίθριος τρόπος ζωής και αφοσιωμένοι στους θεσμούς πολίτες. Εστιάζοντας στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, όλα έχουν ευθυγραμμιστεί, ώστε να καταστήσουν την ελβετική πόλη μία από τις πιο βιώσιμες στον κόσμο. Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις της επιβλέπονται τακτικά για τη χρήση ενέργειας και τους στόχους μείωσης των αποβλήτων. Οι πολίτες και οι επισκέπτες, εκτός από το να εστιάζουν στην ενεργειακή απόδοση, ενθαρρύνονται επίσης, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά, ενεργειακά τους αποτυπώματα και να τα μειώσουν μέσα από το περπάτημα ή της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών. Επιπλέον, τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια οφείλουν να συμμορφώνονται στις αυστηρές αρχές της βιώσιμης κατασκευής.

Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο
Το Μπρίστολ έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία στην περιβαλλοντική δραστηριότητα, από την ανάπτυξη των αγροτικών πόλεων και το άνοιγμα ενός από τα πρώτα, πράσινα βιβλιοπωλεία της χώρας στη δεκαετία του 1980 έως την έδρα του μεγαλύτερου προμηθευτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας. Οι πολίτες του Μπρίστολ αποτελούν τους πιο ενθουσιώδεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με την ανακύκλωση. Το 2019, το Μπρίστολ μετατράπηκε σε vegan πρωτεύουσα του κόσμου. Όταν γεμίσετε τις μπαταρίες σας με ένα γάλα σόγιας, μπορείτε στη συνέχεια να εξερευνήσετε το αναβαθμισμένο Slimbridge Wetland Centre, το οποίο βοηθά τους επισκέπτες να έρθουν πιο κοντά στη φύση με εικονικά ταξίδια στην Αρκτική, ελπίζοντας να τους εμπνεύσουν να διατηρήσουν μια πιο φιλική στάση προς το περιβάλλον.

Στοκχόλμη, Σουηδία
Φαίνεται πως η Στοκχόλμη έχει τον υψηλότερο αριθμό οικολογικών ξενοδοχείων στον κόσμο, καθώς και μια δελεαστική σειρά καταστημάτων, τα οποία στοχεύει στη βιώσιμη μόδα και σε είδη vintage. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τρόπο λειτουργίας μιας πόλης με σαφείς, αειφόρους στόχους. Η Στοκχόλμη είναι μια από τις μοναδικές πόλεις στον κόσμο που ανακυκλώνει όλα τα οικιακά της απορρίμματα. Επίσης, επισημαίνει με αναγνωριστικές σημάνσεις τα πάντα, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής ή αν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, από προϊόντα και υλικά αγαθά μέχρι τις πόρτες των εστιατορίων. Έτσι μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς πιάστηκε το ψάρι που θα φάτε ή από πού προέρχονται τα τζιν σας. Ακόμη και η προκυμαία του χώρου συνεδριάσεων είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υλικά.

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Η ανακύκλωση εδώ, είναι υποχρεωτική από το νόμο και οι πλαστικές σακούλες απαγορεύτηκαν το 2007. Η πόλη έχει από καιρό προγραμματίσει να είναι χωρίς απόβλητα μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και υπάρχουν δεσμεύσεις μεγάλης κλίμακας για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους, με τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν το πράσινο κίνημα είναι μέσω του φαγητού. Η βιολογική αγορά του Σαν Φρανσίσκο αναπτύσσεται και ανθίζει και πολλά από τα εστιατόρια του έχουν δεσμευτεί, ώστε να τηρούν τους κανόνες της βιωσιμότητας.

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ουρουγουάη είναι από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όσον αφορά τις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές. Αυτή η μικρή χώρα παράγει περισσότερο από το 97% της ηλεκτρικής ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως μέσω υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων και αιολικών πάρκων και στοχεύει να γίνει μία από τις πρώτες βιοοικονομίες της περιοχής. Ως πρωτεύουσα, το Μοντεβιδέο, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών, όπως και πολλών άλλων προοδευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του γάμου του ιδίου φύλου και της νομιμοποίησης της κάνναβης. Το αεροδρόμιο Carrasco ήταν το πρώτο στην περιοχή που δημιούργησε τη δική του ενέργεια από καθαρές πηγές.

Σιγκαπούρη
Οι λαμπεροί πύργοι και τα “supertrees” αυτής της μητρόπολης την καθιστούν υποψήφια για τον τίτλο της πιο οικολογικής πόλης. Οι φιλοδοξίες της ωστόσο δε σταματούν στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Από το 2008, η Σιγκαπούρη έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικολογικής οικοδόμησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε “πράσινη” απώλεια στο έδαφος πρέπει να αντικατασταθεί με “πράσινο” στον ουρανό. Έτσι προέκυψαν τα καταπράσινα πάρκα και οι περιοχές του Marina Bay, μιας αναπτυγμένης περιοχής γεμάτη κήπους, πισίνες και θαλάσσια τοπία, τα οποία λειτουργούν ως «πράσινος πνεύμονας» βοηθώντας στην προστασία της πόλης από τις πλημμύρες. Βέβαια θα σας προτείναμε να αποφύγετε το ξενοδοχείο Marina Bay Sands, εκτός εάν θέλετε να υποστηρίξετε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του καθεστώτος που αρνείται την κλιματική αλλαγή.

Λουμπλιάνα, Σλοβενία
Η Λιουμπλιάνα μπορεί να είναι πιο γνωστή για το κάστρο και την ιστορική αρχιτεκτονική της, αλλά είναι επίσης ένα πράσινο στολίδι – και Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Πάνω από το 75% της πόλης έχει παραδοθεί σε πάρκα και χώρους πρασίνου και διαθέτει 230 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα εν μέρει ως απάντηση στο θετικό παράδειγμα της Κοπεγχάγης. Οι όχθες του όμορφου και κεντρικού ποταμού Sava προορίζονται αποκλειστικά για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ υπάρχουν δωρεάν ηλεκτρικά ταξί, που ονομάζονται Kavalirs και εξυπηρετούν όλη την πόλη.

Κοπεγχάγη, Δανία
Το 2012, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε ένα σχέδιο για να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα με ουδέτερο άνθρακα στον κόσμο έως το 2025. Παράλληλα, παραμένει σημείο αναφοράς για το τι μπορεί να επιτευχθεί με σαφή στρατηγική και δέσμευση στις υποχρεώσεις. Κάντε μια βόλτα σε μια από τις γέφυρες και θα δείτε υδροκίνητα ταξί, φυσικά λουτρά κολύμβησης και πλωτές σάουνες από τοπικό ξύλο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά καλλιεργημένα σκανδιναβικά τρόφιμα και να χαρείτε μια από τις πιο δυνατές σκηνές βιώσιμης μόδας στον κόσμο. Εδώ, η οικολογική συνείδηση ​​είναι συνυφασμένη με τον τόπο. Ακόμη και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα της Κοπεγχάγης έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν χαρά. Πιο συγκεκριμένα, ο αποτεφρωτήρας στο CopenHill έχει μια τεχνητή πίστα σκι στην οροφή του, ανοιχτή όλο το χρόνο.

Βανκούβερ, Καναδάς
Οι υπαίθριες δραστηριότητες, που καλύπτουν όλο το φάσμα του νερού και των βουνών έκαναν πάντα το Βανκούβερ πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες. Έχει επίσης, τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη Βόρεια Αμερική. Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ενός καινοτόμου φόρου άνθρακα στους λογαριασμούς θέρμανσης και στις αντλίες βενζίνης, που εισήγαγε η British Columbia το 2008. Οι πράσινες περιοχές της αυξήθηκαν και περισσότερα από 125.000 δέντρα έχουν φυτευτεί από το 2010, γεγονός που καθιστά τον περίπατο στην πόλη μία ατέρμονη ευχαρίστηση. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των περιπάτων στο κέντρο της πόλης πραγματοποιούνται με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με τη δημόσια συγκοινωνία. Η πόλη ψήφισε την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης το 2019 και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όπως το Fairmont Waterfront, καλλιεργούν λαχανικά και μέλι στις ταράτσες τους.

Βιέννη, Αυστρία
Η μισή πόλη της Βιέννης κατακλύζεται από πάρκα και κήπους, που σημαίνει πρακτικά πως αντιστοιχούν περίπου 120 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η πόλη χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Αυστρία. Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπως το Spittelau, είναι έργα τέχνης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στιλ, φωτίζονται από ιδιαίτερα χρώματα και αποτελούν μέρος πολλών περιηγήσεων στα αξιοθέατα. Το νερό της βρύσης προέρχεται απευθείας από τις πηγές των Άλπεων (και μπορείτε να γεμίσετε το μπουκάλι νερό σε πολλά σημεία γύρω από την πόλη).

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons