ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Βόνιτσα: Βενετσιάνικο μπαλκόνι στον Αμβρακικό!

Post by: 18/03/2023 0 comments

Δεν είναι από τα μέρη της Ελλάδας που πρωταγωνιστούν στα τουριστικά δρώμενα της χώρας. Οι περισσότεροι την έχουν ακουστά, άλλοι ίσως δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται. Κι όμως, όσοι την ανακαλύψουν, γοητεύονται αμέσως από την γραφικότητά της.

Χτισμένη σε προνομιακό σημείο, στη νότια άκρη του Αμβρακικού, η κωμόπολη των περίπου 5.000 κατοίκων απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Λευκάδα και την Πρέβεζα και δίκαια αποτελεί την ιδανική βάση για εξορμήσεις στην περιοχή. Φτάνοντας στην Αμφιλοχία, απομένουν ακόμα 35 χιλιόμετρα μέχρι τη Βόνιτσα.

Η διαδρομή δίπλα στη θάλασσα είναι υπέροχη, καταπράσινη και σε αναγκάζει να κόψεις ταχύτητα για να απολαύσεις τα τελευταία αυτά χιλιόμετρα ως τον προορισμό σου. Γραφικά χωριουδάκια όπως το Σπάρτο, ο Δρυμός, το αρχαίο Θύρρειο, τα Παλιάμπελα και τέλος, η Βόνιτσα. Ξεπροβάλει γαλήνια και αγναντεύει τον Αμβρακικό, στη σκιά του βενετσιάνικου κάστρου, ενός από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας.

Η κωμόπολη αποτελεί έδρα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και η ιστορία της ξεκινά το 630 π.Χ. όταν και οι Κορίνθιοι ίδρυσαν το αρχαίο Ανακτόριο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, στο Άκτιο, έγινε το 31 π.Χ. η ομώνυμη ναυμαχία ανάμεσα στους στόλους του Οκτάβιου, του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας που καθόρισε τη πορεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Τον 11ο αιώνα οι Βενετοί χτίζουν το κάστρο της ενώ το 1204, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Βόνιτσα υπάγεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Σειρά πήραν κι άλλοι κατακτητές όπως Φράγκοι, Σλάβοι, Ναπολιτάνοι, ξανά Βενετοί, Οθωμανοί για να περάσει οριστικά στο ελληνικό κράτος το 1832. Η θέα στον Αμβρακικό κόλπο από το κάστρο είναι η καλύτερη της περιοχής ενώ εκεί σώζεται και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, του 12ου αιώνα.

Από τις παλιές γειτονιές θ’ ανηφορίσετε το λιθόστρωτο δρομάκι που καταλήγει στην είσοδο του Κάστρου, που από το 1922 έχει χαρακτηριστεί ως “προέχον βυζαντινόν μνημείον” με Βασιλικό Διάταγμα. Περιμετρικά του λόφου του κάστρου θα δείτε το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, κάτω από πελώριους ευκαλύπτους.

Στην πόλη της Βόνιτσας ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πέτρινο καμπαναριό, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα με το λεπτοδουλεμένο τέμπλο Ηπειρωτών μαστόρων.

Κάτω από το κάστρο απλώνεται η πολυσύχναστη προκυμαία με τα cafe και τα εστιατόρια, τα καΐκια που ξεφορτώνουν τους περίφημους θησαυρούς του Αμβρακικού όπως γαρίδες, σαρδέλες και κουτσομούρες αλλά και τα ιστιοπλοϊκά που δένουν στη μαρίνα.

Από το απόγευμα το σκηνικό αλλάζει στην παραλία: η κίνηση των οχημάτων απαγορεύεται και όλη η προκυμαία ανήκει στους πεζούς και στους ποδηλάτες που απολαμβάνουν την περαντζάδα από τη μαρίνα ως το γραφικό φάρο και από εκεί ως το έτερο στολίδι της πόλης, το νησάκι του Αγίου Νεκταρίου ή Κουκουμίτσα, όπως θα σας το συστήσουν οι ντόπιοι.

Ακολουθώντας την πέτρινη πεζογέφυρα θα φτάσετε στο καταπράσινο νησάκι όπου δεσπόζει, κρυμμένο μέσα σε θεόρατους ευκαλύπτους και κυπαρίσσια, το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Το νησάκι είναι το αγαπημένο σημείο ντόπιων και επισκεπτών για ποδηλασία, ιππασία, ψάρεμα, βόλτες με ποδήλατα θαλάσσης και κανό ενώ τα καλοκαίρια φιλοξενεί εκδηλώσεις και συναυλίες. Από εδώ η θέα στην πόλη, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, είναι μαγευτική.

Η περιοχή κρύβει πολλές ομορφιές που αξίζουν την προσοχή σας: ο ίδιος ο Αμβρακικός κόλπος που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο όχι μόνο της χώρας αλλά και της Μεσογείου, η λίμνη Βουλκαριά λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά απ’ τη Βόνιτσα στον δρόμο για Λευκάδα, που φημίζεται για τα χέλια της, τα Ακαρνανικά Όρη από όπου πηγάζουν τα μεταλλικά νερά Κορπή, το “αυλάκι της Κλεοπάτρας” στο χωριό Άγιος Νικόλαος (10 χλμ. από τη Βόνιτσα), από όλου λέγεται ότι πέρασε το στόλο της η βασίλισσα της Αιγύπτου, αποφεύγοντας τα στενά της Πρέβεζας, προκειμένου να πάρει μέρος στη ναυμαχία του Ακτίου, στο πλευρό του εραστή της Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου.

Μπορεί οι παραλίες της να μην συγκρίνονται με την ομορφιά των νερών του Ιονίου, στα οποία βέβαια θα βρίσκεστε σε μόλις 20 λεπτά, η περιοχή όμως έχει να επιδείξει καθαρά και ρηχά νερά ιδανικά για οικογένειες. Εκτός από την κεντρική παραλία της πόλης θα βρείτε τη γαλήνια παραλία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το Βαρκό με χαλικάκι και άφθονο πράσινο λίγα λεπτά από τη Βόνιτσα προς την Αμφιλοχία αλλά και την πολυσύχναστη παραλία της Παναγιάς (8 χλμ. στα βόρεια της πόλης).

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons