ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Roadtrip στα χωριά του Πάρνωνα!

Post by: 26/11/2022 0 comments

Αν λατρεύετε τα roadtrips όσο κι εμείς, επιβάλλεται να εξερευνήσετε οδικώς τα πέτρινα χωριά του Πάρνωνα, ούτε 3 ώρες από την Αθήνα. Αφήστε τα μάτια σας να χορτάσουν από δάση με πανύψηλα έλατα, λιλιπούτεια χωριά με αρχοντικά, φιδογυριστά στενά και μαγικές πεζοπορίες ανάμεσα σε κελαρυστά ρυάκια, συντροφιά με το άρωμα της βρεγμένης, φθινοπωρινής γης.

Για φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Κάντε πεζοπορία με αφετηρία τα Τσίντζινα, καθώς από το χωριό ξεκινούν εννέα σηματοδοτημένες, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην υπέροχη, ορεινή φύση της Πελοποννήσου. Μια από τις ομορφότερες διαδρομές είναι εκείνη που οδηγεί στη Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος. Η συνολική απόσταση είναι 7,7 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να τη διασχίσετε.

Διανύστε την διαδρομή που συνδέει τον Κοσμά με το Γεράκι. Ονομάζεται Δρόμος των 100 ημερών, αφού άντρες, γυναίκες και παιδιά από τον Κοσμά δούλευαν μέρα και νύχτα για την κατασκευή του. Ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1951 και τον ολοκλήρωσαν την 1η Ιουλίου ανήμερα των Αγίων Αναργύρων, ύστερα από 100 μέρες.

Φυσικά, μη χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Θα το βρείτε στο δρόμο από τον Άγιο Πέτρο προς την Καστάνιτσα. Περπατήστε στην πανέμορφη Καστάνιτσα που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους. Εκτός από τα πετρόκτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, θα δείτε τα περίφημα τριώροφα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τα μικρά παράθυρα. Είναι διάσπαρτα στις γειτονιές του χωριού και κατασκευάστηκαν πάνω από 300 χρόνια πριν.

Χτισμένος αμφιθεατρικά στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, ο παραδοσιακός οικισμός Κοσμάς, προσφέρει υπέροχη θέα στον Αργοσαρωνικό, ενώ όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται ακόμα και οι Σπέτσες και η Ύδρα. Στο κέντρο του ορεινού χωριού δεσπόζει η πλατεία σκεπασµένη με θεόρατα πλατάνια που µετρούν σχεδόν 150 χρόνια ζωής. Η φύση φαίνεται να προίκισε τον Κοσμά με πολλές ομορφιές, καθώς οι πλαγιές του Πάρνωνα που τον φιλοξενούν τρέφουν τα μυριάδες καστανόδεντρα.

Για ιστορικό ενδιαφέρον.

Κάντε μία επίσκεψη στο ομοίωμα του μνημείου των Καρυάτιδων, που δεσπόζει πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί πιστό αντίγραφο του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Εγκαινιάστηκε το 1983 και αποτελεί σύμβολο του χωριού. Το μνημείο είναι χτισμένο στην είσοδο του οικισμού και για να το επισκεφτείτε, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες από την πλατεία των Καρυών. Από εκεί θα απολαύστε υπέροχη θέα στο βόρειο τμήμα του χωριού και τη θέση των αρχαίων Καρυών.

Στις Καρυές θα βρείτε και το ιστορικό ρολόι, που χτίστηκε το 1930 και ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς στις 15 Μαρτίου 1944. Το 1955 στη θέση του παλαιού ρολογιού,  κατασκευάστηκε εξολοκλήρου ένα νέο από την αρχή.

Για θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Ανάψτε ένα κερί στην παλαιότερη μονή της Λακωνίας, κοντά στα χωριά Βασσαράς, Βέρροια και Τσίντζινα, την μονή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος. Οι ρίζες της χάνονται στους αιώνες ενώ σύμφωνα με πηγές υπήρχε ήδη τον 9ο αιώνα. Η μονή δίνει την εντύπωση φρουριακής κατασκευής με ολόπλευρα κτίσματα, ενώ η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει φέρνει στο μυαλό τα τοπία του Αγίου Όρους. Η μονή γιορτάζει στη 1 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστορική Μονή της Μαλεβής. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων, περικυκλωμένη από κέδρους, σε κοντινή απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τον Άγιο Πέτρο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μοναστήρι Έλωνας, χτισμένο μέσα στα βράχια.

Για γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Τα χωριά του Πάρνωνα η φύση τα προίκισε απλόχερα και τους χάρισε γεύσεις που για χάρη τους οι επισκέπτες επιστρέφουν ξανά και ξανά. Σημειώστε όλα όσα πρέπει να γευτείτε στο ταξίδι σας: χυλοπίτες, ξινό τραχανά, λάδι και ελιές στο Άστρος, ελαιόλαδο Μανάκι στα Δολιανά, κάστανα και κεράσια στα Άνω Δολιανά, σκαστά μακαρόνια με βούτυρο και μυτζήθρα, κρασί στον Άγιο Ιωάννη, κάστανα στον Άγιο Πέτρο, τουρκάκια (σουβλάκια) στα Βρέσθενα, κάστανα και καρύδια στην Καστάνιτσα, κάστανα, βύσσινα, κρασί στο Καστρί, γίδα βραστή, κρέας κοκκινιστό και “σανό” (αποξηραμένα χόρτα) στον Κοσμά, κεράσια στον Πλάτανο, τυρί, μέλι και λουκουμάδες στον Τυρό αλλά και μοναστηριακό παξιμάδι σε όλα τα χωριά.

Γιορτή Καστάνου.

Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στην Καστάνιτσα οι ντόπιοι και οι επισκέπτες ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή του Καστάνου, που καθιερώθηκε το 1983. Οι μυρωδιές από το βρεγμένο χώμα μπερδεύονται γλυκά με το αρώματα από τις αναμμένες καμινάδες και τα κάστανα που ψήνονται αδιάκοπα. Στη γιορτή, την τιμητική τους έχουν τα φαγητά με βασικό υλικό το κάστανο, όπως χοιρινό με κάστανο και τσουρέκι με κάστανο, συντροφιά με ντόπιο κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons