ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Οι υπέροχοι καταρράκτες της Ελλάδας

Post by: 30/09/2022 0 comments

Άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι στους πολλούς, οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες της χώρας μας, μοιάζουν βγαλμένοι από παραμύθια με νεράιδες και προκαλούν για βουτιές στα παγωμένα νερά τους.

Κάρανος, Έδεσσα

Ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες στην Ελλάδα έχει το όνομα του πρώτου Μακεδόνα Βασιλιά του Κάρανου, εκεί όπου κάποτε ζούσε ο θρυλικός βασιλιάς Μίδας με τους μοναδικούς του κήπους. Σήμερα, ο Κάρανος στέκεται ως υδάτινη κολόνα με ύψος πάνω από 70μ μέσα στην καρδιά του γεωπάρκου Καταρρακτών με την ποσότητα του νερού να αυξομειώνεται ανά δευτερόλεπτο. Είναι η κατάληξη του Εδεσσαίου ποταμού που διασχίζει κατά μήκος όλη τη πόλη της Έδεσσας δίνοντάς της το προσωνύμιο “η Πόλη των νερών”.

Νέδα, Μεσσηνία

Στη νότια πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το φαράγγι και ποτάμι της Νέδας, που αποτελεί το μοναδικό ποτάμι θηλυκού γένους στην Ελλάδα. Ακολουθώντας το μονοπάτι θα συναντήσετε πινακίδες που ορίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι. Σε διάφορα σημεία της πορείας υπάρχουν συνολικά τρεις καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες με τιρκουάζ νερά. Η καλύτερη περίοδος για την επίσκεψη στο φαράγγι είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

Ένα μοναδικό θέαμα ανακαλύπτουν όσοι διασχίσουν το φαράγγι της Παλαιοκαρυάς, την καρδιά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο μοτότοξο γεφύρι και ο καταρράκτης από πίσω του. Θα το βρείτε περίπου 25 χλμ από την πόλη των Τρικάλων, πάνω από την Πύλη, σε ένα περιβάλλον απίστευτης ομορφιάς. Το πέτρινο γεφύρι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα ενώ ο καταρράκτης πέφτει με δύναμη από ύψος 12 μέτρων.

Πόζαρ, Πέλλα

Νερό. Σε κάθε δυνατή μορφή: πηγές, πισίνες, τεχνητοί καταρράκτες, χαμάμ, ποταμός με ιαματικό νερό, φυσικοί καταρράκτες. Αυτή είναι η φημισμένη λουτρόπολη των Λουτρών Πόζαρ, 13 χλμ από την Αριδαία, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν. Η φύση στάθηκε για μια ακόμη φορά γενναιόδωρη στην Πέλλα δημιουργώντας χαράδρα σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό που μέσα της ρέει ο Θερμοπόταμος, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό βουνού και δάσους.

Ενιπέας, Πιερία

Στη θέση Μύλοι, μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 400 πάνω από το Λιτόχωρο, βρίσκεται η αφετηρία για την περιήγηση στο φαράγγι. Εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, πυκνή βλάστηση, γραφικές ξύλινες γέφυρες, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, που γοητεύει τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών. Στα μέσα του φαραγγιού βρίσκεται και ο μεγάλος καταρράκτης ύψους 38 μέτρων.

Δημοσάρη, Λευκάδα

Το φαράγγι Δημοσάρη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Νυδρί, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας, σε μια υπέροχη τοποθεσία υποδέχεται τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις των οικοτουριστικών διαδρομών. Ακολουθώντας τα μονοπάτια θα βρεθείτε σε ένα υπέροχο θέαμα, τους καταρράκτες ή ρονιές όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Η πυκνή βλάστηση, τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και οι λιμνούλες ανάμεσα στους βράχους συνθέτουν μια όαση πρασίνου και δροσιάς. Τα κρυστάλλινα νερά που πέφτουν από μεγάλο ύψος και η γραφική λιμνούλα που σχηματίζεται μπροστά στη βάση του καταρράκτη δημιουργούν ένα παραδεισένιο περιβάλλον.

Βάθρες, Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε νερά, εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια, με γάργαρα νερά που έρχονται από το όρος Σάος και κυλούν ορμητικά προς την θάλασσα. Πλήθος πηγών, οι οποίες, κατεβαίνοντας ακτινωτά από το βουνό, σχηματίζουν κλιμακωτά καταρράκτες και τις περίφημες «βάθρες», δηλαδή φυσικές πισίνες μέσα στα ανοιχτόχρωμα βράχια. Φημισμένες είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θερμά, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Φεγγάρι. Τα νερά πέφτοντας από ύψος σχηματίζουν σκαλωτούς καταρράχτες, με μεγαλύτερο, αλλά και αναμφίβολα ομορφότερο, αυτόν του Φονιά ύψους 35 μέτρων, που λέγεται έτσι εξαιτίας της επικινδυνότητας των ορμητικών νερών του. Βρίσκεται στις νότιες ακτές του νησιού και προσεγγίζεται με βατό μονοπάτι.

Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

Πρόκειται για επίγειο παράδεισο, ένα μέρος άγνωστο στους πολλούς πολλούς με άφθονες λιμνούλες, οι οποίες το καλοκαίρι μετατρέπονται σε φυσικές πισίνες. Στη διαδρομή από Μεσσήνη για Πύλο φτάνουμε στο χωριό Χαραυγή και οι ταμπέλες μας οδηγούν στο Πολυλίμνιο. Μετά το χωματόδρομο, αφήνεις το αυτοκίνητο και ακολουθείς το μονοπάτι που κατηφορίζει στην καρδιά του φαραγγιού. Μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα γεφυράκια, ξεπροβάλλουν λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά, με ωραιότερη τη λίμνη Καδή με τον εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 20 μέτρων.

Δρυμώνας, Εύβοια

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα βρίσκονται μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος.

Καταρράκτης, Άρτα

Το χωριό Καταρράκτης βρίσκεται στη ρίζα των Τζουμέρκων και πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το δασικό χωριό. Το ύψος πτώσης του νερού είναι 90 μέτρα. Έχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο και έτσι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του γοητευτικού χωριού είναι το βουητό του νερού που δε σταματάει ποτέ.

Αγία Βαρβάρα, Δράμα

Βρίσκεται στον οικισμό Διπόταμα, κοντά στο Παρανέστι και πέφτει από ύψος 15 μέτρων. Θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 300 μέτρα μέσα στο δάσος για να αντικρίσετε το υπέροχο θέαμα με τα νερά του καταρράκτη να σχηματίζουν μια μικρή λίμνη. Ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο.

Νεράιδα, Κύθηρα

Ο καταρράκτης λέγεται και “Φόνισσα” και βρίσκεται στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος, ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι, στα παγωμένα νερά του. Συνεχίζοντας τον περίπατο γύρο από τον καταρράκτη θα βρείτε τους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους και μικρές λίμνες. Η πεζοπορία μέσα στη φύση θα σας οδηγήσει στην παραλία Καλάμι.

Λειβαδίτης, Ξάνθη

Ονομάζεται και καταρράκτης Τραχωνίου και είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λειβαδίτης, στα 1300 μέτρα υψόμετρο και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές. Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων ενώ το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει.

Καταρράκτες Σάμου

Από το χωριό Ποτάμι, 3 χλμ. έξω από το Καρλόβασι, μπορεί κανείς να ξεκινήσει εύκολη πεζοπορία για να επισκεφτεί τους καταρράκτες. Στη μέση της διαδρομής συναντάτε τον πρώτο, μικρότερο καταρράκτη και θα συνεχίσετε ανεβαίνοντας ξύλινα σκαλοπάτια ως το μεγάλο καταρράκτη ύψους 5 μέτρων. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή.

Μάστορας, Λασίθι

Ο καταρράκτης του Μάστορα βρίσκεται στο εντυπωσιακό φαράγγι Χα, κοντά στην Ιεράπετρα και έχει ύψος 215 μέτρα. Η είσοδός του, που είναι μόλις τρία μέτρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 370μ. και ως την έξοδο κατηφορίζει και καταλήγει σε υψόμετρο 140μ. Προς το τέλος του φαραγγιού χύνεται ο καταρράκτης ύψους 215 μέτρων. Είναι ένα πολύ δυσπρόσιτο και άγριο φαράγγι, γι’ αυτό και οι επισκέπτες του είναι κυρίως έμπειροι ορειβάτες.

Καταρράκτες Σκρα, Κιλκίς

Δώδεκα χιλιόμετρα μετά τον Αρχάγγελο με προορισμό το Σκρα θα στρίψετε δεξιά για το χωριό Κούπα και τους καταρράκτες. Μετά την ταμπέλα «Καταρράκτες Σκρα», σας χωρίζουν μόλις 700 μέτρα χωματόδρομου από την περιοχή. Διασχίστε την ξύλινη γέφυρα προς το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τους καταρράκτες και λίγα μέτρα πιο πάνω υπάρχει η εντυπωσιακή Σμαραγδένια λίμνη με βάθος περίπου 4 μέτρα και ο καταρράκτης που χύνεται στα κρυστάλλινα νερά της από ύψος 10 μέτρων.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons