ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

8 μοναστήρια της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε.

Post by: 12/11/2021 0 comments

Χώροι κατάνυξης και προσευχής. Χώροι λατρείας και απομόνωσης που έχουν υπάρξει καταφύγιο ανά τα χρόνια και έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις και την ιστορία της Ελλάδας. Πέρα από τη θρησκευτική τους υπόσταση τα παρακάτω μοναστήρια προσφέρουν μοναδικές εικόνες, μια αλλιώτικη αίσθηση και μια αύρα γαλήνης και ηρεμίας, απαραίτητη και καθηλωτική στιγμή σε κάθε ταξίδι μας.

Μετέωρα στην Καλαμπάκα.

Λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της θεσσαλικής πεδιάδας, στην πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας, οι βράχοι των Μετεώρων. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από βράχους οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Πριν από πολλούς αιώνες, σχηματίσθηκαν αυτοί οι τεράστιοι βράχοι που ξεπερνούν σε ύψος τα 600 μέτρα και στους οποίους βρήκαν καταφύγιο οι ερημίτες ιδρύοντας μια από τις σημαντικότερες μοναστηριακές κοινότητες της Ελλάδας. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες. Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, καθώς έχει σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

 

Μονή Τίμιου Προδρόμου στην Αρκαδία.

Η Μονή Προδρόμου βρίσκεται στο ύψος της διαδρομής που ενώνει την Δημητσάνα με την Στεμνίτσα και η πρόσβαση απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου. Η εικόνα και μόνο της Μονής κόβει την ανάσα καθώς είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στη χαράδρα. Η Μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και κατά την επανάσταση του 1821 αποτέλεσε καταφύγιο και ιατρείο για τους αγωνιστές, ενώ το 1834 η Μονή διαλύθηκε λόγω του διατάγματος των Βαυαρών περί διάλυσης μονών που έχουν κάτω από 7 μοναχούς. Το 1838 έγινε η ανασύστασή της.

 

Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό.

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας απέχει 2 χιλιόμετρα από την Χώρα του νησιού και βρίσκεται πάνω σε έναν απότομο βράχο με το απέραντο γαλάζιο της Αγίας Άννας από κάτω. Η παράδοση λέει πως μια γυναίκα στην Ασία την περίοδο της εικονομαχίας έριξε την εικόνα της Παναγίας στην θάλασσα για να μην καταστραφεί. Η εικόνα έφτασε στην Αγία Άννα και οι νησιώτες μόλις την βρήκαν αποφάσισαν να φτιάξουν μια εκκλησία εκεί. Για να φτάσετε στη Μονή πρέπει να ανεβείτε αρκετά σκαλιά αλλά η θέα και η μαγική της αύρα της θα σας αποζημιώσει.

 

Μονή Κηπίνας στα Ιωάννινα.

Βρίσκεται στους Καλαρρύτες και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο δρόμος φτάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί οδηγούν στο μοναστήρι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, ώστε να προστατεύονται από επιδρομές.

 

Μονή Προυσού στο Καρπενήσι.

Η Μονή απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, χτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και από τότε στέκει μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών. Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

 

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται η μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Σε έναν άγριο και απότομο βράχο ύψους 120 μέτρων, υπάρχει ένας παμπάλαιος πύργος όπου είναι φωλιασμένο το Μέγα Σπήλαιο. Η πρόσοψη του σπηλαίου κλείνεται από κελιά, ενώ από τον εξώστη η θέα είναι μοναδική. Το μοναστήρι έχει καταστραφεί πέντε φορές στην ιστορία. Για τετάρτη φορά κάηκε το 1934 όταν καταστράφηκαν όλα τα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Ανοικοδομήθηκε το 1936 αλλά πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943.

 

Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος.

Η επταώροφη Μονή της Σίμωνος Πέτρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού. Τα χρόνια 1580, 1626 καταστράφηκε από πυρκαγιές και ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή διαφόρων αυτοκρατόρων και Πατριαρχών. Στα τέλη του 1891 η Μονή καίγεται ολοσχερώς και ξανακτίζεται με εράνους από την Ρωσία. Διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελιά στις Καρυές.

 

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο.

Είναι ένα από τα πρώτα μέρη που επισκέπτονται όσοι φτάνουν στο νησί της Πάτμου. Η Μονή στέκεται στο λόφο της Χώρας και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι. Κομνηνός. Αρκετά μέτρα πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα (ο «δολοφόνος») απ’ όπου οι μοναχοί έχυναν καυτό λάδι, νερό, ακόμα και μολύβι επάνω στους πειρατές ή σε άλλους εισβολείς. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο βόρειο μέρος, ενώ υπάρχει και μία μικρότερη είσοδος στο νότιο τμήμα ,η οποία τώρα είναι κλειστή. Καθώς περνάτε την πύλη συναντάτε την κεντρική εσωτερική αυλή, στρωμένη με βότσαλα και πέτρες.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons