ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για χοιρινό κότσι στη γάστρα με κόκκινο κρασί και λαχανικά.

Post by: 27/12/2022 0 comments

Για όποιον λόγο κι αν επιλέξετε να κάνετε το τραπέζι στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας το σίγουρο είναι πως πρέπει να εντυπωσιάσετε.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 χοιρινά κότσια, με το κόκαλο
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 300 ml ζωμό κρέατος
  • 6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φετούλες
  • 2 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 πράσο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 8 φέτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • λίγη σάλτσα γούστερ (worcestershire sauce)
  • μερικά κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • πουρές πατάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Κάνουμε τρύπες σε διάφορα μέρη στο κότσι με ένα μαχαιράκι και μπήγουμε από μία φετούλα σκόρδο και λίγο δενδρολίβανο (περίπου τη μισή ποσότητα και από τα δύο) σε καθεμία. Αναμειγνύουμε το κρασί με τον ζωμό και λίγη γούστερ σος (αν χρησιμοποιούμε).
  2. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά στον πυθμένα της γάστρας, προσθέτοντας και το υπόλοιπο δενδρολίβανο και σκόρδο. Τοποθετούμε τα κότσια από πάνω, περιχύνουμε με τον ζωμό και το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε τα κότσια για περίπου 4 ώρες, γυρίζοντάς τα στα μέσα του ψησίματος. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη γάστρα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια με μια ζεστή, νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 20-30 λεπτά.
  4. Στο ενδιάμεσο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βγάζουμε τα λαχανικά από τη γάστρα με μια τρυπητή κουτάλα και τα διατηρούμε ζεστά. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος που έχει μείνει στη γάστρα και ρίχνουμε τα υγρά από τη γάστρα σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με τον ντοματοπολτό και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί και να δέσει όσο θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται.
  5. Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ πατάτας, τοποθετούμε τα λαχανικά και τα κότσια από πάνω, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons