ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα κουνουπιδιού με κρουτόν μουστάρδας από τον Yotam Ottolenghi, σεφ του Nopi στο Λονδίνο.

Post by: 01/04/2023 0 comments

Υγιεινή και πολύ νόστιμη βελουτέ σούπα κουνουπιδιού από τον διάσημο σεφ-εστιάτορα που έχει κατακτήσει τη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου με την κουζίνα του- ένα κράμα μεσογειακών και μεσανατολικών γεύσεων. Φτιάξτε παραπάνω από αυτά τα υπέροχα κρουτόν μουστάρδας για να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες κι άλλες συνταγές.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 10 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
  • 5 γραμμάρια κλωναράκια θυμάρι
  • 20 γραμμάρια μαϊντανό
  • φλούδα από 1 λεμόνι και ξύσμα  από 1/2 λεμόνι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Για τα κρουτόν μουστάρδας

  • 90 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 3 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γραμμάρια ψωμί τσιαπάτα, κομμένο σε κυβάκια
  • αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε τα κρουτόν: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε για 2 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα τους κύβους ψωμιού. Απλώνουμε τους  κύβους σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανοί. Τους αφήνουμε στην άκρη.
  2. Για τη σούπα: Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Δένουμε μαζί το θυμάρι, το μαϊντανό και τη φλούδα λεμονιού (ή τα βάζουμε σε μια μουσελίνα) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σέλερι, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο, αλάτι και λευκό πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει (αλλά να μην πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την πατάτα και τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν κάπως τραγανά.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε περίπου το 1/3 του κουνουπιδιού (όχι από την πατάτα) και το αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράζει για άλλα 5 λεπτά και ύστερα αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το μπουκέτο με το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη φλούδα λεμονιού.
  4. Με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι πολτοποιούμε τη σούπα. Τη ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια κουνουπιδιού που κρατήσαμε στην άκρη. Ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και το σχοινόπρασο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα κρουτόν μουστάρδας.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons