ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Post by: 27/06/2020 0 comments

Από τα πιο παραδοσιακά και νόστιμα μαμαδίστικα πιάτα. Γιαλαντζί (ψεύτικα) γιατί τους λείπει το κρέας, γεμισμένα με ρύζι και πολλά μυρωδικά και με αξεπέραστη γεύση. Ένα καταπληκτικό νηστίσιμο φαγητό που θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.

Υλικά (για 60 ντολμαδάκια περίπου)

  • 500 γραμμάρια τρυφερά αμπελόφυλλα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, χοντροκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση 

1. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Τα κρυώνουμε με νερό από τη βρύση και τα στραγγίζουμε.

2. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε στις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά.

3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε σε κύκλους μέσα στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Βάζουμε από πάνω τους ένα πυρίμαχο πιάτο (για να μην σπάσουν στο βράσιμο), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.Σερβίρονται ιδανικά με γιαούρτι.

 

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons