ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για strata με λουκάνικο και πράσινα λαχανικά.

Post by: 13/11/2021 0 comments

Ετοιμαστείτε να δώσετε μία νέα σπιρτάδα στο μεσημεριανό σας με ενδιαφέρουσες τσαχπινιές, για να μη χορταίνετε να μαγειρεύετε.

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 450 γραμμάρια λουκάνικα της προτίμησής σας
  • 1 μεγάλο μάτσο κέιλ, σπανάκι ή σέσκουλα, καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και χοντροκομμένα
  • 6 1/2 φλιτζάνια ψωμί (ή φέτες ψωμί για τοστ), κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια εσαλότ, ψιλοκομμένα
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3/4 φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ και το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι να ροδίσει, για περίπου 7 λεπτά. Βγάζουμε το λουκάνικο από το τηγάνι, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τα κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στην άκρη.
  2. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με γενναιόδωρη πρέζα αλάτι στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά (αν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα,  χαμηλώνουμε τη φωτιά).
  3. Ρίχνουμε τα πράσινα λαχανικά στο τηγάνι, μαζί με άλλη μία μεγάλη πρέζα αλάτι, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο, για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Απλώνουμε τους μισούς κύβους ψωμιού στον πάτο του πυρέξ. Προσθέτουμε από πάνω το μισό λουκάνικο και στη συνέχεια τα μισά λαχανικά. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη μισή ποσότητα τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη στρώση με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε προσεκτικά με το μείγμα από αυγά, γάλα και μουστάρδα, σκεπάζουμε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το σκεύος στο ψυγείο όλο το βράδυ ή για 6 τουλάχιστον ώρες.
  6. Βγάζουμε τη strata από το ψυγείο μισή ώρα πριν την ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να φουσκώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons