ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για ρολό γαλοπούλας με αρωματική γέμιση.

Post by: 20/12/2022 0 comments

Μια διαφορετική πρόταση για να απολαύσουμε τη γαλοπούλα στο γιορτινό τραπέζι. Την ετοιμάζουμε σε υπέροχο ρολό, τη γεμίζουμε με μυρωδικά και κουκουνάρι και τη συνοδεύουμε με μια κρεμώδη και πολύ νόστιμη σάλτσα.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 5 κιλό στήθος γαλοπούλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 140 γραμμάρια πανσέτα ή μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 25 γραμμάρια φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 50 γραμμάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 100 γραμμάρια λευκό μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα gravy

  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 ml ζωμό κότας
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ίσα- ίσα να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Βάζουμε το μπέικον στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σκόρδο, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό μέχρι το κουκουνάρι να αρχίσει να παίρνει καφετί χρώμα. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα υλικά του τηγανιού στο μπολ με τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
    2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα: με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το στήθος της γαλοπούλας στα δύο, χωρίς να το χωρίσουμε τελείως και χωρίς να πειράξουμε το δέρμα. Το πατάμε ελαφρά με έναν πλάστη ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος και κόβουμε λίγο τις άκρες όχι το δέρμα, ώστε να πάρει ορθογώνιο σχήμα και το αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος του ανοιγμένου στήθους και το τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε καλά με σπάγγο μαγειρικής ή το βάζουμε σε διχτάκι. Το τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και απέξω με αλουμινόχαρτο (έτσι μπορεί να μείνει και 1-2 μέρες στο ψυγείο). Βάζουμε τη γαλοπούλα, όπως είναι τυλιγμένη,  σε λαδωμένο ταψί και τη ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά την ψήνουμε αφού αφαιρέσουμε τα περιτυλίγματά της. Βγάζουμε το ρολό από το ταψί και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το τεμαχίσουμε.
    3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί, τους χυμούς από το ταψί που ψήσαμε το ρολό (περασμένους από σουρωτήρι) και το ζωμό κότας. Βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού στο 1/2 περίπου. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
    4. Σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε φέτες και τη σάλτσα στο πλάι.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons