ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα.

Post by: 04/12/2021 0 comments

H πλούσια γεύση των καραμελωμένων κρεμμυδιών που εντείνεται από το κρασί και το ζωμό κρέατος σε συνδυασμό με τη χοντρή φέτα μπαγκέτας και το άφθονο λιωμένο τυρί από πάνω θα σας κάνουν να λατρέψετε αυτή τη ντελικάτη και ανακουφιστική σούπα.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1,5 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-6 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικός)
  • 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί ή 2 φλιτζάνια μπύρα (κατά προτίμηση μια σκουρόχρωμη Αle)
  • 2 φέτες μπαγκέτας για κάθε άτομο/σούπα, φρυγανισμένες
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο γκούντα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση 

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο μαζί σε μια μεγάλη, βαθειά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το σκόρδο και το καραμελώνουμε μέσα στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν καλά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην καούν, περίπου 20-30 λεπτά.
  2. Όταν τα κρεμμύδια έχουν καραμελώσει, ρίχνουμε τον ζωμό (4-6 φλιτζάνια, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας). Κατόπιν, προσθέτουμε το κρασί (ή την μπύρα) και σιγοβράζουμε για 1 το λιγότερο έως 3 το πολύ ώρες, δοκιμάζοντας πού και πού για να διορθώνουμε τη γεύση.
  3. Ζεσταίνουμε το γκριλ του φούρνου. Αφαιρούμε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης από τη σούπα. Τοποθετούμε πυρίμαχα ατομικά μπολάκια σε ένα ρηχό ταψί. Βάζουμε από μία φέτα μπαγκέτας στον πάτο κάθε μπολ, ρίχνουμε από πάνω τη σούπα, καλύπτουμε με μια δεύτερη φέτα ψωμί και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τα τριμμένα τυριά.
  4. Βάζουμε το ταψί κάτω από το γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν τα τυριά. Γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons