ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για χοιρινό ρολό τυλιγμένο με μπέικον, γεμιστό με ξερά φρούτα.

Post by: 28/01/2023 0 comments

Πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο κύριο πιάτο για το τραπέζι της γιορτής. Χοιρινό ρόλο με υλικά που του δίνουν μια γεμάτη και γλυκιά γεύση. Οι καλεσμένοι σας σίγουρα θα τιμήσουν και με το παραπάνω.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1 ½ κιλό χοιρινό από σπάλα ή μπριζόλα χωρίς κόκκαλο ανοιγμένο από τον χασάπη για ρολό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα),

κομμένα στα τέσσερα

  • ½ φλιτζάνι καρύδια καθαρισμένα και χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο θυμάρι
  • 15 φέτες μακρόστενες μπέικον
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μείγμα για επάλειψη του χοιρινού

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά στο λάδι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, αλατοπίπερο και αν θέλουμε και τα καρύδια. Συνεχίζουμε για μερικά λεπτά το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πιούν το ζουμί τους.
  2. Γεμίζουμε το χοιρινό: τοποθετούμε στο τραπέζι μια λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω της τις φέτες μπέικον έτσι ώστε να καλύψουν μια επιφάνεια όση καταλαμβάνει και το χοιρινό. Πασπαλίζουμε το χοιρινό με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και από τις δύο πλευρές και το απλώνουμε προσεχτικά πάνω στο μπέικον. Τυλίγουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό, χωρίς όμως η λαδόκολλα να μπαίνει μέσα στο ρολό αλλά να το περιβάλλει εξωτερικά. Τυλίγουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και τις δένουμε με σπάγκο.
  3. Βάζουμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ½  ώρα περίπου.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την επάλειψη του χοιρινού.
  5. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το ρολό και με ένα πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα από το μπολ. Συνεχίζουμε το ψήσιμο  για μισή ώρα περίπου γυρίζοντας το ρολό από όλες τις μεριές ώστε να ροδοκοκκινίσει.
  6. Βγάζουμε το ρολό από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons