ΣΥΝΤΑΓΕΣ

4 βασιλόπιτες για κάθε γούστο.

Post by: 30/12/2022 0 comments

Σύμβολο καλοτυχίας, ένα γούρι γλυκό για να καλοπιάσουμε τον νέο χρόνο. Φέτος, αποφασίσαμε να τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Έτσι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Μπορούμε να της αφιερώσουμε όσο χρόνο επιλέξουμε εμείς, από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετή ώρα, με το αποτέλεσμα να είναι εξίσου γευστικό. Ακολουθούν 4 συνταγές που θα λύσουν τα χέρια. Όποια και να προτιμήσετε, μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Με σοκολάτα

Υλικά

  • 600 γραμμάρια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 3 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 250 ml γάλα πλήρες χλιαρό
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 φακελάκι μαστίχα καλά χτυπημένη σε γουδί
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπρίκι βάζουμε 30-40 ml από το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας από την καστανή ζάχαρη και τη μαγιά στιγμής. Το αφήνουμε περίπου 10’ ώστε η μαγιά να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.

2. Χτυπάμε στο μίξερ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, την κανέλα, τη μαστίχα, το κονιάκ και τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Όταν έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, σταματάμε το ανακάτεμα.

3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 1 ώρα περίπου ώστε να φουσκώσει.

4. Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ελαφρά. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε ακόμη 30’ σε ζεστό μέρος, ώστε να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45’ μέχρι η πίτα να πάρει καστανό χρώμα. Εάν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μέσα στην πίτα και βγει στεγνή, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη- διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.

6. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Την αφαιρούμε από το ταψί και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Πολίτικη (τσουρέκι)

Υλικά

  • 1 ½ κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 160 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 300 ml. γάλα
  • 4 αυγά + 1 ασπράδι
  • 2 βανίλιες
  • ½ φακελάκι μαχλέπι, καλά χτυπημένο στο γουδί
  • ½ φακελάκι μαστίχα, καλά χτυπημένη στο γουδί
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια σταφίδες
  • 100 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

1. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, ρίχνουμε τη μαγιά και όλα μαζί τα προσθέτουμε σε μισό κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις. Ανακατεύουμε λίγο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό χώρο για 1 ώρα.

2. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και λιώνουμε τη ζάχαρη, προσθέτοντας στο τέλος το αλάτι.

3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και τα 100 γρ. από το βούτυρο.

4. Ενώνουμε όλα τα μείγματα μεταξύ τους, ανακατεύουμε ελαφρά και έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.  Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και ζυμώνουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να διπλασιαστεί για μια περίπου ώρα.

5. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, βρέχοντας ανά τακτά διαστήματα τα χέρια μας με το υπόλοιπο βούτυρο. Τοποθετούμε την βασιλόπιτα-τσουρέκι σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 60’.

6. Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με λίγο ασπράδι αυγού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C για 10’ και στους 175 °C για άλλα 40’.  Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει, την αφαιρούμε από το ταψί και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.


Κλασική και μυρωδάτη

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια φαρίνα
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 5 αυγά
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

1. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία μέχρι να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα.

2. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα, το κονιάκ, τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

3. Προσθέτουμε τη φαρίνα σιγά-σιγά, μαζί με το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.

4. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο παραπάνω μείγμα με μαλακές κινήσεις.

5. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε (προαιρετικά) με λίγο ασπράδι αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 45’.

6. Αφήνουμε λίγο τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την αφαιρούμε από το ταψί.


Εύκολη με πορτοκάλι

Υλικά

  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 φλιτζάνια φαρίνα
  • 6 αυγά
  • 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κάψουλες βανίλια
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 ½  φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/5 φλιτζανιού κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • λίγα αμύγδαλα

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, τη βανίλια, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα.

2. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 50’.

3. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons