ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Το ουίσκι, η συνταγή του και ο καυγάς μεταξύ Ιρλανδών και Σκωτσέζων!

Post by: 24/01/2020 0 comments

Από πότε υπάρχει ουίσκι; Ποιοί το έφτιαξαν; Πώς το έφτιαξαν;

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την παρέα των φίλων, απολαμβάνοντας γουλιά-γουλιά αυτό το ποτό, ίσως δεν γνωρίζουν την προέλευσή του! Πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε, τα βρήκαμε έτοιμα!

Η Σκωτία…

Το ακούμε δίπλα από τη λέξη ουίσκι. Ακούμε ”Scotch on the rocks” ή “Scottish Whiskey”. Από αυτό και μόνο, κάτι μας υποψιάζει. Η πατρίδα αυτού του ποτού, είναι η Σκωτία και πιο συγκεκριμένα, τα πανέμορφα και γεμάτα μυστήριο Highlands.

Κάποιοι μοναχοί, είχαν τόσο καθαρή σκέψη, ώστε να μεταφέρουν μια συνταγή που είχαν φτιάξει για κάποιο ”ρόφημα”. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συνταγή παρασκευάστηκε στην Σκωτία, άλλοι λένε ότι η συνταγή ήταν ήδη έτοιμη και ότι οι μοναχοί είχαν γίνει κοσμοπολίτες και ”έκλεψαν” τη συνταγή από την Ιαπωνία ή από την Ελλάδα! Όλα αυτά, κάπου στο 500μ.Χ! Το όνομά του έχει ρίζα από την γλώσσα των Κελτών ”uisge beatha” που σημαίνει “νερό της ζωής”. Κάτι σαν το νέκταρ των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας!

Τα υλικά και η έριδα.

Οι μοναχοί πίστευαν ότι μπορούσαν να φτιάξουν ένα νέο “νέκταρ” με βάση αυτά που βρήκαν στη Σκωτία. Τι βρήκαν στα λιβάδια των Highlands; Αστραφτερό κριθάρι που χρυσαφίζει, βρώμη και βέβαια αλκοόλ!

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μοναχοί που είχαν την ιδέα για την παρασκευή αυτού του ποτού, ήταν ιρλανδικής καταγωγής! Ιρλανδοί στη Σκωτία! Γι’ αυτόν τον λόγο, οι δύο χώρες “τσακώνονται” ακόμη και σήμερα για την πατρότητα και την προέλευση του ποτού αυτού. Μάλιστα οι αγγλόφωνες χώρες έχουν χωριστεί στα δύο, ακόμη και για το πώς γράφεται. Στην Αγγλία, στη Σκωτία και στον Καναδά, θα δείτε να το γράφουν ως Whisky ενώ στην Ιρλανδία και στις ΗΠΑ, ως Whiskey. Το έντονο ιρλανδικό στοιχείο στις ΗΠΑ, έκανε από νωρίς τους Αμερικανούς πολίτες να ασπαστούν περισσότερο την ιρλανδική άποψη για την προέλευση του διάσημου ποτού. Άγνωστο είναι το πότε ακριβώς άρχισε να παράγεται μαζικά, καθώς ήταν ήδη αγαπημένο ποτό των βασιλέων και των ευγενών, ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Οι Σκωτσέζοι τα κατάφεραν με το “Whisky” ενώ για Αμερικανούς και Καναδούς έγινε χρυσάφι!

Οι Σκωτσέζοι παρέθεσαν έγγραφα στα οποία φαίνεται πως η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1492 τουλάχιστον. Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ιρλανδία από τον 11ο αιώνα είχαν ξεκινήσει να το παράγουν, όμως οι αποδείξεις είναι με το μέρος των Σκωτσέζων! Η εξελικτική πορεία της συνταγής είχε, εκτός της βρώμης και του κριθαριού, τη σίκαλη και τον σιτάρι. Ανάλογα την ποσότητα δημητριακών και την ποσότητα αλκοόλ (από 40%-70% αλκοόλη) το ποτό έχει διαφορετική ποιότητα και γεύση και βέβαια τιμή!

Κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, το λαθρεμπόριο που γινόταν για χάρη της απαγορευμένης απόλαυσης, έκανε πάρα πολλούς Αμερικανούς λαθρέμπορους ποτών, να θησαυρίσουν όπως και τους αντίστοιχους Καναδούς, καθώς το περνούσαν κρυφά στις ΗΠΑ μέσα από τα σύνορα του Καναδά.

Φωτό από: Gentleman’s Journal

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons