ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα μεγάλα “κόλπα” του Θεμιστοκλή για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας!

Post by: 29/09/2019 0 comments

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) θεωρείται από τους ιστορικούς ως μια από τις σημαντικότερες μάχες ολόκληρης της ανθρωπότητας καθώς καθόρισε την πορεία του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν άλλαξε μόνο τη μοίρα της Δύσης, αφού την υπερασπίστηκε από την λαίλαπα των Περσών, αλλά και καθόρισε και τα ίδια της τα σύνορα! Τι έκανε ο μεγάλος Θεμιστοκλής για να γίνουν όλα τα παραπάνω;

Σαλαμίνα ή Κόρινθος;

Στις 29 Σεπτέμβρη το 480πΧ οι Πέρσες συγκέντρωσαν 1200 πλοία γύρω από τη Σαλαμίνα. Οι ελληνικές δυνάμεις ήταν ισχνές μπροστά στη συγκέντρωση στόλου υπό τον Ξέρξη. Ούτε 380 πλοία δεν είχαν μαζευτεί από την ελληνική πλευρά.

Ο Θεμιστοκλής, στο Συμβούλιο της Κορίνθου όπου συνεδρίασαν οι ελληνικές πόλεις-κράτη για να δουν πως θα …στείλουν πίσω στην Ασία τους Πέρσες, ο Θεμιστοκλής πίεζε να γίνει η Ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας, προκειμένου οι Πέρσες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν το μέγα πλήθος των πλοίων τους. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούσαν πως ανοικτά του Κορινθιακού Κόλπου, ήταν το καλύτερο σημείο για τη Ναυμαχία. Εκπρόσωπος από τους Λακεδαιμόνιους ήταν ο Ναύαρχος Ευρυβιάδης. Ενώ επέμενε για τη Σαλαμίνα ο Θεμιστοκλής, ο Ευρυβιάδης σηκώθηκε να τον χτυπήσει και εκεί ακούστηκε το περίφημο ”πάταξον μεν, άκουσον δε”. Πώς έπεισε τον Ευρυβιάδη να δοθεί η Ναυμαχία στη Σαλαμίνα; Του έδωσε την γενική διεύθυνση της Ναυμαχίας.

Τα ξύλινα τείχη και οι αυτοσχεδιασμοί του Θεμιστοκλή.

Ο Θεμιστοκλής, για λογαριασμό των Αθηναίων, είχε λάβει έναν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών που έκανε λόγο για σωτηρία μέσα από ξύλινα τείχη. Ο Θεμιστοκλής το ερμήνευσε ως σημάδι σωτηρίας, θεωρώντας τα ξύλινα τείχη πλοία και προχώρησε να δημιουργήσει στόλο με νέες τριήρεις. Μετά το πέρασμα των Περσών από τις Θερμοπύλες ο Θεμιστοκλής έκανε αγώνα για να εκκενώσει την Αθήνα! Όσοι άκουσαν τον χρησμό του Μαντείου με κυριολεκτική έννοια, έχτισαν ξύλινα τείχη γύρω από την Ακρόπολη αλλά κάηκαν!

Η Αθήνα ήταν πραγματικά στηριγμένη στον Θεμιστοκλή καθώς η Εκκλησία του Δήμου είχε φύγει διακοπές, λόγω του φόβου του ερχομού των Περσών! Ο Θεμιστοκλής όφειλε όχι μόνο να σχεδιάσει άμυνα έναντι των Περσών αλλά και να διοικήσει την πόλη! Τα κόλπα του Θεμιστοκλή ξεκινούν! Μιλά στους ιερείς και τους ζητά να δώσουν χρησμό ότι οι “φύλακες” της Αθήνας, η θεά Αθηνά και ο Ποσειδώνας θα βοηθήσουν μόνο αν εκκενωθεί η πόλη! Μάλιστα διέδωσε ότι ο Οικουρός Όφις, ένα φίδι που τρεφόταν με ψωμί και μέλι και ζούσε μέσα στην Ακρόπολη, την κοπάνησε για τα πλοία, προκειμένου να κάνει τους πολίτες να δεχτούν την εκκένωση της πόλης!

Ο Θεμιστοκλής έπρεπε μαζί με όλα αυτά, να λύσει και το πρόβλημα του επισιτισμού! Ο έρανος δεν πήγε καλά, καθώς όλοι αρνούνταν να δώσουν λεφτά. Έτσι, διέδωσε μια φήμη για την κλοπή του Γοργόνειου, του κοσμήματος του αγάλματος της θεάς Αθηνάς που έφερε πάνω του τη Μέδουσα! Με αυτό το πρόσχημα, διέταξε έρευνα στα πράγματα όλων των ανθρώπων και όσα χρήματα βρέθηκαν κατασχέθηκαν για τη σωτηρία της πόλης!

Το μεγάλο κόλπο!

Αφού κατάφερε να πείσει ο Θεμιστοκλής πώς η Σαλαμίνα είναι το κατάλληλο σημείο για τη σύγκρουση με τους Πέρσες, έκανε ένα μνημειώδες τρικ απέναντι στους εύπιστους Πέρσες. Έστειλε τον Σίκινο να τους ειδοποιήσει πως και αυτός και ο Θεμιστοκλή έχουν αυτομολήσει και ότι το βράδυ, όσοι Έλληνες βρίσκονται στη Σαλαμίνα θα φύγουν και είναι ευκαιρία για τους Πέρσες να τους περικυκλώσουν. Οι Πέρσες ήταν στο Φάληρο! Έκαναν μια ”χαψιά” το ψέμα του Θεμιστοκλή και σύρθηκαν στη Σαλαμίνα, όπου βρήκαν παραταγμένα όλα τα ελληνικά πλοία!

Αναγκασμένοι οι Πέρσες να δώσουν ναυμαχία στη Σαλαμίνα, έβαλαν όλα τα μεγάλα πλοία τους στα στενά, όπου δεν μπορούσαν να κουνηθούν και έτσι το ένα χτύπαγε το άλλο. Πάμπολλα πλοία των Περσών ακινητοποιήθηκαν και οι Έλληνες με τον Ευρυβιάδη από τα δεξιά και τον Θεμιστοκλή από τα αριστερά, έκαναν σάντουιτς τους Πέρσες, οι οποίοι έπλευσαν προς την Ψυττάλεια πανικόβλητοι για να σωθούν. Όμως και εκεί είχαμε προνοήσει. Οι Έλληνες ακολούθησαν τον περσικό στόλο και του έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα! Οι Πέρσες υπό το βλέμμα του Ξέρξη που από το Όρος Αιγάλεω έβλεπε τη Ναυμαχία, είχαν πέσει στην παγίδα του Θεμιστοκλή!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons