MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Η ζωή του συναρπαστικού συγγραφέα Λιούις Στήβενσον σε 7 σημεία!

Post by: 19/10/2020 0 comments

Ο Άγγλο-Σκωτσέζος άνθρωπος των γραμμάτων είχε τη δική του ξεχωριστή προσφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ο 19ος αιώνας ήταν πολύ πλούσιος λογοτεχνικά και ο Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στήβενσον δημιούργησε πολλά έργα που ακόμη και σήμερα έχουν πολλά να μας διδάξουν, αφήνοντάς μας εντυπωσιασμένους από τον τρόπο γραφής του. Τα έργα τα οποία τον ανέδειξαν παγκοσμίως και αποτελούν και σήμερα βιβλία τα οποία διαβάζουν παιδιά και ενήλικες είναι ”Το Νησί των Θησαυρών” και το διάσημο ”Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάϊντ”. Στην σύντομη ζωή του (πέθανε σε ηλικία 44 ετών) κατάφερε να αφήσει σπουδαίο έργο. Ας δούμε ορισμένες αξιομνημόνευτες πτυχές της ζωής του.

1. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί.
Γεννήθηκε 13 Νοεμβρίου 1850 στο Εδιμβούργο και ήθελε να σπουδάσει μηχανικός για να μοιάσει στον πατέρα του. Παρόλα αυτά, τα σκωτσέζικα παραμύθια που άκουγε από την παιδική του ηλικία στο σπίτι του, τον οδήγησαν στη συγγραφή. Από μικρό παιδί είχε δείξει ότι είχε σημαντική κλίση στα γράμματα και ήταν καλλιτεχνική φύση. Παρουσίαζε εξαιρετική πνευματική ωριμότητα από πολύ μικρή ηλικία!

2. Τα έργα του και η επιρροή του σε μεγάλους συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Εκτός από τα περίφημα ”Το Νησί των θησαυρών” και το ”Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χαϊντ”, ο Στήβενσον έγραψε πολλά ακόμη σπουδαία έργα όπως ”Η Απαγωγή”, ”Νέες Αραβικές Νύχτες”, ”Το πνεύμα της Μποτίλιας”, ”Η άμπωτη”, ”Ο ‘Άρχοντας του Μπαλαντρέ”. ”Το Μαύρο Βέλος: Μια ιστορία των Δύο Ρόδων”. Ο Στήβενσον ήταν πολυτάλαντος και έτσι ασχολήθηκε και με την ποίηση, τη μουσική αλλά εργάστηκε και ως ταξιδιωτικός συγγραφέας. Οι Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ, Έρνεστ Χέμινγουέϊ και Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, επηρεάστηκαν πολύ από τον Στήβενσον τον οποίον θεωρούσαν κάτι σαν ίνδαλμά τους. Οι περιγραφές των ηρώων του αλλά και τα ταξίδια που εξιστορεί μέσα στο πλούσιο έργο του, δεν άφησαν ασυγκίνητους και άλλους μεγάλους συγγραφείς οι οποίοι μόνο σεβασμό έτρεφαν για τον Λούις Στήβενσον, όπως ο Ναμπόκοφ.

3. Είχε ασθενική υγεία η οποία τον ταλαιπώρησε από πολύ μικρό παιδί.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η καλλιέργεια του συγγραφικού ταλέντου του Στήβενσον, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το οτι ήταν φιλάσθενος από πολύ μικρός. Όπως και ο ίδιος είχε παραδεχτεί, θυμάται πολλές νύχτες να μένει ξάγρυπνος από τον βήχα και να περνά πολλές ώρες στο κρεβάτι του, μην μπορώντας να πάει καν στο σχολείο για μήνες. Η νοσοκόμα του ήταν σαν δεύτερη μητέρα του και της έχει αφιερώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του ”Ο Άρχοντας του Μπαλαντρέ”. Του διάβαζε ποιήματα, παραμύθια και έτσι τον έκανε να νιώθει παρηγοριά για την κακή του υγεία που τον κρατούσε για πολύ καιρό στο σπίτι.

4. Το ταξίδι στη Γαλλία που τον επηρέασε.
Οι σπουδές του σαν μηχανικός, δεν συνεχίστηκαν καθώς η υγεία του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει το επάγγελμα του πατέρα του. Στη Γαλλία όμως, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στα εφηβικά του χρόνια, συνάντησε ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς και πολλές ακόμη καλλιτεχνικές φύσεις. Σπούδασε νομικά και τελικά αποφοίτησε το 1875. Το δικηγορικό επάγγελμα δεν το άσκησε ποτέ καθώς η πένα και η συγγραφή του είχαν προ πολλού κλέψει την καρδιά!

5. Ο έρωτας της ζωής του που τον σημάδεψε.
Ένα έτος μετά αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ο Στήβενσον γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την Αμερικανίδα Φάννυ Όσμπορν την οποία και πήγε να τη συναντήσει στην Καλιφόρνια. Η Φάννυ Όζμπορν είχε ήδη κάνει έναν γάμο και ήταν χωρισμένη με δύο παιδιά στην ηλικία των 36 αλλά παρόλα αυτά, ο έρωτας του Στήβενσον για αυτήν τη γυναίκα, δεν τον έκανε να διστάσει για κάθε πρόβλημα. Την παντρεύτηκε το 1880 και έζησε μαζί της μέχρι το θάνατό του (1894).

6. Η ιδέα για το ”Νησί των Θησαυρών”.
Ο θετός γιός του Στήβενσον, στάθηκε η αφορμή για να γράψει το πρώτο μεγάλο του μυθιστόρημα, το οποίο έγινε πραγματικά ένα από τα καλύτερα εκείνης της περιόδου και έμελλε να γίνει σημαντικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ενώ ήταν 12 ετών, ο θετός γιός του, του ζήτησε μια ιστορία με πειρατές και ο Στήβενσον του ζωγράφισε έναν χάρτη! Η ιδέα ήταν καταπληκτική και οδήγησε τον Στήβενσον σε μια τεράστια επιτυχία.

7. Το ταξίδι στη Σαμόα.
Ο Στήβενσον και η οικογένειά του, αποφάσισαν να μετακομίσουν από το Σαν Φρανσίσκο όπου κατοικούσαν και να πάνε να κάνουν ταξίδια στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Χαβάη εντυπωσίασε και τον Στήβενσον και τη γυναίκα του! Ο Στήβενσον έχτισε σπίτι στις νήσους Σαμόα το 1889, όπου και έζησε τα τελευταία του χρόνια πολύ δημιουργικά και με μεγάλη έμπνευση που του προσέφερε το τοπίο! Πέθανε το 1894 στις 3 Δεκεμβρίου από ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που ακόμη και σήμερα αποτελεί βάση για την παιδική φαντασία, αλλά και έμπνευση για άλλους συγγραφείς.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons