ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

OK-GINAIKATHAPI-harrypoter.wikia.com

Γυναίκα θα πει…δουλειά, συγγραφή

Post by: 19/05/2014 0 comments

Τρεις γυναίκες. Τρεις συγγραφείς. Τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη : Αγγλία, Αμερική, Ελλάδα. Και πολλά, πάρα πολλά εμπόδια. Από αυτά που ακούω από ανθρώπους που θέλουν να βρουν την ικανότητα και το χάρισμά τους να λένε ότι τους «κόβουν» το δρόμο. Απώλεια, διαζύγιο, μοναξιά, φτώχεια, κατάθλιψη, γηρατειά και…μια χιονοθύελλα.

  1. Το 1990, μια γυναίκα ταξιδεύει με τραίνο, κάπου στην Ευρώπη, όπως χιλιάδες άλλες γυναίκες σε χιλιάδες τραίνα εκείνη τη μέρα. Αυτή η γυναίκα είναι μόνη και πολύ θλιμμένη. Πρόσφατα έχει χάσει τη μητέρα της και η απώλεια της κομματιάζει τη καρδιά. Κάνει πολλές σκέψεις και «βλέπει» με την φαντασία της πολλές «εικόνες» για να ανακουφίσει τη λύπη της. Στο βαγόνι παρατηρεί ένα αγόρι με ένα σημάδι στο πρόσωπο και σκαρφίζεται «την ιστορία» του.

    Μια ιστορία «γέννησης» ενός μαγικού παιδιού. Στους μήνες που περνούν σκαρώνει πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του παιδιού και το συνοδεύει με πολλούς άλλους ήρωες. Δύο χρόνια μετά βρίσκεται στη Πορτογαλία, παντρεύεται ένα δημοσιογράφο, αποκτά το δικό της παιδί, κοριτσάκι, και χωρίζει τον ίδιο χρόνο.

    Επιστρέφει στην πατρίδα της, στο Εδιμβούργο, μόνη, ακόμα πιο θλιμμένη και άνεργη. Το επίδομα της Πρόνοιας της επιτρέπει μόνο έναν καφέ , έξω, κάθε δυο – τρείς μέρες, που τον πίνει στο Elephant Caféé, ένα από τα πιο όμορφα και καλλιτεχνικά στέκια της πόλης.

    Εκεί, στην ίδια θέση, οι περαστικοί την βλέπουν να κάθεται μόνη, να γράφει, να γράφει, πολλές φορές κλαίγοντας. Έχει, πια ,άλλωστε διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη. Μες την ανημπόρια, η μόνη της ανακούφιση είναι εκείνες οι λίγες ώρες του γραψίματος. Γράφει ακόμα την ιστορία εκείνου του μαγικού αγοριού, που εμπνεύστηκε στο τραίνο πριν δύο χρόνια. Γράφει, σβήνει, σκίζει, διορθώνει και τελικά τελειώνει, κάνει την ιστορία βιβλίο.

    Επί ένα χρόνο «σέρνεται» στους εκδότες, τρώγοντας «στη μούρη» όχι μία, όχι δύο, αλλά 12 πόρτες. Μέχρι η σημαδιακή 13η να ανοίξει. Και να κάνει το βιβλίο της, τον Harry Potter της, παγκόσμια επιτυχία κι εκείνη, την J.K.Rowling, πλήρους απασχόλησης συγγραφέα και δισεκατομμυριούχο!

  1. Η Nora Roberts, είχε μια καθόλου υποσχόμενη καριέρα ως γραμματέας και μια απαιτητική οικογένεια. Το χειμώνα του 1980, μια μεγάλη χιονοθύελλα την «κλείνει» σπίτι με την οικογένεια αποκλείοντάς την από τον κόσμο για μέρες. Η Nora σκέφτεται να γράψει «κάτι για να περάσει» ο χρόνος. Serendipity – Ευτυχής σύμπτωση με τη συγγραφική ικανότητα που την έκανε μια από τις πιο πολυδιαβασμένες συγγραφείς της Αμερικής, με πάνω από 190 βιβλία και 4 εκατομμύρια πωλήσεις.

  1. Η «Λωξάντρα» είναι ένα από πιο αγαπημένα ελληνικά βιβλία. Και μόνο η αναφορά του ονόματος της Πολίτισσας γιαγιάς, αρκεί για να μας κατακλύσουν εκμαυλιστικές μυρωδιές, πεντανόστιμες γεύσεις, αισθήσεις σπιτικές, ζεστασιάς, ασφάλειας και συγχώρεσης, Η Μαρία Ιορδανίδου ήταν 66 ετών όταν έγραψε την «Λωξάντρα», έργο που τότε πέρασε εντελώς απαρατήρητο. «Πριν γράψω την «Λωξάντρα» η ζωή μου ήταν γεμάτη βιοπάλη. Όταν εργάζεσαι 16 και 18 ώρες το εικοσιτετράωρο κι έχεις δυο παιδιά και μια γριά μητέρα, ανάσα να πάρεις ή να θυμηθείς ότι υπάρχεις δεν μπορείς, για ποιο γράψιμο μου λες» απάντησε όταν ρωτήθηκε γιατί περίμενε μέχρι τόσο μεγάλη ηλικία για να γράψει.

    «Ξεκίνησα την Λωξάντρα σαν ατζαμής στα γηρατειά μου και δεν ήξερα και πως γράφουνε. Ο άντρας μου ήταν δάσκαλος και τόχε καημό που τα παιδιά δυσκολευόντουσαν να γράψουν έκθεση. «Γιατί παιδί μου δεν μπορείς να γράψεις» «Δεν ξέρω την αρχή κύριε» «Τότε μην αρχίσεις από την αρχή. Άρχισε από τη μέση». Λοιπόν ακολούθησα κι εγώ τη συμβουλή του άντρα μου. Έπιασα τη Λωξάντρα από τη μέση, γερόντισσα, όταν ήταν στην ηλικία μου. Μετά μερακλώθηκα κι ήθελα να γράψω κι άλλο.»*1

    Μετά τη δικτατορία η Λωξάντρα τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό και το Οφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού θρόνου κι έγινε μία από τις πιο πολυδιαβασμένες Ελληνίδες συγγραφείς.

Οι τρείς αυτές γυναίκες, από διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς τόπους, εκπέμπουν το ίδιο σήμα : δεν είναι εύκολο, αλλά είναι δυνατόν. Αρκεί να σαι εκεί όταν η ζωή σου απλώσει τα χέρια και σου πει «έλα».

1. Ιστορία που περιγράφει στο βιβλίο του 46+1 άνθρωποι της τέχνης, ο Δημ. Γκιώνης, 2014 -εκδόσεις Άγκυρα.

Φωτό από: www.harrypoter.wikia.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons