ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Μυστικά νησιά της Ευρώπης!

Post by: 18/05/2023 0 comments

Σε τούτα τα νησιά δεν θα βρείτε ορδές τουριστών ούτε θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση σε ξαπλώστρα ή τραπέζι δίπλα στο κύμα. Εκεί, θα σας περιμένουν οι ντόπιοι να σας μυήσουν στα μυστικά των δικών τους χαμένων παραδείσων.

Έλβα, Ιταλία.

Ο τοπικός μύθος έχει ως εξής: μόλις αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη, επτά πολύτιμοι λίθοι έπεσαν από την τιάρα της δημιουργώντας επτά νησιά στα ανοιχτά της Τοσκάνης. Αυτό το ορεινό νησάκι έχει επίσης να υπερηφανεύεται για έναν διάσημο πρώην κάτοικό του: τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη που πέρασε εδώ 300 μέρες εξορίας μεταξύ 1814-5. Κατά την περίοδο αυτή του δόθηκε το αξίωμα του διοικητή του νησιού με προσωπική φρουρά 600 ανδρών. Μπορείτε να δείτε την θερινή και την χειμερινή του κατοικία, αμέτρητα εκκλησάκια, παραλίες και φρούρια και θα γευτείτε ολόφρεσκα ψάρια και το καλύτερο ψωμί. Η Έλβα είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας μετά την Σικελία και τη Σαρδηνία και έχει περίπου 30.000 κατοίκους ενώ έχει μπει και στον οινικό χάρτη αφού το κρασί της απέκτησε φήμη.

Lopud, Κροατία.

Η Κροατία έχει 1.185 νησιά αλλά μόνο τα 66 κατοικούνται. Ένα από τα πιο άγνωστα, είναι το μικροσκοπικό Lopud απέναντι από τις αστραφτερές Δαλματικές Ακτές και απέχει κάτι λιγότερο από μια ώρα με το καράβι από το Ντουμπρόβνικ. Εδώ, σας περιμένουν περίπου 200 κάτοικοι, ερημικές παραλίες με ολόλευκη άμμο με καλύτερη την Sunj, καταπράσινοι λόφοι με καλοχαραγμένα μονοπάτια και κτίσματα που έχτισαν Έλληνες, Ρωμαίοι και Σλάβοι. Μην περιμένετε να δείτε κίνηση αφού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ούτε τουρίστες: πολλά εκδρομικά καραβάκια κάνουν κρουαζιέρα στα γύρω νησιά αλλά λίγοι επισκέπτες επιλέγουν να μείνουν στο Lopud. Η ζωή εδώ κυλά σε απόλυτα χαλαρούς ρυθμούς.

Texel, Ολλανδία.

Φανταστείτε λευκές παραλίες, πυκνά δάση και γραφικά χωριουδάκια. Αυτό είναι το σκηνικό στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί στα βόρεια της Ολλανδίας που τους χειμερινούς μήνες αποτελεί καταφύγιο για χήνες και αρπακτικά πουλιά. Πριν τη διάνοιξη του Noordzeekanaal τον 19ο αιώνα, το Texel αποτελούσε σταθμό των καραβιών με προορισμό την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική ενώ από εδώ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η πρώτη εμπορική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες (σημερινή νοτιοανατολική Ασία). Διάσημο είναι το μαλλί που παράγεται στο νησί οπότε μην απορήσετε αν δείτε πρόβατα να βόσκουν παντού. Ολόκληρο το νησί αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της ποδηλασίας γι’αυτό και θα βρείτε πολλά σημεία για να νοικιάσετε ποδήλατο.

Muhu, Εσθονία.

Πρόκειται για ένα μικρό νησί, που ωστόσο είναι το τρίτο σε μέγεθος της χώρας. Συνδέεται με ferry boat όλο το χρόνο με το κύριο ηπειρωτικό της κορμό, ενώ το χειμώνα σχηματίζεται ένα παγωμένο μονοπάτι μέσα στη θάλασσα. Μέσω αυτού κάτοικοι και επισκέπτες με διάφορα μέσα περνούν στην απέναντι όχθη. Σε τούτο το τόπο κατοικούν- πέρα από τους ντόπιους- ανεμόμυλοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν άλλο πρόσφορο έδαφος στη χώρα. Πέρα από τον άνεμο όμως, στο νησί έχει για σπίτι του και ο θεός Πάνας. Η εκκλησία του 13ου αιώνα είναι διάσημη για τα τολμηρά παγανιστικά μοτίβα της στην Αγία Τράπεζά της. Στο παρελθόν στα 1917, στα ανοιχτά του νησιού έχει πραγματοποιηθεί, η ναυμαχία Ήχου της Σελήνης μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας. Επιπλέον, από εδώ πέρασαν οι Σταυροφόροι στα 1227. Σήμερα, όλα είναι πιο ήσυχα και πιο ειρηνικά. Μικρά ήρεμα ψαροχώρια με μικρά εστιατόρια δίπλα στο κύμα θα σας μυήσουν στη τέχνη του σωστά ψημένου σολομού, αλλά και σπίτια κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές θα σας θυμίζουν το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Στα δρομάκια χαμογελαστές γιαγιάδες με κεντητές μαντίλες θα σας πουλούν παραδοσιακά παπούτσια που μοιάζουν λίγο με τις παραδοσιακές παντόφλες που πλέκουν οι γιαγιάδες στην Ήπειρο.

Faial, Αζόρες, Πορτογαλία.

Αυτό το σύμπλεγμα νησιών ανήκει στην Πορτογαλία αλλά στέκεται τόσο απομονωμένο στη μέση του Ατλαντικού που έχει μείνει εκτός του τουριστικού χάρτη. Εδώ, οι επίδοξοι ναυαγοί θα βρουν απότομα βουνά, τεράστιους κρατήρες, λίμνες με κρυστάλλινα νερά, άγριες παραλίες και ορμίσκους. Αγναντεύοντας τον ωκεανό θα παρατηρήσετε δελφίνια και φάλαινες ενώ στην ενδοχώρα σας περιμένουν πλαγιές γεμάτες ελαιόδεντρα και παραδοσιακά, ασβεστωμένα χωριά. Το Faial είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος και είναι γνωστό ως το Μπλε Νησί, αφού το καλοκαίρι καλύπτεται από αμέτρητες μπλε ορτανσίες. Highlight τα εκατοντάδες σχέδια και μηνύματα που έχουν αφήσει οι ναυτικοί στον κυματοθραύστη του πολύχρωμου λιμανιού του νησιού.

Reichenau, Γερμανία.

Αυτό το νησάκι δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα. Κι αυτό γιατί δεν βρίσκεται στη θάλασσα αλλά σε λίμνη, στη λίμνη Konstanz στη νότια Γερμανία, στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία κοντά στις Άπλπεις. Συνδέεται με τη στεριά με δρόμο που ολοκληρώθηκε το 1838 ενώ έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς χάρη στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών, το Αβαείο του Reichenau αφιερωμένο στην Παναγία και τον Άγιο Μάρκο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν και “νησί των λαχανικών” αφού είναι γεμάτο με φάρμες με λάχανα, κουνουπίδια και πατάτες εκλεκτής ποιότητας. Πριν από 1000 χρόνια οι Βενεδικτίνοι μοναχοί άρχισαν να καλλιεργούν το έδαφος του μοναστηριακού νησιού.

El Hierro, Κανάρια Νησιά, Ισπανία.

Το σύμπλεγμα των ισπανικών νησιών έξω από τις ακτές του Μαρόκου δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Γι’ αυτό, θα αφήσετε την Τενερίφη και το Gran Canaria για τους πολλούς και θα κατευθυνθείτε στο El Hierro, το μικρότερο και πιο απομακρυσμένο από όλα τα νησιά. Δεν είναι τυχαίο που κάποτε θεωρούνταν ως “το τέλος του γνωστού κόσμου”. Το ανεμοδαρμένο, ηφαιστειογενές νησάκι έχει άγρια τοπία με απότομα βουνά και περίπου 10.000 φιλόξενους κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO και αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας, της ποδηλασίας και των καταδύσεων.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons