Η συνταγή για την κλασική γαλλική σος που συνοδεύει τέλεια το ψητό κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά. Ταιριάζει τέλεια και με φρέσκες τηγανητές πατάτες.
Υλικά (για 1 φλιτζάνι)
- 1 κουταλιά της σούπας συν 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 μεγάλους κρόκους αυγών
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξίδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι. Σε σιγανή φωτιά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά ακόμη, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ό,τι μείνει, το μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Στο μεταξύ, γεμίζουμε το μπλέντερ με ζεστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Το μεταφέρουμε σε μια δοσομετρική κούπα.
- Αδειάζουμε το νερό από το μπλέντερ και το στεγνώνουμε καλά. Ρίχνουμε στο ζεστό και στεγνό μπλέντερ τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, απορρίπτοντας το στέρεο μέρος στον πάτο της κούπας. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι η σάλτσα μας να γίνει λεία και κρεμώδης.
- Αδειάζουμε τη σος σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι και περισσότερο χυμό λεμονιού εάν θέλουμε.
Πηγή: www.arttable.gr
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης