ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για σάλτσα μπερνέζ (Béarnaise)

Post by: 02/01/2019 0 comments

Η συνταγή για την κλασική γαλλική σος που συνοδεύει τέλεια το ψητό κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά. Ταιριάζει τέλεια και με φρέσκες τηγανητές πατάτες.

Υλικά (για 1 φλιτζάνι)

  • 1 κουταλιά της σούπας συν 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 μεγάλους κρόκους αυγών
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξίδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι. Σε σιγανή φωτιά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά ακόμη, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Ό,τι μείνει, το μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  2. Στο μεταξύ, γεμίζουμε το μπλέντερ με ζεστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Το μεταφέρουμε σε μια δοσομετρική κούπα.
  3. Αδειάζουμε το νερό από το μπλέντερ και το στεγνώνουμε καλά. Ρίχνουμε στο ζεστό και στεγνό μπλέντερ τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, απορρίπτοντας το στέρεο μέρος στον πάτο της κούπας. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι η σάλτσα μας να γίνει λεία και κρεμώδης.
  4. Αδειάζουμε τη σος σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι και περισσότερο χυμό λεμονιού εάν θέλουμε.

 

Πηγή: www.arttable.gr

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons