ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

DNA: το αποθηκευτικό μέσο του μέλλοντος

Post by: 09/06/2016 0 comments

Το DNA είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει πολύ μεγάλη αντοχή, για αυτό άλλωστε οι επιστήμονες μπορούν να το ανιχνεύσουν στα οστά ζώων που πέθαναν χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά των μορίων του DNA οδήγησαν την Microsoft στην απόφαση να εξερευνήσει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικό μέσο. Η ποσότητα πληροφοριών στον κόσμο, διπλασιάζεται κάθε χρόνο και πολύ σύντομα τα συμβατικά αποθηκευτικά μέσα (μαγνητικά ή οπτικά) δεν θα επαρκούν για την αποθήκευση όλου αυτού του τεράστιου όγκου των πληροφοριών.

  • Στο DNA είναι αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται το σώμα ενός ζωντανού οργανισμού για να λειτουργήσει σωστά και η Microsoft ελπίζει να καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια αποθηκευτική δυνατότητα του DNA για να αποθηκεύσει άλλου είδους πληροφορίες. Το DNA μπορεί να χωρέσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο terabytes σε ένα μόλις γραμμάριο, γεγονός που το καθιστά πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο ηλεκτρονικό αποθηκευτικό μέσο.
  • Επίσης, μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αφού το DNA των μαμούθ είναι ακόμα ενεργό αν και τα ίδια έχουν πεθάνει χιλιάδες χρόνια πριν. Οι ειδικοί λένε, ότι οι αποθηκευμένες πληροφορίες στο DNA μπορούν να διαρκέσουν για πάνω από 2000 χρόνια, χρόνος που ξεπερνά κατά πολύ τη διάρκεια των συμβατικών αποθηκευτικών μέσων.
  • Η Microsoft αγόρασε το συνθετικό DNA από την Twist Bioscience, ένα startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η πιο μεγάλη δυσκολία με την αποθήκευση στο DNA είναι η ανάγνωση και η αντιγραφή. Όμως, η Twist, χάρη σε ένα μηχάνημα που κατασκεύασε, μπορεί να δημιουργήσει αλληλουχίες DNA κατά παραγγελία.
  • Η Microsoft δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού κατάφερε να ανακτήσει το 100% των πληροφοριών που αποθήκευσε. Οι επιστήμονες πειραματίζονται εδώ και καιρό με το DNA ως αποθηκευτικό μέσο. Το 2012, ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάφορντ κατάφεραν να δημιουργήσουν επανεγγράψιμο DNA μέσα σε ζωντανά κύτταρα. Την ίδια χρονιά, μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ κατάφερε να χωρέσει 704 terabytes σε μόλις ένα γραμμάριο DNA.

Οι έρευνες, βέβαια, είναι ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο και είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την δημιουργία ενός εμπορικού προϊόντος με βάση το DNA, αλλά είναι μια ελπιδοφόρα τεχνολογία με μέλλον.

Φωτό από: iceriks.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons