ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ASTAKOSSTIFADO-HOMEPAGE

Ψαράδικη Συνταγή από τη Σαμοθράκη: αστακός στιφάδο

Post by: 07/06/2014 0 comments

Σας παρουσιάζουμε μια αυθεντική ψαράδικη συνταγή. Πάντα είναι καλό να κρατάς τις γνωριμίες σου με έναν αυθεντικό ψαρά που να μπορεί, κάπου – κάπου, να σε προμηθεύει με τέτοιες νοστιμιές χωρίς να σου γδέρνει το scalp.

Υλικά

  • 2 αστακοί, 1.300 – 1.400 γραμμάρια
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια
  • 3 μεγάλες ντομάτες ή ένα κουτί τοματάκια
  • Λάδι, αλάτι, πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

 

Εκτέλεση

  1. Για το καθάρισμα των κρεμμυδιών: σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει (σαν να κάναμε μακαρόνια). Ρίχνουμε ακαθάριστα τα κρεμμυδάκια να πάρουν βράση. Τα βγάζουμε από το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και τότε τα καθαρίζουμε (έτσι δεν δακρύζουν τα μάτια μας και το καθάρισμα γίνεται ευκολότατα).

  2. Βάζουμε σε μια πλακέ κατσαρόλα το λάδι μαζί με τα κρεμμυδάκια (και τα δύο ταυτόχρονα). Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να λαδωθούν και να γιαχνιστούν περί τα 15 λεπτά.

ΦΩΤΟ-1

  1. Τα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί

  2. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να βράσουν.

  3. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τους αστακούς να ζεματιστούν για 10 λεπτά. Αν η κατσαρόλα δεν τους χωράει μαζί, τους βράζουμε διαδοχικά. Πρώτα τον έναν για 10 λεπτά και τον αφαιρούμε από το ζεματιστό νερό. Μετά τον άλλον, άλλα 10 λεπτά.

ΦΩΤΟ-2

  1. Βγάζουμε τους ζεματισμένους αστακούς και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τους κόβουμε στη μέση, κατά μήκος, και μετά κάθε κομμάτι το κόβουμε και κατά πλάτος σε 3 μερίδες.

  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια 1 ή 2 κουτάλες της σούπας με το νερό στο οποίο ζεματίστηκαν οι αστακοί

  3. Προσθέτουμε πιπέρι, το φύλλο δάφνης και απειροελάχιστο αλάτι γιατί οι αστακοί είναι αλμυροί έτσι κι αλλιώς.

  4. Τέλος βάζουμε και τους αστακούς και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

  5. Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν τα κρεμμύδια αρχίζουν να λιώνουν.

  6. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου και μετά σερβίρουμε.

ΦΩΤΟ-3

Προφανώς, οι ψαράδες για να «φτουράει» ο αστακός, πρόσθεταν κρεμμυδάκια ώστε να δημιουργείται ένα πλήρες γεύμα για την οικογένεια.

Φωτογραφίες: Μαριάννα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons