ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Comfort food: Συνταγή για Pancakes

Post by: 11/10/2014 0 comments

Οι τηγανίτες είναι ένα μοναδικό, ζεστό και χορταστικό πρωινό. Τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, τις δοκιμάσαμε σε ξενοδοχεία σαν breakfast στο εξωτερικό, τις τρώμε στο σπίτι με ζεστό καφέ. Το βασικό τους “ατού” είναι το όποιο γλυκό με το οποίο τις πασπαλίσουμε ή τις γαρνίρουμε από πάνω. Είναι υπέροχες και για απόγευμα με τσαγάκι.

Υλικά:

  • 3/4 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (ή λαδάκι)
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. άσπρο αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη  (ή και λιγότερη αν θέλετε να τα φάτε σε αλμυρή εκδοχή)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε ελαφρά το γάλα με το αβγό και το βούτυρο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα, ανακατεύοντας ίσα-ίσα να βραχεί το αλεύρι.
  1. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τηγανάκι και ρίχνουμε μια δόση ζύμης. Εγώ βάζω συνήθως 2 κουταλιές σούπας, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του pancake που θέλετε. Μην το απλώσετε σαν κρέπα λεπτό, θέλει να έχει ένα πάχος.
  1. Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να κάνει από πάνω τρύπες στη ζύμη (λίγο, σε 1-2 λεπτά το πολύ έχει γίνει). Να χαμηλώσετε τη φωτιά σας μετά το 2 pancake, για να μη σας καίγονται από κάτω.
  1. Το γυρίζουμε από την άλλη και το αφήνουμε για λίγο. Θα δείτε ότι γυρίζει εξαιρετικά εύκολα. 

TIPS

  • Η ζύμη πρέπει να γίνει πιο πηχτή από αυτή που κάνουμε τις κρέπες, ένας ελαφρώς πηχτός χυλός. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο γάλα, ανάλογα με το είδος και τη μάρκα αλευριού που χρησιμοποιείτε. Θα το δείτε και την ώρα που ψήνετε τα pancake. Αν σας έχει βγει πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο γάλα, αν είναι νερουλό βάλτε λίγο αλευράκι ακόμα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη διάφορα υλικά και να τα κάνετε αλμυρά τα pancakes. Π.χ. μπορείτε να βάλετε τυρί τριμμένο και μπέικον, μανιτάρια και ό,τι θα βάζατε σε μια ομελέτα. Έτσι μπορούν να αποτελέσουν ολόκληρο γεύμα. Στην Ολλανδία τα τρώνε συνέχεια έτσι (το σιρόπι ταιριάζει ακόμα και στα αλμυρά pancakes).
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμα και να αντικαταστήσετε το μισό γάλα με χυμό πορτοκαλιού. Τα κάνει μυρωδάτα.
  • Είναι εύκολο να κάνετε και μερικά σχέδια καθώς τις ψήνετε! Απλώς ρίχνετε τις κουταλιές στα κατάλληλα σημεία και μπορείτε να φτιάξετε λουλούδι, Μίκυ Μάους και ό,τι άλλο σκεφτείτε εκείνη τη στιγμή.
  • Τις απολαμβάνουμε με ζάχαρη άχνη ή σιρόπι σφένδαμου ή σοκολάτας ή μέλι.

Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons