ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Japandi: Η πιο hot τάση στην εσωτερική διακόσμηση!

Post by: 23/09/2023 0 comments

Οι τάσεις στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση συνεχώς ανανεώνονται. Το λεγόμενο “Japandi” είναι αυτήν τη στιγμή η πιο hot τάση που έχει κατακλείσει τα social media. Ίσως έχετε δει, καθώς σκρολάρετε, δωμάτια σε ήπιους γήινους τόνους με έπιπλα σε ίσιες γραμμές και φτιαγμένα κυρίως από ξύλο. Το στυλ αυτό προσδίδει στον χώρο σας μια αίσθηση αρμονίας και γαλήνης.

Το Japandi είναι ένα κράμα δυο γνωστών διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ. Συνδυάζει τις γραμμές της Σκανδιναβίας με αυτές της Ιαπωνίας, πετυχαίνοντας με άριστο τρόπο το τέλειο πάντρεμα Ανατολής και Δύσης. Η ίδια η λέξη Japandi προέρχεται από τη σύμπτυξη των λέξεων “Japanese’ και “Scandi”.


 

Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός του Japandi.

“Είναι ένα φυσικό υβρίδιο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς που προνομίζουν τον μινιμαλισμό και την ηρεμία”, αναφέρει ο διάσημος στυλίστας εσωτερικών χώρων Colin King, ο οποίος λατρεύει να εργάζεται με το στυλ Japandi. Προσθέτει, μάλιστα, ότι “Εορτάζει την καθημερινή ομορφιά και τη σύνδεση με τη φύση και μοιράζεται μια απλοποιημένη αισθητική: γεωμετρικά σχήματα, εκλεπτυσμένα χρώματα και εκτίμηση των υλικών”. Από την πλευρά της η σχεδιάστρια Breigette Romanek αναφέρει ότι “Βλέπω το Japandi ως δύο πολύ ξεχωριστά μινιμαλιστικά στυλ που παντρεύονται αρμονικά”.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Japandi.

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Jeremiah Brnt, τονίζει ότι το Japandi έχει ως άξονα τη χειροτεχνία, την υφή, την ισορροπία και τη γαλήνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να διακοσμήσουν τον χώρο τους σε Japandi αισθητική, επιλέγουν και φυσικά ξύλα, γήινα υλικά και ουδέτερες χρωματικές παλέτες. Το παράδοξο σε αυτήν την αρχιτεκτονική προσέγγιση φέρνει η μίνι επιτηδευμένη ακαταστασία, η οποία αναδεικνύεται με λειτουργικά αντικείμενα, όπως βάζα, πάνω από διακοσμητικά.

Ένα άλλο στοιχείο της Japandi αισθητικής είναι ο κυρίαρχος ρόλος που διαδραματίζει το φυσικό φως στον χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή λίγων απαραίτητων επίπλων που δεν κρύβουν τον χώρο και δημιουργούν μια αίσθηση τάξης στο δωμάτιο.

Πότε πρωτοεμφανίστηκε το Japandi.

Αν και πρόκειται για μια μοντέρνα τάση της διακόσμησης εσωτερικών χώρων, το Japandi είναι ένα πολύ παλιό στυλ, καθώς εντοπίζεται για πρώτη φορά το μακρινό 1860. Προήλθε από την αγάπη ενός Δανού υπολοχαγού του ναυτικού, του William Carstensen, για την ιαπωνική κουλτούρα. Ο Carstensen ταξίδεψε στο Τόκιο (τότε ονομαζόταν Έντο) και εντυπωσιάστηκε από τον πολιτισμό τους.

Επιστρέφοντας στη Δανία, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και οι Ιάπωνες” σχετικά με όσα είδε και έμαθε, το οποίο απέσπασε θετική αποδοχή από τους πολίτες της Κοπεγχάγης. Οι Δανοί ανακάλυψαν ότι μοιράζονταν με τους Ιάπωνες την ίδια λατρεία για τον μινιμαλισμό, κάτι που έφερε και αυτό το ενδιαφέρον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πάντρεμα.

Γιατί έχει επικρατήσει το Japandi στο τώρα.

Σύμφωνα με τον King, το Japandi είναι η τέλεια επιλογή στη σημερινή εποχή καθώς προσφέρει τη γήινη ενέργεια που μας λείπει, εξαιτίας της τεχνολογίας που έχει διαπεράσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Την άποψή του φαίνεται να ενστερνίζεται και ο απλός κόσμος. Μάλιστα, τα στατιστικά της Google δείχνουν ότι το Japandi έχει μεγάλη άνοδο στις αναζητήσεις από το 2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πανδημία έστρεψε τους ανθρώπους στην αναζήτηση της φύσης.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: PNW Production / pexels.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons