PETS, ΦΥΣΗ

Γιατί σε ακολουθεί παντού ο σκύλος σου;

Post by: 27/02/2022 0 comments

Όλοι λατρεύουμε τα κατοικίδιά μας, αλλά δεν μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά τους ή τα πράγματα που προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να μην καταλαβαίνεις γιατί ο σκύλος σου γλύφει την πολυθρόνα ή το χαλί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουτάβια γλύφουν τα πάντα από συνήθεια, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά για να μας δείξουν την αγάπη τους. Αλλά τι σημαίνει όταν ο σκύλος σου γίνεται η σκιά σου; Γιατί θέλει να σε ακολουθεί διαρκώς από δωμάτιο-σε-δωμάτιο, από την κουζίνα έως το μπαλκόνι;

Ταυτοποίηση ως γονιός.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο σκύλος σου μπορεί να σε ακολουθεί και ένας από αυτούς είναι η ταυτοποίησή σου ως γονιός του ή μέλος της ομάδας του. Οι σκύλοι είναι αγελαία ζώα και, ως ιδιοκτήτριά του, σε αναγνωρίζει ως μέλος της ομάδας του, της αγέλης του. Αυτή η συμβιωτική συμπεριφορά οφείλεται στα γενετικά του χαρακτηριστικά από την εποχή που ήταν λύκος 40.000 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, τα κουτάβια έως 6 μηνών, θεωρούν τους ιδιοκτήτες τους γονείς τους και μαθαίνουν τους κανόνες της ομάδας και της κοινότητας από εσάς, όπως θα έκαναν από τη μητέρα τους. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, ανέπτυξαν και αυτό το τρυφερό βλέμμα του κουταβιού για να σου επικοινωνούν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Θετική σύνδεση.

Σε μια οικογένεια με πολλά μέλη, συνήθως ο σκύλος αφοσιώνεται ολοκληρωτικά σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτός είναι το μέλος της οικογένειας που τον φροντίζει περισσότερο: αυτός που τον ταΐζει, που παίζει μαζί του, του δίνει λιχουδιές, τον βγάζει βόλτα κτλ. Όταν, λοιπόν, σε ακολουθεί είναι ένας τρόπος να ενισχύσει αυτή τη θετική σας σύνδεση.

Γενετική προδιάθεση.

Κάποιες συγκεκριμένες ράτσες σκύλων έχουν μεγαλύτερη τάση προσκόλλησης στους ιδιοκτήτες τους, ειδικά οι ράτσες που χαρακτηρίζονται ως σκύλοι εργασίας. Τέτοιες ράτσες είναι τα Λαμπραντόρ, τα Λυκόσκυλα, τα Κόλεϊ κτλ. Οι σκύλοι εργασίας εξελίχθηκαν για να δουλεύουν δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους, οπότε είναι στο dna τους η στενή επαφή με τους ιδιοκτήτες τους.

Η προσκόλληση ως άγχος αποχωρισμού.

Τις ημέρες της πανδημίας, πολλοί σκύλοι συνήθισαν να βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους όλη μέρα στο σπίτι, οπότε συνήθισαν μια νέα, διαφορετική ρουτίνα. Επίσης, οι βόλτες τους περιορίστηκαν γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού, κάτι αρκετά βαρετό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο σκύλος σου να θεωρεί την καλύτερη στιγμή της ημέρας του να παρακολουθεί τι κάνεις, γιατί όλα τα άλλα του φαίνονται βαρετά. Άρα, χρειάζεται να του δώσεις περισσότερα ερεθίσματα για δράση, διασκέδαση και περιπέτεια. Γιατί, πόσο ενδιαφέρον είναι να σε παρακολουθεί να σκουπίζεις για 510η φορά;

Ο σκύλος σου χρειάζεται δραστηριότητες που ακονίζουν το μυαλό του, ικανοποιούν την περιέργειά του και του δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Περίεργα παιχνίδια, παζλς και νέες δραστηριότητες μειώνουν τη βαρεμάρα και το άγχος του. Αν πάλι, διακρίνεις μια νευρικότητα στη συμπεριφορά του και κάποια ένταση στον τρόπο που σε ακολουθεί, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons