PETS, ΦΥΣΗ

10+1 συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρετε για την πονηρή αλεπού!

Post by: 05/03/2023 0 comments

Η αλεπού είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά θηλαστικά και πρωταγωνιστεί σε πολλά παραμύθια και διδακτικούς μύθους. Εμφανίστηκε στη Γη πριν από 400.000 χρόνια και σήμερα συναντάται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική.

Το πιο διαδεδομένο είδος είναι η κόκκινη αλεπού, που μπορείς να τη δεις στα δάση, στην ύπαιθρο αλλά πλέον ακόμα και στα περίχωρα των αστικών περιοχών.

 1. Η αλεπού έχει συγγένεια με το σκύλο.

Ανήκει στην οικογένεια κυνίδες, που σημαίνει ότι συγγενεύει με τους λύκους, τα τσακάλια και τους σκύλους. Είναι μεσαίου μεγέθους, μπορεί να ζυγίζει από 1,5 έως 12 κιλά, έχει μυτερή γνάθο και φουντωτή ουρά, που είναι δυσανάλογα μεγάλη και μακριά για το σώμα της.

 1. Είναι μοναχικό ζώο.

Αντίθετα με τους λύκους και τους σκύλους που συγγενεύει, η αλεπού δεν ζει σε αγέλες αλλά είναι μοναχικός κυνηγός. Μόνο όταν μεγαλώνει τα μικρά της ζουν όλοι μαζί σε μια μεγάλη ομάδα, κι αυτή κρυμμένη μέσα στο βαθύ λαγούμι της. Οι αλεπούδες είναι πολύ στοργικοί γονείς, μεγαλώνοντας τα μικρά τους μέχρι να γίνουν περίπου 7 μηνών.

 1. Έχει πολλά κοινά με τη γάτα.

Όπως και οι γάτες, η αλεπού είναι νυκτόβιο ζώο, που δραστηριοποιείται και κυνηγά τη νύχτα. Οι κόρες των ματιών της είναι κάθετες, ώστε να μπορεί να βλέπει στο σκοτάδι και να επιτίθεται στο θήραμά της. Έχει, επίσης, ευαίσθητα μουστάκια σαν της γάτας και γλώσσα σαν «γυαλόχαρτο». Περπατάει στις μύτες, με ένα πολύ κομψό και χαριτωμένο τρόπο, ενώ χάρη στα μυτερά της νύχια μπορεί να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Πολλές φορές, μάλιστα, κοιμάται στα δέντρα όπως οι γάτες.

 1. Εκμεταλλεύεται το μαγνητικό πεδίο της γης για να πιάσει το θήραμά της.

Πολλά πτηνά και ζώα, όπως τα περιστέρια, οι καρχαρίες και οι χελώνες, αισθάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης, αλλά η αλεπού το χρησιμοποιεί στο κυνήγι της. Όταν κυνηγάει και βλέπει προς το Βορρά, έχει 75% πιθανότητα να πιάσει το θήραμά της. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός με τον οποίο χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της γης, εντοπίζει με ακρίβεια το θήραμά της.

 1. Συνδέεται με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αν και συνήθως ζουν ελεύθερες και άγριες στη φύση, έχουν σχέση με τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το 2011, οι αρχαιολόγοι βρήκαν σε έναν τάφο στην Ιορδανία που χρονολογείται 16.500 πριν, τα οστά ενός άντρα και της αγαπημένης του αλεπούς, την οποία είχε ως κατοικίδιο.

 1. Όσο πιο πολύ εξημερώνεται μια αλεπού, τόσο περισσότερο συμπεριφέρεται σαν σκύλος.

Το 1959, ένας σοβιετικός επιστήμονας, έκανε επιλεκτική εκτροφή ενός είδους ασημένιας αλεπούς, με στόχο την εξημέρωσή της. Μετά από 10 γενιές, οι αλεπούδες άρχισαν να αναζητούν τη συντροφιά των ανθρώπων, να τους γλύφουν τα χέρια, να γαυγίζουν φιλικά, να κουνούν την ουρά τους και γενικά να συμπεριφέρονται σαν σκύλοι.

 1. Οι αρκτικές αλεπούδες δεν κρυώνουν αν η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από τους -70°C.

Η αρκτική αλεπού, που ζει στα πιο παγωμένα μέρη του βόριου ημισφαίριου, μπορεί να διαχειριστεί το κρύο καλύτερα από κάθε άλλο ζώο. Δεν τρέμει από το κρύο, αν η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από τους -70°C. Όχι μόνο έχει χοντρή γούνα που συγκρατεί τη ζέστη, αλά τυλίγει και την παχιά της ουρά γύρω από το σώμα της σαν κουβέρτα για να παραμείνει ζεστή. Το φθινόπωρο μαζεύει λίπος μέσα από τη διατροφή της για να αντέξει το χειμώνα και αυξάνει το βάρος της κατά 50%.

 1. Οι αρκτικές αλεπούδες κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή.

Ο λόγος που οι πληθυσμοί των αρκτικών αλεπούδων μειώνονται είναι η κόκκινη αλεπού. Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στις πολικές περιοχές, εισβάλουν οι κόκκινες αλεπούδες στην αρκτική τούντρα και ανταγωνίζονται τις αρκτικές αλεπούδες, εκτοπίζοντάς τες.

 1. Η αλεπού είναι πολύ γρήγορη.

Η ταχύτητά της μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι επίσης πολύ ευέλικτη, πηδώντας πάνω από ένα μέτρο και σκαρφαλώνοντας σε φράχτες και στέγες. Επιπλέον έχει μεγάλη αντοχή, αφού οι αρκτικές αλεπούδες μπορούν να καλύψουν την απόσταση από τη Νορβηγία έως τον Καναδά, 4.300 χλμ., σε 3 μήνες.

 1. Η αλεπού πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και μύθους σε όλο τον κόσμο.

Παράδειγμα αποτελεί  η ιστορία της αλεπούς με τις 9 ουρές, που εμφανίζεται σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς, οι μεσαιωνικοί αλληγορικοί ολλανδικοί, γαλλικοί και γερμανικοί μύθοι του Ρέιναρντ η Αλεπού, ο μύθος του Αισώπου «η αλεπού και ο κόρακας». Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι τα Βόρειο Σέλας δημιουργείται από μια αλεπού που τρέχει και η ουρά της αγγίζει τον ουρανό.

 1. Η αλεπού είναι η προσωποποίηση της πονηριάς και της εξυπνάδας.

Στους δυτικούς πολιτισμούς, η αλεπού θεωρείται έξυπνη, παμπόνηρη, ευρηματική και πανούργα. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσαρμοστικότητα της αλεπούς και την μοναδική της ικανότητα να τρυπώνει στο κοτέτσι, όσο δύσκολο κι αν είναι, και στην ικανότητά της να ξεγελάει τα κυνηγόσκυλα.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons