ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη: Κάπταιν, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 30/09/2019 0 comments

Στέφανος Ξενάκης

Κάπταιν 

Εκδόσεις Key Books

 

Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες, μνήμες και συναισθήματα, αφιερωμένο στον πατέρα του συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη, τον καπετάν Ισίδωρο (ή Σιδερή) Ξενάκη. Άλλωστε, ο υπότιτλός του, είναι “Γράμματα στο μπαμπά μου”.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας θυμάται τις συνήθειες, τις αξίες, τα λόγια και όλα όσα πίστευε ο πατέρας του, ζώντας μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια, αγάπη και δόσιμο στην οικογένειά του. Αν και έφυγε από τη ζωή στα 89 του, εργαζόταν ως τα 84 του.

Φυσικά, τιμώντας τον πατέρα του, ο συγγραφέας εκφράζει και το δικό του χαρακτήρα και τις δικές του πεποιθήσεις. Γιατί, τι άλλο είναι αυτό το βιβλίο παρά ένα νοσταλγικό μνημόσυνο που τιμά τον γονιό και κάθε γονιό, προτρέποντας τον κάθε αναγνώστη να τιμήσει το δικό του.

Η σημασία αυτού του βιβλίου δεν είναι τόσο οι ιστορίες του, όσο τι σε κάνει να νιώσεις διαβάζοντας αυτή την κατάθεση ψυχής.

Αφού οι σελίδες του ξεχειλίζουν από τα ωραιότερα ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι γεμάτες αγάπη, νοσταλγία, περηφάνια, αξιοπρέπεια, αξίες όπως η πίστη στην οικογένεια, στην εργασία, στους εργοδότες, στους συναδέλφους, η αφοσίωση στη φύση και στη φροντίδα ενός λαχανόκηπου, η λατρεία για τη ζωή χωρίς ακραίες υπερβολές.

Ένα βιβλίο-αγκαλιά στο γονιό. Ακόμα κι όταν ο πατέρας του συγγραφέα δεν υπάρχει πια στη ζωή, νιώθεις την ανάγκη του για νοερές αγκαλιές, χάδια και φιλιά με το γεννήτορά του, καθώς και την ώριμη δική του ανάγκη να δανειστεί από τις αξίες του πατέρα του για να γίνει και ο ίδιος ένας καλύτερος μπαμπάς για τα παιδιά του, βιώνοντας το δικό του ρόλο του γονιού.

Μέσα από τη διαδικασία του πένθους, ο συγγραφέας οδηγείται σε μια δική του αυτογνωσία και ανάσταση.

Όπως γράφει σε δύο σημεία:

“Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά μένουν μέσα μας” και “Αγάπη είναι, ίσως να αφήνεις τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκες”.

Αν και πνευματικό μνημόσυνο, το βιβλίο είναι μια ένεση αγάπης και αισιοδοξίας για τη ζωή.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons