ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο της Lisa Ireland: The Art of Friendship, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 11/03/2019 0 comments

Lisa Ireland

The Art of Friendship 

Εκδόσεις Macmillan Australia

 

Ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα, μιας ακτιβίστριας συγγραφέως, με θέμα τη γυναικεία φιλία.

Η Libby Talbot έρχεται στη Μελβούρνη από την επαρχία και γίνεται φίλη με τη γειτονοπούλα Kit (Kathreen Munroe), της οποίας η μητέρα είναι νοσοκόμα και η οποία, μεγαλώνοντας, συζεί με μια άλλη γυναίκα.

Μεγαλώνοντας, τα δύο κορίτσια γίνονται φίλες, αν και, στο μεταξύ, παύουν να είναι συμμαθήτριες.

Στο πανεπιστήμιο, η Libby γνωρίζει τον νομικό συμφοιτητή της Cameron, παντρεύονται και αποκτούν ένα γιο, τον Harry. Η Kit γίνεται νονά του Harry. Έργάζεται σε ένα “κέντρο” ψυχολογικής υποστήριξης που στηρίζει γυναίκες με προβλήματα.

Λόγω της δουλειάς του Cameron, η Libby μετακομίζει για χρόνια στο Sydney και τώρα, πάλι λόγω της δουλειάς του, επιστρέφουν στη Μελβούρνη. Η Kit είναι ενθουσιασμένη, που η φίλη της θα επιστρέψει κοντά της.

Όμως, η εταιρία του Cameron, προσφέρει εκτός από πολύ καλό μισθό, και δωρεάν κατοικία σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην οικογένεια της Libby. Αντίτιμο για αυτή την εξυπηρέτηση είναι η έλλειψη ιδιωτικότητας, αφού όλα τα στελέχη της εταιρίας και οι γυναίκες τους μένουν εκεί και η μια οικογένεια εισβάλλει εύκολα, ως επίσκεψη, στη ζωή της άλλης. Αποτέλεσμα; Να παρεμβαίνουν στη ζωή του Cameron και της Libby, με επισκέψεις, δραστηριότητες, διακόσμηση του σπιτιού τους, φιλανθρωπικές κοινές δράσεις κλπ.

Η Kit, πάντα επαναστάτρια και φίλη-πιστή, που τα λέει έξω από τα δόντια, ενοχλείται από αυτή την εισβολή στη ζωή της φίλης της. Η Libby, όμως, δεν θέλει να χαλάει χατίρι κανενός, γιατί έχει ψυχική ανάγκη να την αγαπούν και να είναι αποδεκτή από όλους όσους αποτελούν τον κοινωνικό της κύκλο.

Όταν πλησιάζουν τα 40ά τους γενέθλια, η Kit θυμίζει στη Libby να πραγματοποιήσουν ένα παλιό τους όνειρο: να ξαναπάνε μαζί οι δυο τους στο Παρίσι και να το γιορτάσουν.

Πριν από πολλά χρόνια, η Kit είχε πάει στο Λονδίνο και δούλευε σαν σερβιτόρα. Εκεί, έμεινε έγκυος από λάθος και έκανε άμβλωση. Έκτοτε, απέκτησε ενδομητρίωση και δεν μπορούσε να κάνει παιδί. Στο μεταξύ, η Libby είχε σπεύσει να της συμπαρασταθεί και ταξίδεψε από την Αυστραλία στο Λονδίνο, με χρήματα που τής είχε δώσει ο αρραβωνιαστικός της – τότε – Cameron. Μετά το γεγονός της άμβλωσης, οι δύο φίλες είχαν πάει μαζί στο Παρίσι.

Τώρα, όμως, ο Cameron με δυσκολία θα δεχτεί να φύγει η γυναίκα του και να τον αφήσει μόνο του με τον έφηβο γιο του. Της κάνει ένα ψυχολογικό εκβιασμό: αν τον συνοδέψει σε ένα ταξίδι με την εταιρία του στην Kuala Lumpur, το φθινόπωρο, εκείνος θα τής δώσει το πράσινο φως για το ταξίδι στο Παρίσι με την Kit.

Έτσι και γίνεται. Όσο θα λείπουν, αφήνουν γραπτή εντολή για την κηδεμονία του Harry στο σχολείο στη νονά του, την Kit.

Όμως, όσο βρίσκονται στην Kuala Lumpur και η Libby έρχεται πιο κοντά με τις συζύγους των συναδέλφων του άντρα της, την Alli, την Felicity και την Georgina, τις Real Housewives της εταιρίας, το τηλέφωνο της Kit στη Μελβούρνη, χτυπάει.

Την ειδοποιούν από το σχολείο του Harry, ότι έχει γρονθοκοπήσει ένα συμμαθητή του. Ο Harry αρνείται να πει το λόγο και, όταν τον πει, θα πει μόνο τη μισή αλήθεια. Ο σύμβουλος John Quinlan, που κάλεσε την Kit, τής εξηγεί ότι ο Harry πρέπει να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Η Kit, για να μην στεναχωρήσει τη φίλη της τη Libby, που βρίσκεται μακρυά, προσπαθεί να χειριστεί μόνη της το πρόβλημα. Αν ο Harry δεν αποδεχτεί τις συνέπειες της στάσης του, θα αποβληθεί από το σχολείο.

Εντελώς συμπωματικά, στις διακοπές στην Kuala Lumpur, η Libby μαθαίνει τα νέα για τον γιο της, Harry, από την Georgina, που έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τα παιδιά της και της αναφέρουν το περιστατικό.

Η Libby, έξαλλη με την Kit, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και επιστρέφει στη Μελβούρνη. Συναντά τον σύμβουλο John Quinlan, με τον οποίο συγκρούεται, γιατί ο σύμβουλος τής συστήνει να στείλει το παιδί της σε συνεδρίες με ψυχολόγο. Η Libby επαναστατεί θεωρώντας ότι τήν κατηγορούν ως κακή μητέρα και όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του συμβούλου, τον οποίο μισεί, αλλά παίρνει το παιδί της και το πάει σε άλλο σχολείο.

Ταυτόχρονα, αρχίζει η ρήξη με την Kit. Η οποία Kit, ενώ συνήθως βγαίνει μόνο για λίγες εβδομάδες με κάθε γνωριμία της, αυτή τη φορά δέχεται να βγει με τον John Quinlan και αρχίζει να δένεται μαζί του, παρότι, αρχικά, τού αντιστέκεται.

Η πρόταση για το ταξίδι στο Παρίσι επιστρέφει, παρόλο που η Libby έχει “στολίσει” την Kit με σοβαρές κατηγορίες όταν δεν τήν ειδοποίησε αμέσως για το περιστατικό στο σχολείο του Harry.

Οι δύο φίλες αποφασίζουν να κάνουν ένα κοινό πάρτι στο τεράστιο σπίτι της Libby. Όμως, το γεγονός ότι η Kit φέρνει στο πάρτι – γιορτάζουν και τα δικά της γενέθλια – σαν συνοδό τον “μισητό” John Quinlan, κάνει τη Libby μπαρούτι. Νέος καυγάς με ταπεινωτικές κατηγορίες εναντίον της Kit. Η Libby είναι πεπεισμένη ότι η φίλη της την κατακρίνει, ότι έχουν μεγαλώσει πια και ότι, μάλλον, πλέον έχει καθεμιά τραβήξει άλλο δρόμο και έχει εξελιχτεί σε άλλο χαρακτήρα. Εκείνο το βράδυ ο Cameron σώζει την κατάσταση, παρακαλώντας την Kit να κάνει υπομονή και να μείνει.

Όμως, πάλι, η Libby, που από την πλευρά της παρουσιάζει στην Kit μια ψεύτικη πλευρά, είναι έξαλλη μαζί της.

Λίγο καιρό αργότερα, η Kit, πρέπει να συνοδέψει σε μια γιορτή του σχολείου τον John, ο οποίος της εξομολογείται ότι την αγαπά και τη θέλει για όλη του τη ζωή. Εκείνη διστάζει να δεσμευτεί και δημιουργείται ανάμεσά τους ρήξη. Όμως, αλλάζει γνώμη και πηγαίνει για να βρεθεί ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με την Libby, η οποία εξοργίζεται όποτε τη βλέπει.

Τι θα συμβεί με την Libby; Ποια θα είναι η εξέλιξη της φιλίας τους; θα αντέξει; Μήπως και οι δύο έχουν αλλάξει και φαντάζονται τη φιλία τους με τα δεδομένα της παιδικής τους ηλικίας, ενώ η σχέση τους έχει εξελιχτεί εν αγνοία τους;

Ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα για την γυναικεία φιλία και την προσαρμογή της στις νέες συνθήκες ζωής. Η κρίση που περνάει η σχέση των δύο ηρωίδων, έχει σαν συνέπεια να αποστασιοποιηθούν δυο φίλες.

Μέσα στην πλοκή, αυτή η μοντέρνα ιστορία που διαδραματίζεται στην Αυστραλία, θίγει σύγχρονα θέματα, όπως το bulling, η ενδοοικογενειακή βία, η προσπάθεια κοινωνικής ανόδου, η διαφορετικότητα στη γυναικεία σεξουαλική επιλογή.

Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons