ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Συνέντευξη Κατερίνας Τσεμπερλίδου στο vivlio-life.gr στη Μαρία Τσακίρη.

Post by: 07/02/2024 0 comments

Συγγραφέας του βιβλίου Μια Κυριακή την έχουμε – Εκδόσεις Ψυχογιός

Πιστή στο ραντεβού της με το χαμόγελό μας η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μας έδωσε ένα βιβλίο που κάνει τις Κυριακές μας ακόμη πιο όμορφες. Στις σελίδες του μας μιλά για την ορμόνη της αγάπης, για την Δευτέρα που ακολουθεί την Κυριακή αλλά και την Παρασκευή που μας ετοιμάζει για το διήμερο ξεκούρασης. Και βέβαια μας μιλά για την ευτυχία, που αποτελεί κεντρικό θέμα της πλειοψηφίας των βιβλίων της τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει στο Vivlio-life «Η Ευτυχία είναι απόφαση». Τι άλλο είναι; «”Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι ζωής”, αφού εκτός από τα τυχαία γεγονότα που σας κάνουν ευτυχισμένους, η ευτυχία είναι αποτέλεσμα των αποφάσεών σας και της θέλησή σας να ζήσετε όλη σας τη ζωή όπως σας αξίζει. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί της πως «χρειαζόμαστε πολλή ευτυχία για να θωρακιστούμε από τα δύσκολα».

Ωκυτοκίνη. Είναι η ορμόνη της αγάπης, η οποία όπως λέτε, ανεβαίνει την Κυριακή. Εξηγείστε μας, λοιπόν, πώς συμμετέχει στον μηχανισμό που επηρεάζει θετικά την υγεία μας.

Η Κυριακή, η μέρα-δώρο που μας έχει χαριστεί, είναι η ευκαιρία να προσφέρουμε και να πάρουμε αγάπη σε όλα τα πλάσματα που αγαπάμε, δίποδα ή τετράποδα. Η ωκυτοκίνη λοιπόν κάνει πανηγύρια την Κυριακή στο σώμα μας. Είναι η ορμόνη της αγάπης. Παράγεται στον υποθάλαμο, εκλύεται από την υπόφυση και παίζει ρόλο στους κοινωνικούς μας δεσμούς. Είναι πολύ σημαντική στον τοκετό και στο θηλασμό, αλλά την Κυριακή που έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε στους αγαπημένους μας, μας δένει με δεσμούς αγάπης μαζί τους.

Μια Κυριακή την έχουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε ό, τι μας αρέσει. Εσάς τι σας αρέσει να κάνετε τις Κυριακές;

Καμιά Κυριακή μου δεν είναι ίδια με την άλλη, σε όλες όμως χτίζω αναμνήσεις που, μετά, νοσταλγώ με αγάπη. Αυτή η μέρα για μένα είναι μια γιορτή είτε περνάω όμορφα με τον εαυτό μου, είτε με αγαπημένα πρόσωπα, είτε χαλαρώνοντας κοντά στη φύση, γύρω από ένα τραπέζι, είτε καρφωμένη σε ανεπανάληπτα θεάματα.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο όμορφη Κυριακή της ζωής σας;

Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου «Μια Κυριακή την έχουμε», ζούμε 52 Κυριακές το χρόνο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ίδια. Μπορούμε, ανάλογα με τον πλούτο των εμπειριών μας, να εξερευνήσουμε το βαθύτερο νόημα των Κυριακών και να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητά τους για προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία.
Έτσι και γώ έχω να θυμηθώ όχι μία αλλά πολλές Κυριακές, πολλές ιστορίες με ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και στο μυαλό μου, που τις περισσότερες, τις αποκαλύπτω στις σελίδες του βιβλίου.

Μετά την Κυριακή, ακολουθεί η Δευτέρα κι αυτό, όπως και να το κάνουμε είναι ένα θέμα. Πώς βιώνετε την πρώτη μέρα της βδομάδας;

Προσπαθώ, όσο μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, να μπω σταδιακά στην εβδομάδα, όχι με φόρα. Αν μπορώ, δεν βάζω όλες τις εκκρεμότητές μου στη Δευτέρα, μη μου έρθει απότομα! Οπότε, το κρεσέντο της εβδομάδας μου, βρίσκεται κυρίως μεσοβδόμαδα, παρά στη Δευτέρα.

Ποιο είναι για σας το ιδανικό κλείσιμο της Κυριακής, εκείνο δηλαδή που θα μας παραδώσει στην Δευτέρα, που όλοι ευχόμαστε να αργήσει να έρθει;

Οι Κυριακές μου κλείνουν με την αγαπημένη μου στιγμή: την προετοιμασία της λίστας μου για την εβδομάδα που έρχεται. Είναι η στιγμή που, όπως γράφω στο βιβλίο, η Κυριακή μου γίνεται Προδευτέρα. Όταν έχω σημειώσει τις εκκρεμότητές μου στις λίστες μου νιώθω μια αίσθηση ελέγχου της ζωής μου, αν και ξέρω ότι πολλές εκκρεμότητες θα ανατραπούν ή θα προστεθούν πολλές ακόμα επείγουσες ουρανοκατέβατες.

Θεωρείτε, λοιπόν, πως «Όταν το μυαλό ζητάει ρεπό», η Κυριακή είναι αυτή που θα μας ξεκουράσει ή μήπως το απόγευμα Παρασκευής που θα μας φέρει και Σάββατο και Κυριακή;

Ακούστε τι συμβαίνει το απόγευμα της Παρασκευής. Από έρευνα που έχω κάνει, οι περισσότεροι, ενθουσιασμένοι από την προοπτική του Σαββατοκύριακου, παρατάνε κάποιες δουλειές μισές «για από Δευτέρα», οπότε βιώνουν το σύνδρομο του απογεύματος της Κυριακής, με τη θλίψη για κάτι ωραίο που τελειώνει και για τις «μισές» εκκρεμότητες που τους περιμένουν τη Δευτέρα. Δεν φταίει όμως η Κυριακή, να πληρώνει τα σπασμένα της Παρασκευής. Το μυαλό χρειάζεται να αδειάζει από όλα τα βάσανα, παίρνοντας ρεπό την Κυριακή. Τότε, από μέσα μας αναβλύζουν λύσεις στα προβλήματα που μας βασανίζουν ή νέες ιδέες που φωτίζουν τη ζωή μας.

Υπάρχουν και εκείνοι που τις Κυριακές εργάζονται. Πώς μπορούμε να τους κάνουμε να μη ζηλεύουν τις όμορφες δικές μας Κυριακές;

Το δύσκολο με τους εργαζόμενους στα καφέ, στα νοσοκομεία, στα αεροπορικά ταξίδια είναι ότι, ενώ έχουν το ρεπό τους μέσα στην εβδομάδα, δεν συμπίπτουν με τα προγράμματα των φίλων που εργάζονται στα γραφεία και στα καταστήματα. Αν οι φίλοι προσαρμόζονται με τα προγράμματά τους, δεν υπάρχει αιτία ζήλιας. Από την άλλη, ας παραδεχτούμε ότι όταν παίρνεις απόφαση να ακολουθήσεις ένα επάγγελμα, το διαλέγεις με τις δυο όψεις του, την καλή και την ανάποδη.

Και την Κυριακή ο Θεός έφτιαξε τον καναπέ… Είναι ένα από τα ωραία του διαδικτύου. Συμφωνείτε μ’ αυτόν που το εμπνεύστηκε;

Είναι απίθανα όλα όσα κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα για την Κυριακή-ευεργέτη. Η κούπα του καφέ, ο καναπές, τα δοξασμένα αβγά της Κυριακής, το μαξιλάρι-αγκαλιά… Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου μου «Μια Κυριακή την έχουμε», με τον τίτλο «Χαλαρά» μάς αποκαλύπτει ένα θησαυρό εμπειριών για να περάσουμε χαλαρά όλες ή κάποιες από τις 52 Κυριακές που μας δίνει ο χρόνος. Γιατί υπάρχουν και οι άλλες Κυριακές που δεν κρατιόμαστε να βγούμε έξω και να πάρουμε τα βουνά.

Κυριακογεννημένη, είστε όπως είπατε σε μία σας συνέντευξη και άρα αυτή η μέρα έχει ιδιαίτερη αξία για σας. Αποτέλεσε και την έμπνευσή σας;

Στο βιβλίο μου «Μια Κυριακή την έχουμε» αναφέρω το ότι γεννήθηκα Κυριακή, μια μέρα-δώρο για τον άνθρωπο, πράγμα που με οδήγησε στο να αντιλαμβάνομαι την Κυριακή ως μια μέρα λαμπερή, ξεχωριστή, μια μικρή γιορτή αφιερωμένη στην αγάπη, στην περιπέτεια και στην ανανέωση.
Έριξα, λοιπόν, ένα προβολέα στη μέρα αυτή και άρχισα να ανακαλύπτω τον πλούτο των εμπειριών που μπορούν να μας προσφέρουν οι Κυριακές. Έτσι, το βιβλίο μου πήρε σάρκα και οστά.

Το ταλέντο να ζεις ευτυχισμένα, Τα μονοπάτια της ευτυχίας, Η ευτυχία είναι απόφαση, Ψυχική βιταμίνη, Ψυχική μπουγάδα. Είναι μερικά μόνο από τα βιβλία σας που προηγήθηκαν του τελευταίου Μια Κυριακή την έχουμε. Κεντρικό θέμα όλων η ευτυχία! Είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, το κορυφαίο συναίσθημα για σας;

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται η κατανάλωση ψυχικών φαρμάκων. Η ταχύτητα ζωής που απαιτεί να προσαρμοζόμαστε συνεχώς, εξαντλεί τα ψυχικά μας αποθέματα. Χρειαζόμαστε πολλή ευτυχία για να θωρακιστούμε από τα δύσκολα.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την βραχυχρόνια ευτυχία, τις όμορφες ηδονικές στιγμές, τις μικρές χαρές της ζωής. Όμως χρειάζεται και την μακράς διάρκειας ευτυχία, την ευδαιμονική ευτυχία, που είναι η βαθιά ικανοποίηση ότι γίναμε ή κάναμε όσα ονειρευόμασταν. Αυτή η κατάσταση ψυχής, ενισχύει την υγεία μας, το ευ ζειν μας και τη μακροζωία μας.

Δημιουργήσατε – σύμφωνα με το βιογραφικό σας – 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν σας έχουν γράψει ιστορία. Θέλετε να δημιουργήσετε ένα σλόγκαν για την ευτυχία, για όλους εμάς τους φίλους του Vivlio-life;

Τα σλόγκαν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Αν όμως θέλετε να συνοψίσουμε σε μια φράση τι είναι η ευτυχία, θα σας έλεγα «Η Ευτυχία είναι απόφαση», τίτλο που δημιούργησα για το πρώτο μου βιβλίο αυτογνωσίας. Θα μπορούσα επίσης να το εκφράσω ως «Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι ζωής», αφού εκτός από τα τυχαία γεγονότα που σας κάνουν ευτυχισμένους, η ευτυχία είναι αποτέλεσμα των αποφάσεών σας και της θέλησή σας να ζήσετε όλη σας τη ζωή όπως σας αξίζει.

Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, Ομιλήτρια, δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Καλή Κυριακή!

Καμιά μέρα δε συγκρίνεται με την Κυριακή της καρδιάς μας. Η Κυριακή είναι μια μέρα-δώρο, που μας χαρίστηκε για να βιώνουμε αγάπη, αναζωογόνηση, έμπνευση, πνευματικότητα, οργάνωση και πολύ ριλάξ.

Μια μέρα-προνόμιο, μια μέρα-σύμβολο, με θετικές δονήσεις, που αξίζει ο καθένας μας. Σε αυτό το υπέροχο καινούργιο βιβλίο, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μάς αποκαλύπτει μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι την Κυριακή. Πώς να κάνουμε διάλειμμα από τη ρουτίνα, να αναζητήσουμε ξεκούραση και ελευθερία από το άγχος, απολαμβάνοντας τον εαυτό μας, τον σκύλο μας, τη φύση, τους φίλους, τους αγαπημένους μας, ένα ανεβαστικό hit. Ο σωματικός και ο πνευματικός μας εαυτός θα χαρεί μια υπέροχη Κυριακή, γεμάτη με ευχάριστες εντυπώσεις, νέες εμπειρίες, έξω καρδιά και κοινωνικότητα, χτίζοντας αναμνήσεις ως την άλλη Κυριακή που έρχεται.

Όσοι θλίβονται το απόγευμα της Κυριακής θα βρουν παρηγοριά στο βιβλίο… για να γίνουν ευτυχισμένοι κάθε Κυριακή, 52 φορές τον χρόνο.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, happiness blogger, inspirational speaker και πιστεύει στη θετική σκέψη. Είναι δημιουργός δύο ιστότοπων, του tsemperlidou.gr, με θέμα του την ευτυχία, και του vivlio.gr, όπου παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει. Ταυτόχρονα, είναι ομιλήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα την ευτυχία, τις γυναίκες, την ηγεσία και την επικοινωνία. Λατρεύει τα βιβλία και τα ταξίδια. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στον χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος. Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει 14 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Το πρώτο της μπεστ σέλερ, η συλλογή διηγημάτων “ΟΧΙ ΠΙΑ SEX, ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ”, προκάλεσε αίσθηση, ταράζοντας τα νερά στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο “Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ” δημιούργησε μια νέα τάση στην Ελλάδα για τον θετικό τρόπο ζωής. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης το μυθιστόρημά της “Το κορίτσι του καιρού” και τα βιβλία “Ψυχική μπουγάδα” και “Ψυχική βιταμίνη”.

Πηγή: vivlio-life.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons