PETS, ΦΥΣΗ

Πώς να διατηρήσετε τον κήπο σας όλο το χρόνο.

Post by: 02/10/2021 0 comments

Ένας ωραίος κήπος αρέσει σε όλους μας, προσφέρει ομορφιά, καθαρό αέρα, πράσινο, χαλάρωση και μια ωραία αγχολυτική ασχολία.

Δε χρειάζεται όμως να ταλαιπωρείστε 12 μήνες το χρόνο και ιδιαίτερα το χειμώνα. Το να αφήσετε τον κήπο σας το χειμώνα να ξεκουραστεί, να βρει μόνος του τους ρυθμούς του και τον τρόπο, είναι μια σοφή επιλογή.

Και θα δείτε ότι είναι ευκολότερο από ότι νομίζετε και τελικά δε χρειάζεται τόση πολλή δουλειά, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιος γενικούς και εύκολους κανόνες.

  • Ελέγξτε τις ρίζες σας. Φροντίστε να κοιτάτε πάντα τις ρίζες, όταν παίρνετε καινούργια φυτά για να φυτέψετε. Οι ρίζες πρέπει να είναι λεπτές, πλούσιες και άσπρες στην εμφάνιση. Αυτό θα παίξει ρόλο στην υγεία των φυτών σας και στην ανάπτυξή τους και επομένως και στη γενική υγεία του κήπου σας. Επίσης, δε θα πρέπει να υπάρχει μούχλα και υπερβολική υγρασία στις ρίζες. Αν σηκώσετε ένα φυτό και δείτε κάτι που δεν σας αρέσει, που δεν σας φαίνεται υγιές, διαλέξτε ένα άλλο. Αυτό ίσως να σώσει τον κήπο σας.
  • Κοιτάξτε συχνά για μαμούνια και έντομα. Είναι πολύ επικίνδυνα και πιθανόν να καταστρέψουν όλο τον κήπο σας. Μικρές τρυπούλες στα φύλλα, συχνά κρύβουν απρόσκλητους επισκέπτες. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά εξολοθρεύουν αυτό το φυτό και μετά πηγαίνουν στο επόμενο, μέχρι να μην είναι πια αντιμετωπίσιμα. Φροντίστε να ελέγχετε συχνά και βρείτε φυσικούς τρόπους να τα κρατήσετε μακριά από τα φυτά σας.
  • Συχνά καθαρίσματα. Όπως ξεσκαρτάρουμε ο,τιδήποτε άλλο στο σπίτι ή στη ζωή μας, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τον κήπο μας. Ανάλογα με την εποχή, άνοιξη ή φθινόπωρο, καθαρίζουμε όλα τα φύλλα, κλαδεύουμε ό,τι χρειάζεται πριν το χειμώνα, κόβουμε ότι δεν έχει ανθίσει, την άνοιξη φυτεύουμε τους καρπούς της εποχής, μετά την παγωνιά για να προλάβουν να αναπτυχθούν μέχρι το καλοκαίρι.
  • Διαλέξτε και βάλτε τους τα σωστά λιπάσματα. Χρειάζεται προσοχή, ούτε υπερβολικά πολύ, ούτε λίγο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Το πολύ λίπασμα ή θα κάψει το φυτό ή από υπερβολική ανάπτυξη το φυτό θα πνίξει τα γειτονικά του φυτά. Μια καλή λύση είναι να ρωτήσετε τοπικά τους ειδικούς, γεωπόνους ή φυτώρια που γνωρίζουν και το έδαφος της περιοχής και τις ανάγκες του.
  • Προσοχή στο νερό και στο πότισμα. Πολύ συχνά η αιτία καταστροφής ενός φυτού ή ενός ολόκληρου κήπου είναι η λάθος ποσότητα νερού. Να ελέγχετε πάντα, πριν ποτίσετε ένα φυτό, εάν όντως χρειάζεται και πόσο νερό. Δεν ισχύει το ποτίζω τα πάντα με την ίδια ποσότητα νερού.
  • Αφήστε τον κήπο σας στην ησυχία του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα φυτά που δεν είναι για όλο το χρόνο, δε θα αντέξουν έτσι κι αλλιώς. Αυτά που θέλουν κάποια προστασία, βάλτε τα σε μια γλάστρα και προστατέψτε τα σε μια βεράντα ή ένα γκαράζ. Το πιθανότερο είναι ότι όταν την άνοιξη τα ξαναφυτέψετε, θα ζωντανέψουν και θα επανέλθουν. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, το χώμα να αναζωογονηθεί, συμβουλευτείτε έναν κηπουρό ή ένα φυτώριο για ποια φυτά μπορούν να επιζήσουν σε έναν ενδεχομένως βαρύ χειμώνα. Την άνοιξη το χώμα θα βρίσκεται στα καλύτερά τους, χωρίς παρεμβάσεις, γόνιμο και εύφορο.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons