ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Bill Gates: αυτές οι 3 τεχνολογίες μπορούν να σώσουν ολόκληρο τον πλανήτη!

Post by: 28/04/2016 0 comments

Πρόσφατα ο Μπιλ Γκέιτς και 27 πάμπλουτοι φίλοι του, ανάμεσά τους ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.

Οι ενεργειακές μας ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και το μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 80%, προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πυροδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Σε 30 χρόνια ο κόσμος θα καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι σήμερα. Όμως, στις μέρες μας, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην πιο στοιχειώδη μορφή ενέργειας. Ο Μπιλ Γκέιτς στην έκθεσή του υπογραμμίζει 3 πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες που μπορεί να λύσουν το ενεργειακό μας πρόβλημα.

Ηλιακή Χημική Ενέργεια

Η ενέργεια του ήλιου είναι αυτή που δίνει ζωή στον πλανήτη μας και χρησιμοποιείται από φυτά και ζώα. Οι άνθρωποι γινόμαστε όλο και καλύτεροι στο να δημιουργούμε ηλεκτρισμό από την ενέργεια του ήλιου. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει κάνει τεράστια άλματα και πολλά κτίρια είναι εξοπλισμένα με ειδικά πάνελ.

Επίσης, υπάρχει και η θερμοηλιακή τεχνολογία, όπου μια σειρά από καθρέφτες κατευθύνουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ατμού και στη συνέχεια ηλεκτρισμού μέσω μιας τουρμπίνας.

Ο Γκέιτς, όμως, μιλάει για την Ηλιακή Χημική Ενέργεια, μια τελείως διαφορετική προσέγγιση που είναι επίσης ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που τα φυτά μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιγράψουν τη Μητέρα Φύση. Οι προσπάθειές τους μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στο να χρησιμοποιήσουν φωτοσύνθεση για να διασπάσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, τα οποία μπορούν αν χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά σύμφωνα με τον Γκέιτς μπορεί να οδηγήσει στην απεξάρτηση των τομέων του ηλεκτρισμού και των μεταφορών από τους υδρογονάνθρακες.

Μπαταρία Ροής

Οι Μπαταρίες ροής δεν είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά μπορούν να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Πολλά γνωστά Πανεπιστήμια, αλλά και εταιρίες, καταβάλουν προσπάθειες να εξελίξουν την τεχνολογία των μπαταριών. Όχι μόνο για να έχεις ένα iPhone η μπαταρία του οποίου κρατάει μέρες, αλλά για να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Μια μόνο μέρα με δυνατό αέρα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης για ένα ολόκληρο μήνα, αλλά όλη αυτή η ενέργεια χάνεται γιατί δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η εξέλιξη της Μπαταρίας Ροής θα αλλάξει τον κόσμο μας. Αυτές οι μπαταρίες θα διαρκούν δεκάδες χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τεράστια ποσά ανανεώσιμης ενέργειας για βιομηχανική χρήση, ενώ θα βοηθούν και στην αντιμετώπιση των καθημερινών διακυμάνσεων στην κατανάλωση ενέργειας και στις διακοπές ρεύματος.

Μπορεί οι Μπαταρίες Ροής να μην έχουν άμεση επίδραση στους καταναλωτές, αφού η μικρότερη θα έχει το μέγεθος ενός ενυδρείου, όμως μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Το πρόβλημα για την ώρα εστιάζεται στον ενεργό ηλεκτρολύτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι από βανάδιο, ένα πολύ σπάνιο στοιχείο που εξορύσσεται στην Νότια Αφρική, τη Βορειοδυτική Κίνα και την Ανατολική Ρωσία. Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανακάλυψη ενός πιο κοινού και φθηνού ενεργού ηλεκτρολύτη, που θα κάνει τις Μπαταρίες Ροής προσιτές σε όλους.

Ηλιακή Μπογιά

Φανταστείτε να μπορείτε να βάψετε το σπίτι σας με μια μπογιά η οποία θα μετατρέπει την ταράτσα σας σε ένα φθηνό φωτοβολταϊκό πάνελ που θα δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητό σας.
Το κόστος της αγοράς, τοποθέτησης και συντήρησης των φωτοβολταϊκών είναι πολύ υψηλό. Με αυτή τη μπογιά όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα και φθηνά. Ο καθηγητής Πολ Νταστούρ και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλιακά πάνελ μπογιάς με βάση το νερό. Και χωρίς τη χρήση του τοξικού μόλυβδου. Μπορεί ακόμα η αποδοτικότητα να είναι χαμηλή, το ίδιο όμως είναι και η τιμή.

Με αυτή τη μπογιά ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο στο άψε-σβήσε!

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons