ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι οι οπτικές ίνες;

Post by: 02/09/2021 0 comments
  • Οι οπτικές ίνες είναι λεπτά νήματα από γυαλί ή πλαστικό που μεταφέρουν δεδομένα με τη χρήση φωτός.
  • Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δικτύων internet για ταχύτατη μεταφορά δεδομένων.
  • Η ιστορία τους ξεκινάει από το 1840 όταν ανακαλύφθηκε η δυνατότητα της καθοδήγησης του φωτός μέσω της διάθλασης.
  • Οι οπτικές ίνες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως υψηλές ταχύτητες, σταθερό ψηφιακό σήμα και ανθεκτικότερα δίκτυα.

Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, μέσω των οποίων μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα υπό μορφή φωτός. Η πιο συνηθισμένη τους χρήση είναι σε οπτικά καλώδια, τα οποία περιέχουν δέσμες δεκάδων ή εκατοντάδων οπτικών ινών, οι οποίες έχουν διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από μια ανθρώπινη τρίχα.

Πού χρησιμοποιούνται;

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται κυρίως σε δίκτυα επικοινωνιών και επιτρέπουν τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Οι οπτικές ίνες υπερτερούν των άλλων υλικών μετάδοσης σημάτων, όπως για παράδειγμα ο χαλκός, γιατί τα σήματα έχουν μικρότερες απώλειες και δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Η ιστορία των οπτικών ινών.

  • Το 1840, ανακαλύφθηκε η δυνατότητα της καθοδήγησης του φωτός μέσω της διάθλασης, αρχικά από τους Ντάνιελ Κόλαντον και Ζακ Μπαμπινέ στο Παρίσι και αργότερα, από πειράματα του Ιρλανδού φυσικού Τζον Τιντάλ.
  • Το 1880, ο Γκράχαμ Μπελ δημιούργησε ένα οπτικό τηλεφωνικό σύστημα, το οποίο ονόμασε «φωτόφονο». Τελικά, επικράτησε η άλλη του ανακάλυψη, η μετάδοση σημάτων μέσω του χαλκού και έτσι δημιουργήθηκε το τηλέφωνο.
  • Το 1920, ο Τζον Λότζι Μπάιρντ πατεντάρισε την ιδέα να μεταδίδει τηλεοπτικές εικόνες μέσα από ακτίνες φωτός.
  • Το 1930, ο Χάινριχ Λαμ ήταν ο πρώτος που μετέδωσε μια εικόνα μέσα από μια δέσμη οπτικών ινών.
  • Το 1951, ο Χόγκλερ Μόελερ κατέθεσε στη Δανία την πατέντα μετάδοσης εικόνων μέσω οπτικών ινών, στην οποία πρότεινε την χρήση γυάλινων ή πλαστικών οπτικών ινών, αλλά απέτυχε εξαιτίας της πατέντας του Μπάιρντ που προϋπήρχε.
  • Το 1961, ο Ελίας Σνίτζερ δημοσίευσε μια εργασία στην οποία περιέγραφε πώς κατεύθυνε μια ακτίνα λέιζερ, μέσα από μια λεπτή, γυάλινη οπτική ίνα. Η απώλεια φωτός όμως ήταν αρκετά μεγάλη για να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία σε τηλεποκοινωνιακές εφαρμογές.
  • Το 1964, τα Εργαστήρια Επικοινωνιών στη Βρετανία απόδειξαν ότι η απώλεια φωτός μέσα από την οπτική ίνα, μπορούσε να εκμηδενιστεί με την απομάκρυνση ακαθαρσιών από το γυαλί της.
  • Το 1977, γίνεται το πρώτο τηλεφώνημα μέσω δικτύου οπτικών ινών, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια.
  • Το 1988, τίθεται σε λειτουργία το πρώτο διατλαντικό, επικοινωνιακό οπτικό καλώδιο.

Τα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών.

  1. Χαμηλότερο κόστος, αφού τα οπτικά καλώδια είναι πολύ πιο φθηνά από τα χάλκινα.
  2. Πολύ μεγαλύτερο Bandwidth σε σχέση με τα συμβατικά καλώδια, που επιτρέπει την ταχύτατη μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων.
  3. Μικρή απώλεια σήματος.
  4. Μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, αφού η χρήση φωτεινής δέσμης απαιτεί λιγότερη ενέργεια από το ηλεκτρικό σήμα των καλωδίων χαλκού.
  5. Ευκολότερη κατασκευή δικτύων, αφού τη οπτικά καλώδια είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα .
  6. Αμιγώς ψηφιακό σήμα, που εξασφαλίζει σταθερά υψηλότερη ποιότητας σήματος.
  7. Ανθεκτική κατασκευή και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικές ζημιές.

Σήμερα, οι ελληνικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, φέρνουν την τεχνολογία των οπτικών ινών στους οικιακούς χρήστες, ώστε να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια των υψηλών ταχυτήτων και της ευρυζωνικότητας. Έτσι, όλη η οικογένεια μπορεί να απολαμβάνει ταυτόχρονα την αγαπημένη του σειρά στο Netflix, να παίζει παιχνίδια online, να κατεβάζει τα αγαπημένα του τραγούδια ή να παρακολουθεί βίντεο στο YouTube.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons