ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7 από τις πιο τεχνολογικά ανερχόμενες χώρες στον κόσμο

Post by: 02/11/2017 0 comments

Κάποτε η τεχνολογία ήταν προνόμιο για λίγους και εύπορους. Σήμερα, η τεχνολογία βρίσκεται σε όλα τα σπίτια, τα γραφεία, τα καφέ, τα γυμναστήρια, στην τσέπη μας.

Οι εταιρίες τεχνολογίας γίνονται όλο και πλουσιότερες και ο τζίρος της βιομηχανίας της τεχνολογίας έφτασε τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Επιπλέον, το 24% των δαπανών του 2016 για έρευνα και ανάπτυξη, αφορούσε τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά, ενώ το 12% αφορούσε λογισμικό και ίντερνετ.

Οπότε, δεν είναι τυχαίο που πολλές χώρες θέλουν ένα κομμάτι από τα κέρδη της τεχνολογίας. Για αυτό και ενισχύουν τις τεχνολογικές τους εταιρίες, με στόχο να αυξήσουν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), μεγαλώνοντας παράλληλα τη φήμη τους ως χώρες που παράγουν υψηλής ποιότητας τεχνολογικά προϊόντα.

Αν εξαιρέσουμε, όμως, τις παραδοσιακές δυνάμεις στο χώρο της τεχνολογίας, όπως είναι η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Σουηδία, υπάρχουν μια σειρά από χώρες που έχουν κάνει άλματα στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

  1. Μαλαισία

Μπορεί να έχει μπει στο χώρο της τεχνολογία μόλις τα τελευταία χρόνια, αλλά ήδη θεωρείται δύναμη στην κατασκευή μικροτσίπ και ημιαγωγών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλα τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι μέχρι το 2020, η τεχνολογία θα συνεισφέρει το 20% στο ΑΕΠ της χώρας, ειδικά μετά το καινοτόμο πρόγραμμα νέων start ups που εφαρμόζει.

  1. Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι ο νέος παίκτης στην αγορά της τεχνολογίας, με τους νεαρούς Ισραηλινούς να ιδρύουν διαρκώς νέα start ups, να αναπτύσσουν πρωτότυπες εφαρμογές, αλλά και καινοτομίες στο χώρο της αυτόνομης οδήγησης. Τον Μάρτιο του 2017, η Intel αγόρασε την MobileEye, μια ισραηλινή εταιρία με ειδίκευση στην αυτόνομη οδήγηση, για 15.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

  1. Ρωσία

Σήμερα, οι νέοι Ρώσοι, με την οικονομική βοήθεια των παλιών ολιγαρχών που βλέπουν την τεράστια δυναμική των νέων τεχνολογιών, στρέφονται προς την τεχνολογία. Μπορεί ακόμα οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κυριαρχούν στην αγορά της Ρωσίας, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι το 2013, τα δύο τρίτα των εταιριών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν εταιρίες τεχνολογίας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε τις ικανότητες των Ρώσων προγραμματιστών στο computer hacking.

  1. Καναδάς

Ίσως να μην είναι η πρώτη χώρα που σου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για τεχνολογία, αλλά μια έρευνα του 2016, έδειξε ότι ο τομέας της τεχνολογίας ξεπέρασε τις επιδόσεις του τραπεζικού και του ασφαλιστικού τομέα. Οι καναδέζικες εταιρίες τεχνολογίας είχαν τζίρο 117 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολούσαν το 6% του εργατικού δυναμικού. Ο Καναδάς, μάλιστα, έχει τη δική του Silicon Valley στο Τορόντο (στα προάστια Kitchener και Waterloo), όπου εταιρίες hardware και λογισμικού, δουλεύουν δίπλα-δίπλα για να αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές.

  1. Ινδία

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά η Ινδία είναι μια από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες στον κόσμο. Οι τεχνολογικές εταιρίες παράγουν το 10% του ΑΕΠ της χώρας (γύρω στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016-17). Η Ινδία φημίζεται για τα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που έχουν εγκαταστήσει εκεί οι μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη, αλλά και για τις τεχνολογικές της εταιρίες, όπως είναι η Infosys, η οποία ξεκίνησε με μια επένδυση 250 δολαρίων και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλο τον κόσμο.

  1. Κίνα

Η Κίνα έχει αφήσει προ πολλού πίσω της το κουμουνιστικό της παρελθόν και έχει μπει για τα καλά στο χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικά των τεχνολογικών. Η χώρα γνωρίζει απίστευτους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και έχει στόχο μέχρι το 2020, το 60% του ΑΕΠ της να προέρχεται από την επιστήμη και την τεχνολογία. Εταιρίες όπως η Huawei έχουν ήδη αρχίζει να επιβάλλονται στην αγορά των κινητών, ενώ η κινέζικη εκδοχή του Google, το Baidu συνεχίζει να κυριαρχεί στην τοπική αγορά. Φυσικά, από τις τεχνολογικές εταιρίες της Κίνας δεν θα μπορούσε να λείπει το γνωστό Alibaba του Jack Ma, που εξάγει τα πάντα, από τεχνολογικά gadgets έως οδοντογλυφίδες.

  1. Νότια Κορέα

Το 1960, η Νότια Κορέα ήταν μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη (το ίδιο φτωχή όσο η Γκάνα), όμως το 2015 ήταν η 14η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κυρίως λόγω της τεχνολογίας. Η Νότια Κορέα, εκτός από διάφορα πρωτοποριακά start ups, έχει να επιδείξει μερικές από τις πιο ισχυρές τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο, με ναυαρχίδα τη Samsung, η οποία το 2017 είχε πωλήσεις 174 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άντε και στα δικά μας!

Φωτό από: Cure Ideas

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons