ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

5 διάσημοι πίνακες και τα «κρυφά» τους μυστικά. (VIDEO)

Post by: 04/02/2022 0 comments

Πολλοί καλλιτέχνες είχαν και έχουν μια ενδιαφέρουσα ανάγκη να «κρύβουν» μηνύματα ή στοιχεία στα δημιουργήματά τους. Μπορούμε να βρούμε παραδείγματα σε σύγχρονα έργα, αφίσες ή απλά δημιουργικά. Εμείς όμως σήμερα θα μιλήσουμε για 5 γνωστούς πίνακες και τα εντυπωσιακά τους μυστικά που κατάφεραν να κρύψουν για χρόνια. Εσύ τα γνώριζες;

  1. Μιχαήλ Άγγελος: Η Δημιουργία του Αδάμ

Μόλις το 1990, ένας γιατρός έφερε στο φως τον κρυφό συμβολισμό αυτού του πίνακα. Το σχήμα του κόκκινου μανδύα που περιβάλλει το Θεό είναι μια ανατομικά σωστή απόδοση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση, διότι ο Μιχαήλ Άγγελος κατάφερε να απεικονίσει πιστά -αν και κεκαλυμμένα- ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Δες για παράδειγμα τη φιγούρα κάτω από το Θεό, με το πράσινο φουλάρι: είναι μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της σπονδυλικής αρτηρίας.

  1. Γιαν βαν Άικ: Ο γάμος των Αρνολφίνι

Ο πίνακας αυτός, είναι γνωστός και ως «Το Πορτρέτο των Αρνολφίνι»), φιλοτεχνήθηκε το 1434 και σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με πολλές θεωρίες γύρω από τα κρυφά μηνύματα που ήθελε να περάσει ο ζωγράφος. Οι ιστορικοί της τέχνης δίνουν έμφαση στην υπογραφή του ζωγράφου σε δύο σημεία στον πίνακα: «Ο Γιαν βαν Άικ ήταν εδώ, 1434».

Με μεγεθυντικό φακό εντοπίζονται επίσης στην κορνίζα του κυρτού καθρέπτη, σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Ο καθρέπτης αντανακλά τα πρόσωπα που παραβρίσκονται στη σκηνή, καθώς και άλλο ένα άτομο που πιθανόν να είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

  1. Χανς Χόλμπαϊν ο νεότερος: Οι πρεσβευτές

Το έργο δημιουργήθηκε το 1533 και με την εντυπωσιακή τεχνική της «αναμόρφωσης», απεικονίζει στο κάτω μέρος του μια φρικτή έκπληξη: ένα καλοσχηματισμένο κρανίο. Το έργο απεικονίζει τον Γάλλο πρεσβευτή Ζαν ντε Ντιντεβίγ στην αυλή του Άγγλου βασιλέα Ερρίκου Η΄ και τον επίσκοπο Ζωρζ ντε Σελβ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κρανίο είναι μια αναφορά στη λατινική φράση «memento mori», που σημαίνει «θυμηθείτε ότι θα πεθάνετε». Το «memento mori» είναι το σύνθημα του άνδρα που ανέθεσε τη ζωγραφιά στον ζωγράφο (ο άνθρωπος στα αριστερά).

  1. Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Μυστικός Δείπνος

Ο Μυστικός Δείπνος είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα τέχνης, συγκεντρώνοντας πολλές θεωρίες για μυστικά και συνωμοσιολογίες.  Προσπερνώντας τα διάφορα σενάρια, όπως ότι ένας κρυμμένος μαθηματικός και αστρολογικός κώδικας μέσα στον πίνακα αποκαλύπτει την ημέρα που θα ξεκινήσει η συντέλεια του κόσμου, φτάνουμε σε ένα μουσικό μυστικό: Εάν οι πέντε γραμμές ενός πενταγράμμου τραβηχτούν πάνω στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου, τότε κάθε ψωμί σε συνδυασμό με τα χέρια των Αποστόλων αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μουσικό σημείωμα. Ο συνδυασμός των σημειώσεων μετατρέπεται σε μια σύνθεση μήκους 40 δευτερολέπτων. Πολύ αρμονική μελωδία για να είναι τυχαίο όλο αυτό, συμφωνείτε;

The YouTube ID of 018pS-2q35I?t=30 is invalid.
  1. Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Μόνα Λίζα

Όταν κοιτάζεις το πρόσωπό της, με μια ματιά, η γυναίκα μειδιά. Αν καλύψεις το στόμα και δεις μόνο τα μάτια, αυτά φαίνονται σοβαρά. Αν καλύψεις τα μάτια και δεις μόνο το στόμα, δεν μειδιά. Πώς το κατάφερε αυτό ο Ντα Βίντσι; Πέραν από αυτό το γνωστό… μπέρδεμα, ήρθε στο φως ένα ακόμα μυστήριο. Ιταλοί ερευνητές υποστήριξαν ότι ο Ντα Βίντσι είχε ζωγραφίσει με πολύ μικρά ψηφία τον αριθμό 72 στην αψίδα της γέφυρας που διακρίνεται στο φόντο του πίνακα. Σύμφωνα με την ιστορικό της τέχνης, Κάρλα Γκλόρι, ο αριθμός αναφέρεται στην ημερομηνία 1472, όταν η γέφυρα σχεδόν καταστράφηκε από πλημμύρες και χτίστηκε εκ νέου. Επίσης, στα μάτια της Μόνα Λίζα κρύβονται μικροσκοπικοί αριθμοί, γράμματα και μυστικά σύμβολα που πολλοί θα ήθελαν να μπορέσουν να ερμηνεύσουν. Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο, διακρίνουμε τα γράμματα LV στο δεξί μάτι της Mona Lisa. Υπάρχουν μερικά ακόμη σύμβολα στο αριστερό της μάτι, αλλά όχι τόσο ορατά όπως τα άλλα. Μοιάζουν με τα γράμματα CE ή το γράμμα B. Τι πραγματικά ήθελε να «κρύψει» ο ζωγράφος; Φαίνεται πως θα παραμείνει για χρόνια ακόμα ένα εντυπωσιακό ερωτηματικό.

Φωτό από: google

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons