ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Η εθιμοτυπία του τσαγιού στην Αγγλία.

Post by: 08/12/2019 0 comments

Tea party και Αγγλία, πάνε μαζί – ταιριάζουν τόσο πολύ, όσο τα πορσελάνινα φλιτζάνια με τα μπισκότα βουτύρου. Η αγαπημένη αγγλική συνήθεια του τσαγιού με συνοδευτικές νοστιμιές, διέπεται από εθιμοτυπικά στοιχεία που έχουν επιβιώσει ως σήμερα, αφού άλλωστε είναι βαθιά ριζωμένα στη βρετανική παράδοση. Ας δούμε μερικά:

Η παρέα παίζει πάντα ρόλο.

Το τσάι δεν απολαμβάνεται κατά μόνας! Από παλιά, ήταν αφορμή για συνάθροιση. Μάλιστα, λέγεται ότι η Δούκισσα του Bedford ήταν η πρώτη που μετέτρεψε την καθημερινή συνήθεια του απογευματινού τσαγιού σε κοινωνικό εθιμοτυπικό γύρω στο 1840.

Το δαχτυλάκι που ξεχωρίζει.

Πώς έχει μείνει η συνήθεια του μικρού δάχτυλου που απομακρύνεται από τα υπόλοιπα όταν πίνουμε το τσάι μας; Παλιότερα τα φλιτζάνια του τσαγιού δεν είχαν χερούλι και έτσι όσοι έπιναν τσάι συνήθιζαν να ανασηκώνουν το δαχτυλάκι τους για να ισορροπούν καλύτερα το φλιτζάνι στο χέρι τους. Το «έθιμο» αυτό παραμένει ως σήμερα, κάνοντάς μας να νιώθουμε πως ανήκουμε και εμείς σε κάποιο παλιό παλάτι της Αγγλίας.

Προσοχή στο ανακάτεμα.

Ο σωστός, βρετανικός, παραδοσιακός τρόπος για να ανακατέψει κανείς το τσάι του είναι με μία απαλή κίνηση του κουταλιού σαν εκκρεμές ή διαγράφοντας νοητή πορεία από τις 6 ώρες του ρολογιού στις 12. Θέλει και αυτό την τεχνική του!

Χύμα και όχι φακελάκι.

Προτιμήστε το χύμα τσάι από το φακελάκι, όχι τόσο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή έτσι θα μπορέσετε πιο αποτελεσματικά να πετύχετε την ιδανική ένταση στο ρόφημά σας.

Χωρίς μαχαιροπίρουνα.

Αν και ακούγεται αντίρροπος ως κανόνας για την τελετουργία του αγγλικού tea party που χαρακτηρίζεται από κανόνες ευγενούς συμπεριφοράς, ξεχάστε τα πιρούνια! Τα συνοδευτικά του τσαγιού άλλωστε τρώγονται με το χέρι, οπότε δεν τίθεται θέμα αγένειας ή ασέβειας στην κατανάλωσή τους by hand.

Τα συνοδευτικά ορίζουν και την επιτυχία της τελετουργίας.

Είτε πρόκειται για βουτήματα, είτε για κεκάκια ή muffins, το σίγουρο είναι πως χωρίς τα συνοδευτικά, η τελετουργία του τσαγιού δεν είναι επιτυχημένη. Η Δούκισσα του Bedford φρόντιζε να υπάρχουν τόσα σνακ κατά την απόλαυση του τσαγιού, ώστε έμενε χορτάτη μέχρι το δείπνο.

Βοηθητικά, σας σημειώνουμε μια συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο, για να φτιάξετε τα δικά σας αγγλικά κεκάκια βουτύρου, τα γνωστά και ως scones (σκόουνς) για ένα ξεχωριστό tea party:

Υλικά

  • 270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, τεμαχισμένο σε κύβους
  • 150 γραμμάρια γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο

Μερίδες: 15 – 18 κομμάτια
Προετοιμασία: 20΄
Ψήσιμο: 20΄

Διαδικασία

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου και «τρίβουμε» το μείγμα με τα χέρια μας, μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ζυμώνοντας παράλληλα με το χέρι.

3. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή (δεν θα βγει πολύ λεία). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 4 – 5 εκ.

4. Με ένα κουπάτ (κόφτης για μπισκότα) διαμέτρου 5 εκατοστών ή με ένα αναποδογυρισμένο φλιτζανάκι του καφέ κόβουμε μικρούς δίσκους.

5. Τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με ένα πινέλο, τους αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

6. Βγάζουμε τα ψωμάκια (σκόουνς) από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε σχαρίτσα για να κρυώσουν.

7. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα αλείφουμε με βούτυρο ή με ξινόκρεμα.

8. Συνοδεύουμε με διαφόρων ειδών μαρμελάδες. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα προτείνουμε και στην αλμυρή εκδοχή τους, με τυρί. Καταναλώνονται αυθημερόν.

Φωτό από: LongRoom.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons