ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

5 μέρη με λίμνες που σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις!

Post by: 13/01/2018 0 comments

Η ηρεμία που εκπέμπουν είναι ασυναγώνιστη. Το καθρέπτισμα των νερών τους είναι σουρεαλιστικό. Η ζωή που φιλοξενούν είναι πλούσια. Αυτές είναι οι ελληνικές λίμνες που στέκουν ατάραχες στις λεκάνες των βουνών μας, προσφέροντας στο μάτι μας κάτι να θαυμάζει και στο πνεύμα μας κάτι να εξερευνεί.

  1. Λίμνη Ζάζαρη στη Φλώρινα

Η λίμνη Ζάζαρη δεν είναι από τις γνωστές λίμνες της Ελλάδας, είναι όμως μία από τις πιο γοητευτικές. Βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων, κοντά στο Νυμφαίο της Φλώρινας, έχει έκταση 2 χιλιομέτρων και τροφοδοτείται από τα νερά του Σκλήθρου ποταμού. Κάποιο μέρος των υδάτων της καταλήγουν στη μεγαλύτερη λίμνη Χειμαδίτιδα. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη καλαμιώνες που βοηθούν στην αναπαραγωγή και στη φυσική προστασία διάφορων ζώων. Ειδικά βίδρες, αργυροπελεκάνοι, πεταλούδες και κολεόπτερα είναι απειλούμενα είδη που στο μέρος αυτό βρίσκουν καταφύγιο. Η χλωρίδα της λίμνης είναι επίσης πλούσια, μετρώντας 150 είδη φυτών.

 

  1. Λίμνη της Καστοριάς

Κεντρικά της Καστοριάς και στη μέση της λεκάνης που σχηματίζεται από τα βουνά Βόιο, Τρικλάριο, Βέρνο και Βίτσι, βρίσκεται μια όμορφη λίμνη, που τροφοδοτείται από τα νερά του ρέματος της Βυσσινιάς και του Ξηροπόταμου. Στη δυτική της όχθη απλώνεται η πόλη της Καστοριάς σε έκταση 3 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την όγδοη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας, καθώς έχει μέγιστο μήκος 7 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 5 χιλιόμετρα. Αξίζει να αναφερθεί πως στη νοτιοδυτική όχθη της ανακαλύφθηκε οικισμός προϊστορικής εποχής. Εκεί λοιπόν έχουν κατασκευαστεί οχτώ προϊστορικές καλύβες, εξοπλισμένες με οικοσκευή της εποχής, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης των συνθηκών διαβίωσης που υπήρχαν κατά τη νεολιθική περίοδο.

 

  1. Λίμνη των Ιωαννίνων

Η λίμνη των Ιωαννίνων βρίσκεται στην Ήπειρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα των Ιωαννίνων και είναι η δέκατη σε μέγεθος λίμνη της χώρας, με μήκος 8 χιλιομέτρων, πλάτος 4 χιλιομέτρων και βάθος 13 μέτρων. Σχηματίζεται στο βάθος της λεκάνης των βουνών Μιτσικέλι και Τόμαρος. Τα νερά αυτής της λίμνης έρχονται από φυσικές πηγές και λοιπούς χείμαρρους. Βορειοανατολικά της λίμνης Ιωαννίνων βρίσκεται ένα πανέμορφο νησί 350 στρεμμάτων, γεμάτο πράσινο και λέγεται πως το 17ο αιώνα, οι πρόσφυγες της Μάνης κατέφυγαν εκεί για να ξεκινήσουν πάλι τη ζωή τους.

 

  1. Λίμνη Υλίκη Βοιωτίας

Βορειανατολικά της Βοιωτίας, 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Θήβας, συναντούμε τη λίμνη Υλίκη. Παλαιότερα λεγόταν Υλική, λόγω της πόλης Ύλη που βρισκόταν στις όχθες της. Πρόκειται για μια λίμνη απόκρημνη, που γεμίζει τη λεκάνη των βουνών Πτώου, Σφίγγιου και Κτυπά. Οικισμοί που θαυμάζουν τη θέα της είναι, εκτός της Θήβας: Βάγια, Κόκκινο, Μαυρομμάτι, Μουρίκι, Ύπατο κ.α.. Στο βυθό της ζει το ενδημικό είδος καλαμίθρα, που προτιμά τα νερά της αποκλειστικά, από όλα τα νερά των Βαλκανίων. Το χειμώνα, πολλά πουλιά τη διαλέγουν γα να περάσουν τους κρύους μήνες κοντά της.

 

  1. Λίμνη Στυμφαλία

Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο βρίσκουμε τη λίμνη Στυμφαλία, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Πελοποννήσου. Σχηματίζεται στη λεκάνη, που δημιουργείται ανάμεσα στα βουνά της Ζήρειας, του Ολίγυρτου και του Φαρμακά. Αν και η επιφάνειά της είναι μόνο τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό αλλάζει αναλόγως εποχής και ποσότητας των νερών που δέχεται. Κοντά στις όχθες της είναι χτισμένη η όμορφη πόλη Στύμφαλος. Η λίμνη Στυμφαλία ήταν το μυθολογικό μέρος που ο Ηρακλής αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, ο αυτοκράτορας Αδριανός, κατασκεύασε υδραγωγείο, μέσω του οποίου υδροδότησε την Κόρινθο με νερό της λίμνης Στυμφαλίας!

 

Φωτό από: www.panoramio.com, www.kala-nea.gr, www.in2life.gr, naturedigital.blogspot.com, www.ethnos.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons